Головний лікар пологового: Раніше 90% вагітностей були незаплановані

, КП

05230Протягом останніх півтора десятка років пари більш свідомо почали ставитися до питання народження дитини. Якщо раніше близько 90% вагітностей в обласному центрі були незаплановані, то сьогодні, перш ніж прийняти рішення стати батьками, чоловік і жінка все зважують. Головний лікар міського пологового будинку з функціями перинатального центру ІІ рівня Людмила Романів радіє таким змінам і зізнається «КП», завдяки цьому зменшується кількість абортів.

– У пологовому я працюю вже 15 років. Зараз наша лікарня – міський пологовий будинок із функціями перинатального центру ІІ рівня і у нас народжують із усіє області. За цей час все кардинально змінилося. Ставлення до материнства, вагітності, пологів, взагалі ставлення мам до життя, – зізнається «КП» Людмила Романів.

Лікар констатує, одна з найважливіших змін – це те, що вагітність планують і готуються до неї. Попередньо майбутні батьки обстежуються, консультуються з фахівцями.

– Якщо раніше майже всі вагітності, а це близько 90%, були не заплановані, то зараз жінка, перш ніж завагітніти, усе зважує. Приходить із чоловіком і просить: «Обстежте нас, бо ми хочемо стати батьками». Або приходять уже з аналізами і результатами обстежень. Це дуже добре, – підкреслює Людмила Романів і додає, не менш відповідальною жінка стає і під час вагітності. – Зараз майбутні мами вже не кажуть, що не прийдуть на прийом, бо почуваються добре і немає ніяких нарікань. Ми розповідаємо вагітним, які можуть бути ризики. І тому треба у певні терміни зробити всі необхідні обстеження. За протоколом майбутня мама повинна з’явитися до гінеколога раз на місяць, але приходить частіше – вона хвилюється за свою вагітність.

Із 2006 по 2012 рік пологовий будинок працював по проекту ВООЗ ЮНІСЕФ «Здоров’я матері та дитини» за американською програмою. Спочатку всі лікарі важко сприймали зміни, втім нині – радіють. Саме за цією програмою почали практикувати партнерські пологи.

– Пройшовши навчання, ми взагалі змінилися, як лікарі. Спочатку ніяк не хотіли прий­­мати новації. Але з часом побачили, що помітно зменшилася кількість ускладнень після пологів. Їх практично немає. У нас немає післяпологових інфекцій як у породіль так і у новонароджених. У пологових з’явилися сімейні зали, де під час народження дитинки присутні чоловік, або мама чи сестра. Одразу після пологів дитину викладають на маму або тата і малюк із перших хвилин знайомиться з домашньою флорою, одразу виробляється імунітет, – пояснює фахівець.

Лікар переконує, партнерські пологи ще й значно зміцнюють родини.

– Подружжя попередньо домовляється про умови пологів. Це така милість для очей, коли чоловік плаче від щастя. Коли потім приходимо у палату, бачимо як жінка готується годувати дитинку – вона підсвідомо знає як це робити, відчуває. Це материнські інстинкти. Адже мама носила під серцем немовля дев’ять місяців. Коли чоловік бере на руки і цілий день носить крихітку по палаті, годує, поки дружина відпочиває, міняє підгузки… і це настільки радує. Від цього і міцніші сім’ї, і лад у родині, і любов, яку дитина отримує від самого народження, – розповідає завідуюча пологовим будинком.

Якщо раніше у пологовий приходило багато вагітних у 18-20 років, то зараз частіше жінки народжують у 30 і навіть 40 років.

– Зараз зросла кількість випадків, коли жінка народжує першу дитину у 33-40 років. Буває, коли вперше народила у 18 років, є доросла дитина, а тепер жінці 38-40 і вона народжує другу. Навіть лікується, щоб завагітніти, адже після 35 років знижується рівень фертильності, тобто здатність організму до зачаття і народження дитини. Свідоме материнство переважно приходить після 35 років, – пояснює зміни Людмила Романів.

Лікар зауважує, саме через таку свідомість батьків, нині у сотні разів зменшилася кількість абортів.

– Коли я прийшла працювати у пологовий, за рік у нас було 450 абортів! Хоча ми і не той заклад, де так широко використовувались такі оперативні втручання. Тепер на рік може бути 60. Але все одно лікареві дуже страшно усвідомлювати, що ти ніби вбиваєш ненароджену людину. Я не знаю, чи кожна жінка це розуміє, але лікар точно. Це психологічне навантаження. Тому може десь у якійсь мірі я була б за те, щоб заборонити аборти, – зізна­­ється співрозмовниця «КП».

Ще одна важлива зміна – зменшилася кількість випадків, коли мами відмовляються від своїх немовлят.

– Раніше частіше відмовлялися від дітей. А за останні шість років не було взагалі жодної покинутої дитини, – радіє медик, однак зауважує, цьогоріч позитивна статистика трохи змінилася. – У нинішньому році відмовлялися від п’ятьох діток. Двох дійсно залишили у пологовому, мама ще одного немовляти передумала. Забрали своїх діток і батьки двійні. І сьогодні (5 вересня – «КП») народила жінка, яка так само хоче покинути дитину. Але з нею зараз працюють психологи. У цієї жінки це перші пологи, вона малозабезпечена. Але я не вважаю, що це така сильна проблема і привід відмовлятися від дитини. Були випадки, що от 100% хотіли залишити, але до виписки змінювали рішення. А ця жінка вагається. Ми сподіваємося, і вона передумає. Минулоріч залишили трьох діток. А цього – це вже шоста, за яку ми боремося, хочемо, щоб вона була з мамою. Мама є мама, – наголошує лікар.

Передумала залишити дитинку й жінка, яка принесла немовля у «вікно життя».

– За п’ять років, відколи у нас існує «вікно життя», нам принесли одну дитину. Це було місяць чи два тому. Щоправда, жінка прийшла у приймальне відділення. Сказала, що побачила «вікно життя» і хоче залишити дитину. Але нам – лікарям, соціальним службам, психологам – вдалося її переконати і мама забрала дитину, – радіє Людмила Романів.

І хоча батьки стали свідомішими, серйозніше ставляться до поповнення у родині, піку народження зараз немає.

– Зараз буму немає, найбільше народжували у 2011 і 2012 роках. Тільки у нас тоді було 2400 пологів. Торік у нас було майже дві тисячі, враховуючи, щоб об’єднали два пологові будинки. У цьому місяці ми очікуємо майже на дві сотні пологів. Думаю, коли ситуація в країні поліпшиться, народжуваність також зросте. Батьки народжують дитину не для держави, заради виплат, а для себе, для родини. Особисто я – за народження трьох дітей. Ми не знаємо, що може бути завтра – багатий може стати бідним, а бідний багатим. Діти – велике щастя, це я, як мама, говорю. Тому треба народжувати, але думати про своє здоров’я і тоді немовля буде здорове – а це я кажу як лікар, – підсумувала Людмила Романів.

 

фото: Фгор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner