Винаходом школяра зі Світловодського району зацікавилися італійські інвестори

,

05465«КП» нещодавно розповідала про учня дев’ятого класу Миронівської школи Світловодського району Назара Гараська, який придумав енергоефективний рекуператор (теплообмінник). Пристрій дозволяє обігрівати приміщення й економити енергоресурси. У вересні талановитий школяр із цим винаходом переміг в обласному етапі всеукраїнської науково-технічної виставки-конкурсу «Майбутнє України» і зібрався представляти його на міжнародному фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge-2018 у листопаді в Києві. Але про винахід дізналися італійські інвестори і запропонували кошти на проведення експериментальних робіт ще до фестивалю, повідомила «КП» науковий керівник Назара – Світлана Піскова.

– Мені зателефонували представники італійської компанії і запропонували інвестиції для проведення експериментальних робіт із випробування модернізованого енергоефективного рекуператора, який розробив Назар Гарасько, – каже науковий керівник Малої академії наук Світлана Піскова і додає, мова йде приблизно про дві тисячі євро. Для іноземної компанії це невеликі кошти, але для українських винахідників, звісно, вагома інвестиція.

Схожі рекуператори є і за кордоном, але вони дорогі. Розробка українського школяра вдвічі-тричі дешевша, зауважує Світлана Піскова. Така вартість обумовлена тим, що конструкція конусоподібного рекуператора складається зі спіральної алюмінієвої рамки, на яку встановлені лопаті, покриті тонкими мідними листами.

– Останнім часом винаходами наших дітей дуже активно цікавляться різні закордонні компанії. Їм вигідно купувати вже готовий продукт і не витрачати кошти на експериментальні роботи. Але ми теж не такі простаки! Ще до початку фестивалю інноваційних проектів, який відбудеться у Києві 21-23 листопада, терміново робитимемо патент на рекуператор, щоб ідею Назара ніхто не «позичив», а потім уже вестимемо мову про інвестиції у розробку, – зазначає науковий керівник. – Протягом останнього місяця винахід модернізували, тож на фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge-2018 його представимо ще більш удосконаленим.

Нагадаємо, дев’ятикласник Назар Гарасько під керівництвом наукового керівника Світлани Піскової розробив енергоефективний рекуператор, який дозволить удосконалити систему провітрювання й економити енергоресурси.

– Прочитав наукову статтю про енергоефективність і придумав створити такий прилад, що удосконалить систему провітрювання, аби тепле повітря зберігалося всередині приміщення. З допомогою такого приладу можна провітрювати кімнату і не втрачати тепло, – пояснював Назар.

Те, що винаходами моїх учнів цікавляться за кордоном, – звісно успіх. Важливо тільки, щоб наші розумники залишалися в Україні. Для цього їм треба створювати сприятливі умови, – переконана Світлана Піскова.
e-max.it: your social media marketing partner