У Кропивницькому через клаптикове утеплення пересварилися сусіди

,

10454Клаптикове утеплення квартир – популярна нині справа, яка викликає неоднозначну реакцію і має такий же неоднозначний результат. Незручності і конфлікт між сусідами викликало таке утеплення по вулиці Чорновола, 8/2 у Кропивницькому – у самому центрі міста. Зазвичай «КП» не розбирається у сварках, але якщо вони мають системний характер і масовість явища – мешканцям будинків варто знати, які вони мають права і чи можуть висувати претензії до сусідів.

У Кропивницькому, напевно, немає багатоповерхівки, де б не було клаптикового утеплення. Найчастіше, щоб це зробити, кропивничани не питають згоди сусідів. Втім, навіть не підозрюють, що зовнішня стіна – спільна власність усіх мешканців будинку. Тобто, утеплюючи тільки свою квартиру, людина без спільного дозволу утеплює спільну власність. Тож власник окремої квартири не має права самовільно робити будь-що і водночас порушує будівельні норми, державні стандарти і, зокрема, цілісність фасаду житлового будинку. Архітектурне обличчя міста спотворюється. Це питання не лише естетичного вигляду, а й проблема збереження добросусідських відносин. Варто підійти і по-хорошому поговорити з сусідами – хоча на практиці виходить інакше.

Я – сусід, який проти

10455Олександр Грищук живе на першому поверсі. На другому зараз активно тривають роботи з утеплення. Про початок робіт дізнався 17 червня.

– Зараз цю квартиру здають в оренду студентам, розповідає він. – Мене тричі затоплювали. Усі недоліки я усував своїми силами – висушив промисловими фенами гіпсокартон, погрунтував, пофарбував стіни – і жодної копійки за це з сусідки не взяв. До того ж, залило книги і тепер вони зіпсовані. Я не сварився і не вимагав матеріального відшкодування. Але от цю мою надлояльність сусідка неправильно сприйняла. Ту стіну, яку вона зараз утеплює, треба було просто поштукатурити, бо осипалася.

Олександр припускає, їй запропонували заодно й утеплити.

– Особисто до тієї жінки у мене ніяких претензій немає. У мене є претензії до тих робіт. Законодавство не регулює ці роботи, визначає тільки, що ця стіна – наша спільна власність. Я звернувся до неї: «Пані, ви розумієте, що ваші роботи мають відповідати естетичним вимогам? Там не повинно бути 20 сантиметрів пінопласту! У нас будинок 50-х років побудови, там два ряди цегли і між ними – керамзит. Стіни не треба утеплювати! Будинок теплий сам по собі. Якщо вам будівельники сказали, що стіну треба утеплити – вони вас обманули, щоб із вас взяти зайві гроші. Я – проти! Це все треба прибирати, це – незаконно», – переповів Олександр.

По-перше, це неестетично, каже чоловік. По-друге – через таке утеплення у нього в квартирі згодом може з’явитися волога і грибок на стінах.

– Там метр стіни – вона настільки тепла, що взимку можна практично не вмикати опалення. Вона подзвонила моїй тещі зі словами: «Він такий конфліктний…». Теща відповіла: «Ви його три рази затоплювали і він жодного разу не взяв із вас грошей. Яка конфліктність?», – каже чоловік.

23 червня Олександр написав заяву до поліції.

Сусідка не йде на контакт із журналістами

По телефону сусідка Олександра – Олена відмовилася спілкуватися на цю тему.

КП: Ваш сусід переживає, що у нього буде в квартирі сирість і грибок.

Олена: Хай не переживає. Я не готова з вами говорити, бо не знаю, чи справді ви журналіст.

КП: Давайте зустрінемося.

Олена: Я зайнята.

ЖЕО ні на що не впливає

Начальниця Кропивницького ЖЕО №2 Любов Марченко каже, вирішувати питання ремонту спільного житла сусіди мають самі. ЖЕО, як домоуправитель, у них не вмішується.

