Супрун: 240 тисяч жителів Кіровоградщини підписали декларації з лікарями

, Олена Сідорова

03160Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час робочої поїздки на Кіровоградщину заявила, що 240 тисяч жителів регіону вже підписали декларації з лікарями. В обласному центрі обрали свого лікаря майже 100 тисяч. Такий результат, підкреслила посадовиця, хороший у порівнянні з іншими територіями. Крім того, у прес-центрі CBN вона відповіла на питання журналістів про трансформацію галузі охорони здоров’я.

Система електронної охорони здоров’я

– Ми вперше виїхали в Кіровоградську область і бачимо, що вже працює первинна допомога, 25 центрів долучилися до системи електронної охорони здоров’я, до 1 липня планується, що вісім із них стали автоматизованими, – наголосила Супрун.

Також посадовиця зауважила, що Міністерство охорони здоров’я візьме під контроль ситуацію, яка склалася у дитячих поліклініках із проходженням дітьми медогляду перед вступом до школи. Батьки скаржаться, заклади досі не спросили процедуру – не скасували талони, зошити тощо. За номерком і нині потрібно приходити о сьомій ранку, а на додачу вистоювати довжелезні черги до вузьких спеціалістів.

– Прошу набратися терпіння й дати час медичним менеджерам і лікарям навчитися працювати по-новому, – зазначила вона.

Самолікування неприпустиме

Самолікування відбувається тоді, коли людина не має доступу або довіри до свого лікаря, пояснює міністр.

– Проблема самолікування існує у всьому світі, але не на такому рівні, як в Україні, – каже вона. – Трансформація системи охорони здоров’я, яка нині відбувається на первинній ланці, має знизити бажання самолікування, бо кожен зможе обрати того лікаря, якому найбільше довіряє. Другий спосіб – обмеження реклами ліків. Третій – доступ до інформації й просвітницька робота, чим ми займаємося у соцмережах і на своєму сайті. Зрештою, людина сама обиратиме, вдаватися їй до самолікування чи довіритися лікарю і застосувати доказову медицину. Як бачимо, більше чотирьох мільйонів людей в Україні вже повірили лікарям і уклали з ними декларації.

Про ботулізм

Кілька днів тому на Кіровоградщині зареєстрували два випадки ботулізму. Один із них – підтвердили лабораторно.

– До минулого року сироватки закуповувалися за рахунки місцевих бюджетів, а не коштом державного. Більшість сироваток були російського виробництва і ми зараз не можемо підтвердити їх безпечність. Через державні закупівлі можемо простіше заохочувати реєстрацію сироваток. Цього року отримали сироватки як гуманітарну допомогу. Також зараз працює державна програма і буде простіше їх закуповувати. Але водночас ми говоримо про те, що насправді ботулізм – це не захворювання, а отруєння. І це більша проблема. Адже маємо боротися не з наслідками, а з тими, хто провокує розповсюдження цього захворювання через неякісні продукти, – констатувала Супрун.

Закон про трансплантацію

Уляна Супрун також прокоментувала щойно прийнятий парламентом Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». Посадовиця наголосила, він містить презумпцію незгоди, але це не заважає розвитку програми трансплантації.

Передбачається, що в Україні з’являться трансплант-координатори – лікарі, які займатимуться цією темою.

– Ми вже почали курси і навчили таких фахівців. Крім того, важливим етапом є створення реєстру донорів і реципієнтів. Ми вже наполовину завершили перелік пацієнтів, які потребують гемодіалізу. Зараз співпрацюємо з іноземними партнерами, які мають досвід у трансплантології. До кінця року розробимо підзаконні акти. Наразі вклали 112 мільйонів гривень у програму. Також ми хочемо, щоб лікарі подумали не тільки про трансплантацію нирок, а й кісткового мозку, серця, легень. Для людей – це можливість у разі трагедії врятувати життя. За кордоном це розповсюджена практика і ми маємо прагнути долучатися до цих принципів, – підсумувала виконуюча обов’язки міністра

фото: Григорій Зуб, CBN
e-max.it: your social media marketing partner