Офіційно

Голова Кіровоградської РДА наказав підлеглим вичитувати перед виходом районну газету (ДОКУМЕНТ)

,

1601Традиційно у районних газет два засновники – райдержадміністрація і районна рада. У Кіровоградському районі обидва нині у конфронтації. Депутати навіть підготували проект рішення про висловлення недовіри очільнику РДА Віктору Дайдакулову. Кажуть, мають до нього чимало претензій. Сам же Дайдакулов замість того, аби вирішувати нагальні проблеми ввіреної йому території, займається цензурою. Районна газета «Зоря» вже не вперше піддається тискові з боку РДА, кажуть у редакції.

Останній випадок – документ, підписаний головою райдерж­адміністрації і датований 11 грудня. У ньому Віктор Дайдакулов доручає керівникові апарату райдерж­адміністрації Володимиру Червоному посилити контроль над діяльністю газети «Зоря». Зокрема, у документі голова РДА вимагає від підлеглого «забезпечити виконання плану роботи редакції та здійснювати організаційні заходи, в тому числі вичитку газети, спрямовані на підготовку та друк газети районної ради та районної державної адміністрації».

Не приховує тиску і головний редактор «Зорі» Вікторія Семененко. Більше того, вона каже, що це вже не перший випадок, коли посадовець втручається в діяльність газети.

– Все почалося з того, що голова райдержадміністрації сказав мені писати заяву на звільнення. Це було влітку. Він, очевидно, забув, що в газети два засновники. Заяву я не написала, але тиск на мене чинився просто ней­мовірний. Надходила чимала кількість листів, на які вимагались відповіді, починаючи з надання копій лікарняних листів, відряджень, відпусток, посадових інструкцій усіх працівників редакції і ще всякої іншої інформації. Крім листів, доводилось ще й чути в усній формі купу претензій. Я кілька разів намагалася поговорити з головою РДА, але ж­одного разу він мене не почув, – говорить Вікторія Семененко.

Головний редактор припускає, що через її відмову писати заяву на звільнення, керівник райдерж­адміністрації, очевидно, продумав інший варіант – внести зміни до статуту, які б давали йому повний контроль над газетою.

– Але щойно ми ознайомилися з запропонованими змінами, помітили, що більшість із них суперечать законодавству. Проте, щоб не бути голослівними, звернулися до медіа-юриста Інституту розвитку регіональної преси (Київ) Олександра Бурмагіна. Його виснов­ки теж вказували на те, що запропоновані головою РДА пункти суперечать законам, – продовжує Семененко і зауважує, що нову редакцію статуту «Зорі» хоч і винесли на розгляд сесії, втім, депутати за неї не проголосували.

Керівник районки каже, що спеціальні доручення за підписом голови райдержадміністрації про контроль над газетою надходили керівнику апарату РДА і влітку.

– Тобто те, що відбувається систематичне втручання в редакційну діяльність, це я можу сказати однозначно. Доведеться шукати правового захисту, адже у таких умовах працювати важко. Взагалі, складається враження, що голова адміністрації думає, що це його приватна газета, – насамкінець констатує Вікторія Семененко.

1602Тим часом «КП» поспілкувалася з головою Кіровоградської райдерж­адміністрації Віктором Дайдакуловим. Спочатку він намагався аргументувати доцільність свого розпорядження, однак насамкінець заявив, що такого документа взагалі не бачив.

«КП»: З яких пір в обов’язки керівника апарату входить вичитка районної газети? Ви ввели цензуру у «Зорі»?

Дайдакулов: Він (керівник апарату, – ред.) в редколегію входить, і вони разом готують газету. А що, вичитка – це таємниця? Що значить цензура? Вони готують матеріали, адміністрація свої подає, рада – свої.

«КП»: Що спричинило появу такого розпорядження?

Дайдакулов: А яке розпорядження?

«КП»: Ваше доручення керівнику апарату вичитувати газету.

Дайдакулов: А це що, заборонено вичитувати йому газету?

«КП»: Чому ви саме зараз видаєте таке розпорядження?

Дайдакулов: Яке «саме зараз»? Воно завжди було. Де розпорядження? Я не бачив такого розпорядження.

«КП»: Тобто такого розпорядження немає?

Дайдакулов: Такого розпорядження немає.
e-max.it: your social media marketing partner