Область відмовилася від тендерних закупівель інсуліну і відпрацьовує власний механізм забезпечення ліками пацієнтів

,

1576У Кіровоградській області відпрацьовується власний механізм забезпечення хворих на цукровий діабет необхідними ліками. Процедура набагато простіша. І хоча вона запроваджена лише з другого півріччя нинішнього року, певні результати є, і медики кажуть, що вони позитивні.

Головний ендокринолог області Неля Чернявська пояснює, до цього року процедура видачі інсуліну діабетикам була наступною: відбувалися тендери, а пацієнт отримував необхідний медпрепарат у кабінеті лікаря. Проте з приходом 2014-го ситуація значно ускладнилася. Тендерів не було. Хворі отримували інсулін за залишковим принципом, тобто людям видавалися ті ліки, які чиновники закупили ще торік. Однак з літа механізм видачі препаратів зазнав змін.

– Починаючи з другого півріччя 2014 року система забезпечення хворих на інсулінозалежний цукровий діабет працює за принципом відшкодування коштів. Лікар-ендокринолог щомісяця або раз на три місяці надає заявку на інсуліни в аптеку. Аптека забезпечує безперебійність поставок необхідного асортименту інсулінів. Людина приходить до лікаря, їй виписують рецепт, який вона здає у відповідну аптеку, і там отримує інсулін, – уточнює Неля Чернявська і зауважує, що спрівпраця з аптеками відбувається на підставі укладених угод.

– Нова система схожа на ту, якою користуються люди з гіпертонічною хворобою. Вона проста, прозора, і дозволяє уникнути будь-яких бюрократичних проявів. Лікар виписує рецепт, фармацевт видає ліки, а відшкодування коштів – це проблема безпосередньо самого лікувального закладу. Тобто сам пацієнт жодним чином не пов’язаний із питанням оплати, – запевняє головний ендокринолог області.

Запроваджена система, каже фахівець, працює чітко і злагоджено. Як доказ – відсутність скарг. Медик говорить, якщо все й далі працюватиме, як годинник, діабетики зможуть отримувати інсулін навіть із січня 2015 року, якщо раптом парламент не прийме вчасно бюджет на наступний рік.

Неля Чернявська наголошує, сьогодні основ­не завдання зробити все необхідне, аби хворі на діабет безперешкодно отримували ліки. Водночас, зауважує вона, існує ще одна і не менш серйозна проблема, яку треба вирішувати, – пояснити самим пацієнтам, наскільки важливим є лікування.

– Із кожним роком кількість хворих на цук­ровий діабет збільшується. У нас в області щороку близько тисячі нових пацієнтів, – констатує фахівець.

Медик розповідає, що на Кіровоградщині реалізується спеціальна програма для діабетиків, обов’язковою умовою якої є співпраця лікаря-ендокринолога і хворого.

– Ця програма діє по всій області і це не просто одна якась бесіда. Умови життя людини з діабетом, як вона живе і харчується, які в неї психологічні моменти – це все впливає на рівень цукру в крові. Дуже добре, коли є довіра та взаєморозуміння між лікарем і хворим. Такий тандем дає позитивний результат. Коли хороші аналізи – це добре, адже не розвиваються небезпечні для життя ускладнення, – пояснює Неля Чернявська.

Головний ендокринолог звертає увагу, що навіть на перший погляд здоровій людині вкрай важливо знати свій рівень цукру в крові – це дасть можливість оперативно відреагувати на проблему.
e-max.it: your social media marketing partner