Підозрюю, що у мене коронавірус: що робити? Заспокійлива інструкція

,

10221На Кіровоградщині станом на 10:00 2 квітня зареєстрували сім випадків захворювання на коронавірус. Всі у стабільному стані середньої тяжкості. Один із хворих у Кропивницькому – водій маршрутки №113, тому всіх, хто користувався цим маршрутом, просять бути особливо уважними до свого здоров’я. Так само уважно треба ставитися до здоров’я нині всім жителям області. «КП» підготувала інструкцію, щоб ви знали, як діяти.

Які симптоми?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, основні симптоми – підвищена температура, кашель (частіше сухий), іноді – ускладнене дихання, головний біль, втома, біль у горлі та м’язах.

На початковій стадії COVID-19 має такі ж симптоми, як і інші гострі респіраторні захворювання.

Симптоми можуть проявитися через 2-14 днів після зараження. У багатьох пацієнтів запалення виникає в обох легенях.

Що робити, якщо у мене такі симптоми?

Якщо відчуваєте перші прояви ГРВІ – краще залишатися вдома.

Найперше – зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Не треба йти в лікарню і сидіти в черзі, чекаючи прийому. Опишіть симптоми і послухайте спеціаліста, що вам робити далі. Не займайтесь самолікуванням.

Якщо у вас висока температура і важко дихати, а сімейного лікаря у вас немає чи він не бере слухавку – дзвоніть 103. Або набирайте урядову гарячу лінію 1545 – там зберуть ваші дані і скарги на здоров’я та вирішать, чи направити до вас спеціальну бригаду.

Куди ще дзвонити?

Із питань коронавірусу можна звертатися на гарячу лінію департаменту охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації (0522) 24-13-14 (з 9:00 до 18:00). Збережіть собі цей телефон про всяк випадок.

Також інформацію можна отримати на гарячій лінії Міністерства охорони здоров’я: 0 (800) 50-52-01 або Центру громадського здоров’я МОЗ: (044) 425-43-54.

На 103 дзвінки приймають цілодобово.

Хто в групі ризику?

Коронавірус легко переносять 80% хворих. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини.

У групі підвищеного ризику – люди після 65 років і ті, які мають супутні хвороби (онкологічні, хронічні хвороби серця, легень та інші).

Тест на коронавірус

Якщо прийти в інфекційну лікарню і сказати: «Зробіть мені тест, бо мені погано», вам відмовлять. Аби вас перевірили – потрібне рішення вашого лікаря. Якщо сімейного лікаря у вас немає – дзвоніть на номер, який ми вище радили зберегти.

Імовірного хворого спочатку тестують на грип типу А та В. Якщо результат негативний, перевіряють на інші віруси. У разі негативних результатів і тут, зібрані матеріали направляють до вірусологічної лабораторії для перевірки на коронавірус.

Кіровоградщина має достатньо експрес-тестів і ПЛР-тестів – вони є найбільш точним методом діагностики COVID-19. Останні використовують у разі позитивного експрес-тесту.

Швидкі тести на коронавірус роблять тим, кого госпіталізували з пневмонією, хто повернувся з-за кордону і хто контактував із хворими.

Де мене лікуватимуть?

Лікарні «першої» хвилі, які приймають хворих на коронавірус на Кіровоградщині, – центральна міська лікарня у Кропивницькому, Кіровоградська обласна лікарня, центральна міська лікарня в Олександрії, Добровеличківська і Маловисківська районні лікарні.

Чи можу я лікуватися вдома?

Так, у разі легкого перебігу хвороби. За можливості – варто виділити для себе окрему кімнату, переселити з помешкання людей із груп ризику – пенсіонерів і тих, хто має супутні хвороби.

Якщо з вами контактує хтось із близьких, він має використовувати медичну маску або респіратор, після виходу з кімнати – вимити руки з милом. Ви теж маєте бути в масці під час контакту з іншими. Хоча немає гарантії, що вірус не поширюється у приміщенні. Регулярно провітрюйте свою кімнату і прибирайте, дезінфікуючи поверхні.

Якщо я повернувся з країн, де спалах вірусу?

Самоізолюватися. У Міністерстві охорони здоров’я рекомен­­дують тим, хто приїхав із-за кордону протягом 14 днів, звернутися на гарячу лінію 1550 і залишити інформацію про себе.

10222Що робити моїм співмешканцям?

Якщо вас уже госпіталізували, то вдома на поверхнях ще можуть залишатися віруси. Тому треба продезінфікувати всі предмети.

Крім того, у кожному підтвердженому випадку епідеміологічна служба простежує контакти хворого. Усім рекомендує самоізолюватися на 14 днів. Якщо протягом цього часу у рідних та близьких не з’явилися симптоми, вони вважаються здоровими і незагрозливими для інших.

Як уберегтися, якщо я не захворів?

Не контактуйте з тими, хто має симптоми коронавірусу. У громадських місцях дотримуй­­теся безпечної дистанції – півтора метра. Не торкайтеся обличчя немитими руками. Повернувшись із вулиці, або помийте руки з милом протягом бодай 20 секунд, або обробіть дезінфектором.

текст: Олена Сідорова

фото: Ігор Демчук
e-max.it: your social media marketing partner