Румунія за три дні: Що може встигнути побачити турист із Кропивницького?

,

10086Використати вихідні можна по-різному – виїхати за місто, а то й встигнути перетнути кордони сусідніх країн. Сьогодні «КП» подорожує з центральної України до центральної Румунії.

 

Мальовничі пейзажі Трансільванії з гірськими вершинами, густі ліси, глибокі ущелини і величезна кількість замків. На фоні цієї краси страх від історій про Дракулу і стереотипи про похмурість цієї країни розвіюються вмить. Румунія постає світлою Європою із автентичними традиціями, хорошими дорогами і неймовірними краєвидами на гірських серпантинах.

 

 



Деталі подорожі:

  • Всього – 1785 кілометрів
  • Бюджет – приблизно 10 тисяч гривень на чотирьох
  • Скільки – три дні/дві ночі
  • Куди – Трансільванія




Транспорт

Подорож на авто можна організувати найшвидше, тому обираємо цей вид переміщення. Звечора вирішили – на ранок поїхали. Головне – встигнути оформити туристичний поліс, який обов’язковий для виїзду за кордон. Обійдеться медична страховка не більше 200 гривень на людину. Замовити її можна в будь-якій страховій компанії або в банку. Також митники можуть перевірити «зелену карту». Її придбати можна там же, де і медичний поліс.

Маршрут

Ціль – місто Брашов у Румунії, а точніше замок Дракули в селі Бран, що за 30 кілометрів від міста. Від Кропивницького до кінцевої точки в одну сторону – 725 кілометрів. Маршрут будуємо через місто Сігішоара, де народився Влад Дракула.

Перетин кордонів

Перший кордон перетинаємо в пункті пропуску Платонове – спочатку документи пред’являємо українській стороні, далі – молдовській. Треба враховувати, що митний контроль на цьому не закінчується, бо далі йтиме перевірка з боку Придністровсь­­кої Молдовської Республіки – невизнаної незалежної держави на сході Молдови. При в’їзді видається міграційна карта, яку треба повернути на виїзді. Під час проїзду можна побачити танки з російськими прапорами на контрольно-пропускних пунктах. Далі – прикордонний пункт пропуску знову Республіки Молдова.

Після перетину кордону потрібно обов’язково придбати віньєтку – ставка збору за користування автомобільними дорогами. Коштує вона чотири євро на сім днів і купуємо її на найближчій заправці. Розрахуватися можна навіть гривнею.

– А гривні що, не гроші? – говорить касирка чистою українською мовою і сміється.

До кордону з Румунією лишається 183 кілометри. Прокласти маршрут можна через Кишинів – часу витратиться не набагато більше, проте можна проїхатися головною вулицею і відчути характер столиці.

Звідти тримаємо путь на румунське місто Ясси. Кордон між Республікою Молдова та Румунією не завантажений, тому часу на перетин багато не забере. Для проїзду дорогами Румунії також треба купити на заправці віньєтку (rovinieta) – три євро на сім днів. Це краще зробити одразу, бо у разі її відсутності можуть виписати штраф 250 євро.

 

10089

Штрафи

У Румунії в населених пунктах обмеження швидкості може бути різним: є населені пункти з максимально дозволеною швидкістю 50 км/год, а в окремих населених пунктах може становити, наприклад, 30 км. При цьому є і села, і міста, де дозволено рухатися 80 км/год. Тому варто звертати увагу на знаки і дотримуватися швидкості.

За перевищення швидкості в Румунії мінімальний штраф – 150 євро. Поліція може замаскуватися під звичайний автомобіль, але виміряти швидкість радаром і записати порушення на камеру. Сплатити можна на місці. Максимальний штраф за перевищення швидкості – 500 євро і, до того ж, поліція забирає водійське посвідчення і залишає його на території Румунії.

 

10088Сігішоара

Перший пункт, до якого прямуємо, – місто Сігішоара. Тут і ночуємо в автентичному готелі в історичній частині міста. На чотирьох осіб два номери коштуватимуть 1700 гривень, у вартість входить сніданок. Забронювати номер можна за лічені хвилини через перевірені сайти для бронювання житла.

Дорога від кордону до цього міста пролягає через ущелину Біказ – найглибша і найдовша в країні. Вісім кілометрів потрібної нам траси проходить через це ефектне місце: високі гори, густі ліси і звивисті дороги. Вночі тут погляд не можна відірвати від неба – зірки густо всіяні по всьому небу, а вдень дух захоплює від висоти скал і глибини каньйону.

10087Саме місто Сігішоара – середньовічне місто в центрі Румунії, затишне і невеличке, оточене фортецею. Старе місто можна обійти за годину-півтори. Кольорові будиночки додають йому особливого колориту.

На відміну від інших міфічних місць Румунії, в Сігішоарі стоїть будинок, в якому дійсно народився Влад Цепеш – більш відомий як Граф Дракула.

Бран

Зранку виїжджаємо у село Бран – там побачимо замок Дракули. Від Сігішоари сюди 139 кілометрів. Маршрут будуємо через села. Дорогою зустрічаємо купу румунів, які їдуть на підводах. Коні тут є повноцінними учасниками дорожнього руху і дивуються їм лише туристи.

Вхід у замок Бран на чотирьох коштуватиме 160 лей – приблизно 900 гривень. У XIX столітті замок став всесвітньо відомим завдяки роману «Дракула» ірландського письменника Брема Стокера. Кажуть, що насправді в замку Влад Цепеш не жив, але легенду про вампірів власники замку продовжують популяризувати. Там і насправді панує ореол містики і таємниць, а у вузьких коридорах уява розбурхується настільки, що в жилах стигне кров.

Брашов

Із замку їдемо 30 кілометрів до міста Брашов – одне з найпопулярніших серед туристів міст Румунії. Там ночуємо в двокімнатних апартаментах у центральній частині міста. Вартість – 1400 гривень. Ввечері і зранку гуляємо старим містом. Обов’язково треба побачити Чорну церкву, яка є найбільшою готичною спорудою в Румунії. Неподалік від неї – найвужча вулиця Страда Сфорій. Ширина – 111 сантиметрів. Будували її для пожежників. Піднятися варто і на гору Тампа – її видно з будь-якої точки міста, а з неї – все місто. Ввечері можна поїхати на оглядовий майданчик на в’їзді в населений пункт.

Витрати на харчування і бензин

Пункт харчування формувати можна, виходячи з фінансів. Закупити в супермаркеті продуктів на бутерброди і перекуси на кілька днів обійдеться в 800 гривень. Любителям оригінального можна спробувати національний румунський суп – чорбу з яловичого шлунку. Коштує він 12 лей – це приблизно 70 гривень.

Заправка на всю поїздку обійдеться десь у п’ять тисяч гривень.

Повертаємося додому тим же маршрутом. Дорогою можна зупинятися біля отар овець, яких тут випасають чи не на кожному кроці, зустріти можна і стадо ослів. Вони теж дружелюбні. Повертаємося у Кропивницький пізно вночі.

 

1009110090

 

текст і фото: Олена Сідорова

e-max.it: your social media marketing partner