– ЖЕО є лише управителем багатоквартирних будинків, мешканці – власниками. Вони самі вирішують, що треба робити у їхньому спільному помешканні, що ремонтувати, де утеплювати. Такі рішення сусіди мають приймати, спільно обговоривши всі деталі. До нас вони можуть не звертатися, це не обов’язкова норма. Але якщо будинок знаходиться у центральній частині міста і є частиною архітектурного ансамблю, тоді треба дозвіл архітектурного контролю, бо самовільне утеплення стін може призвести до зміни фасадної частини будинку, а це заборонено. Саме така ситуація виникла у мешканців будинку по вулиці Чорновола. ЖЕО втруча­­тися у будівельні роботи, які зробили мешканці будинку, не може, тому ми зверну­­лися до архітектурного контролю міської ради, щоб там роз’яснили, чи ці роботи правомірні. Взагалі мешканці квартир самі роблять ремонти, але про це мусять ставити нас до відома, бо, можливо, десь вони торкаються даху, зливної каналізації, фундаменту. Фахівцям треба знати про плановані роботи, щоб попередити можливу шкоду чи руйнування будинку, – пояснила Любов Марченко.

Чим загрожує клаптикове утеплення?

10456Якщо утеплення квартири було зроблено з порушенням технологій, через деякий час це може стати проблемою і для власника квартири, і для його сусідів. Мокрі стіни, грибок і навіть відшаровування пінопласту від стіни – це найчастіші наслідки неякісного утеплення, стверджують фахівці.

– Все залежить від якості виконання і майстра, який робить утеплення квартири. Перед утепленням стін треба враховувати дуже багато нюансів, які можуть потім вплинути на результат. Якщо стіни були вражені грибком і його не прибрали, після утеплення він розвинеться ще більше. Заведеться грибок і якщо між стіною й утеплювачем виник прошарок – там збирається волога. Якщо стіни будинку мокрі, а це як правило буває після зими, їм треба дати просохнути, інакше під утеплювачем також заведеться грибок. Якісне утеплення на 80% залежить від технології і якості виконання, – пояснює директор будівельної організації «Центрбудпром» Віталій Роштабіга.

Фахівець каже, в середньому вартість одного квадратного метра утеплення зовнішніх стін квартири у Кропивницькому коштує 400-450 гривень. У ціні врахована і вартість будівельних матеріалів, які використовують майстри. Якщо ж послугу з утеплення пропонують на сотню дешевше, це означає, що ті майстри використовуватимуть будівельні матеріали найдешевші і найгіршої якості.

– Цінова політика також відіграє важливу роль. Часто ми відмовляємо виконувати роботи, бо бачимо, що замовник будівельні матеріали придбав найдешевші. Такі матеріали протримаються півроку. До того ж матеріали можуть бути уже зіпсовані, клей перемезлий, фарба – для іншого призначення. От ви бачите будинки з утепленими стінами, наче зблідлими плямами. Це наслідок того, що фарбу використали не за призначенням – для зовнішнього використання. Усі ці нюанси треба враховувати. Перш ніж починати будівельні роботи, краще порадитися з фахівцями, щоб потім не переробляти утеплення. А таке трапляється досить часто, – каже Віталій Роштабіга.

На якості будівельних матеріалів і виконанні робіт наголошує і власник кропивницької бази будматеріалів «Строй на век» Олександр Вакуленко.

– Як правило, на вибір людей впливає цінова політика. Вони думають, як придбати матеріали подешевше, щоб зекономити. А на цьому економити не можна. Краще брати клей якісний із гідроізоляцією, щоб із часом пінопласт не відставав від стін, а волога туди не проникала. Якщо технології утеплення не витримані, на стінах одразу з’явиться грибок. Причому не тільки у квартирі замовника, а й у сусідів. Якщо будівельні роботи зроблені правильно, таке утеплення може простояти багато років. Нашим покупцям ми всі нюанси пояснюємо і підказуємо, як краще зробити, – розповідає Олександр Вакуленко.

Вирішувати конфлікт мають сусіди між собою

В управлінні житлово-комунального господарства міської ради кажуть, що клаптикове утеплення не вимагає дозволів. Відтак, хто що хоче – те і робить, псують естетичний вигляд міста. Міськрада – ні до чого. Якщо у сусідів виникають конфлікти – вирішувати їх мають тільки вони. Якщо консенсусу досягти не вдається – можуть звертатися до суду.

 

10457

текст: Олена Сідорова

фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner