СБУ попереджає про чергову кібератаку

, КП

aa1d8a7c533d9c6d99006380b0605f 2Служба безпеки України попереджає про можливу масштабну кібератаку на державні структури і приватні компанії напередодні фіналу Ліги Чемпіонів.

Шкідливе програмне забезпечення, яке можуть використати хакери, фахівці умовно назвали VPNFilter. Це програма з універсальними можливостями, за допомогою якої можуть проводити кіберрозвідки і деструктивні кібероперації.


Висновки криміналістичного дослідження засвідчують, що вірусне програмне забезпечення VPNFilter дозволяє зловмисникам перехоплювати весь трафік, що проходить через уражений пристрій, включаючи дані авторизації і персональні дані платіжних систем, збирати та вивантажувати інформацію, віддалено керувати інфікованим пристроєм і навіть виводити його з ладу.


За інформацією СБУ, географічна націленість атаки спрямована саме на український сегмент.


Правоохоронці вважають, що інфікування обладнання саме на території України ‒ підготовка до чергового акту кіберагресії з боку Росії, спрямованого на дестабілізацію ситуації під час проведення фіналу Ліги Чемпіонів.


Щоб запобігти втраті інформації, попередити втручання в роботу мережевих пристроїв та не допустити негативних наслідків ураження шкідливим програмним забезпеченням, фахівці з кібербезпеки наполегливо рекомендують користувачам та власникам домашніх роутерів, бездротових маршрутизаторів малих офісів і мережевих файлових сховищ невідкладно перезавантажити їх з метою видалення потенційно небезпечних шкідливих програмних модулів з оперативної пам’яті пристроїв.


У випадку, коли мережеві маршрутизатори клієнтів контролюються провайдерами інтернет-послуг, здійснити їх віддалене перезавантаження.


Якщо є підстави вважати будь-який пристрій в локальній мережі зараженим, то невідкладно оновити його програмну прошивку до останньої актуальної версії.


У випадку, коли в операційній системі мережевого пристрою є функція доступу до його файлової системи, то перевірити наявність файлів у директоріях «/var/run/vpnfilterw», «var/run/tor», «var/run/torrc», «var/run/tord» та видалити їх вміст.

e-max.it: your social media marketing partner