На Кіровоградщині за підтримки НАТО ліквідують могильник радіоактивних відходів

,

05442Міністерство оборони України і Державне агентство з управління зоною відчуження в рамках Трастового фонду НАТО, розпочало ліквідацію могильника радіоактивних відходів у Цибулевому Знам’янського району.

– Ми вже маємо позитивний досвід впровадження таких проектів в Україні за підтримки НАТО. Два роки тому спільними зусиллями від радіоактивних відходів очистили «Вакуленчук» у Житомирській області. Тепер беремося за новий об'єкт у Кіровоградській. Для нас важливо продовжувати роботу в цьому напрямку, адже такі проекти допомагають зменшити вплив радіонуклідів на навколишнє середовище і поліпшити загальний стан радіаційної безпеки в Україні, – повідомив голова агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

За його словами, вартість проекту становить півтора мільйона євро. Термін реалізації – півтора року.

– Кошти для реалізації проекту надає Німеччина. НАТО відповідатиме за всі аспекти управління, а Державне агентство займатиметься роботами з поводження з радіоактивними відходами, – уточнив Віталій Петрук.

Разом із тим він зазначив, що втілення проекту відбуватиметься в три етапи. Перший – радіаційне обстеження об’єкта. Далі – попередня обробка радіоактивних відходів, їх вилучення, кондиціювання, пакетування в відповідні контейнери і транспортування до місць поховання. Завершальний етап – рекультивація території об'єкта і відновлення її до початкового стану.
e-max.it: your social media marketing partner