У Кіровограді від менінгіту помер дворічний хлопчик

,

1387Маленький Ігор занедужав 23 серпня. Того дня у нього піднялася температура. Мама викликала швидку. Медики вирішили, що у дитини застуда, зробили укол і поїхали. Однак уже через день хлопчику стало зовсім зле. Батьки знову викликали швидку. Малого забрали до інфекційного відділення Центральної міської лікарні Кіровограда з температурою під сорок. Нині батьки звинувачують медиків у смерті сина. Кажуть, ті поставили неправильний діагноз.

–Лікар, яка оглядала сина у лікарні, сказала, що це ГРВІ та кишечник. Потім вона призначила крапельницю, після якої у дитини посиніла рука. Медсестра почала шукати лікаря в інфекційному відділенні, але не знайшла. Зрештою, сказала, щоб брали дитину і бігли в реанімацію. Хвилин через 10 вона повідомила, що у сина анафілактичний шок, – розповідає мама дворічного Ігоря Вікторія Горбань.

Уже в реанімації у дитини діаг­ностували менінгококову інфекцію. За словами матері, вона благала, аби сина перевели лікуватися до дитячої обласної лікарні. Утім, медики відмовили, спираючись на те, що потреби у цьому немає.

27 серпня маленький Ігор помер. Вікторія Горбань звернулася до правоохоронців із заявою про недбалість лікарів. Жінка підрахувала, що сина оглядало вісім(!) спеціалістів, але жоден не зміг поставити правильний діагноз і призначити належне лікування. Пройшов майже місяць після смерті хлопчика, а історію хвороби батькам досі не показали.

– Дитина отримала обстеження і проходила лікування згідно з протоколами і стандартами медичної допомоги, – запевняє заступник головного лікаря з медичної частини Центральної міської лікарні Оксана Кабанчук.

За однією з версій, хлопчик міг підхопити менінгіт у дитячому садочку «Червона квіточка», який він відвідував усього три тижні.

За словами вихователів групи раннього віку, в яку ходив Ігор, стан дитини весь цей час був задовільним. Щоранку медична сестра проводила огляд. В останній день перебування хлопчика в садочку хворих дітей вона не виявила.

– Дитина була дуже активна, емоційна. Полюбляла грати в м’яча і робити різні пасочки з піску на майданчику. У п’ятницю мама забрала хлопчика після підвечірку, десь о 16:00. Він перед цим поїв з апетитом. Жодних симптомів не спостерігалось. Температура тіла була нормальна, на шкірі не було ніяких висипів, – написала в пояснювальній записці помічник вихователя Наталія Прудкун.

Те, що ніяких відхилень у поведінці дитини під час перебування у дошкільному закладі не було, підтвердила і завідувач дитячим садочком №73 Валентина Давидченко.

– Період адаптації хлопчик проходив порівняно спокійно. Вранці плакав при розставанні з мамою, але потім заспокоювався і включався в різні види діяльності. Самостійно взяв ложку, сів їсти у перший же день. На музичних заняттях виконував рухи і вправи разом із вихователем і дітьми, емоційно позитивно реагував на пропозицію дорослого погратися або взяти іграшку, – розповідає Валентина Давидченко.

Одразу після звернення батьків до правоохоронних органів держсанепідслужба Кіровограда провела обстеження дитсадка на предмет існування ризиків поширення менінгококової інфекції серед дітей. Результати були негативні, тобто відвідувати дитячий садок, кажуть фахівці, цілком безпечно.

– За фактом конкретного летального випадку від менінгіту проведено обстеження дитсадка. Ні в дітей, ні в персоналу, ні в сім’ї хлопчика не виявлено збудника інфекції. Оскільки термін інкубаційного періоду закінчився, то сьогодні батькам хвилюватися не варто, – коментує головний спеціаліст відділу організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Тетяна Задорожна.

Водночас у департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації запевняють, що проведуть власне розслідування смерті дитини. Однак станеться це тільки після того, як закінчиться судово-медична експертиза.

– Оскільки батьки звернулися до прокуратури, відбувається судово-медична експертиза, після завершення якої стане відомий остаточний діагноз. Поки що відомі записи історії хвороби, медичної документації, виклики лікарів швидкої медичної допомоги додому. Після остаточного звірення усіх фактів з протоколами медичної допомоги можна буде сказати, чи правильно була надана медична допомога, – говорить директор департаменту Олег Рибальченко.

А поки правоохоронці і чиновники з’ясовують, хто винен у смерті малюка, у держсанепідслужбі запевняють, що панікувати жителям міста та області причин немає.

– Наразі не спостерігається загроза широкого поширення хвороби в області. У нас фіксуються поодинокі випадки. Це приблизно 5-10 випадків на рік. За останніх 8 місяців зареєстровано всього два випадки захворювання на менінгіт. Як правило, хворіють діти, оскільки в них ще не до кінця сформована імунна система, – пояснила Тетяна Задорожна.

Як запевняє головний інфекціоніст регіону Олена Смирнова, медична допомога хворим на менінгіт повинна надаватися у стислі терміни з моменту звернення.

– Усі діти з наявністю даної патології повинні бути госпіталізовані  в інфекційні або в реанімаційні відділення залежно від важкості перебігу хвороби. Стосовно засобів профілактики, якщо мова йде про первинні менінгіти, основним є вакцинація, від якої, на жаль, багато батьків відмовляється,­ – зау­важила Смирнова.
e-max.it: your social media marketing partner