Неврожайний рік: на Кіровоградщині фермери рахують збитки, а споживачі готуються до підвищення цін

,

10645Схоже, 2020-й виправдовує всі забобони, які знає людство про високосний рік. До всіх випробувань, які вже випали на наші голови, додався ще й неврожай. Безсніжна зима, весняні заморозки, скупі дощі і посушливе літо зробили свою чорну справу – рік видався неврожайним. Офіційні прогнози зібраного збіжжя експерти зменшили з 76 до 70 центнерів з гектара, утім і ці цифри не відповідають фактично зібраному. Фермери розводять руками. Такого врожаю, як цього року, не збирали ще ніколи. Трохи зібрали пшениці і ячменю, а соняшник, кукурудзу і сою подекуди навіть збирати не довелося. Загальна площа загиблих культур в області становить майже 10 тисяч гектарів. Як рахуватимуть збитки, хто стане банкротом, на які продукти ціни зростуть у кілька разів і чи сіятимуть аграрії на наступний рік – про це дізнавалася «КП».

Чи знаєте ви, що нині фермери розказують один одному і сміються над «бородатим» анекдотом про те, як правитель все більше і більше обкладав свій народ податком, а той платив і плакав. Коли ж уже платити стало нічим, народ став сміятися, а правитель зрозумів, що збільшувати податок уже досить. Ось так сьогодні аграрії – сміються над своїм урожаєм. Аби не плакати…

Очікування і прогнози

Ніхто не сподівався, що погодні умови цього року підкладуть аграріям таку «свиню». На початку року всі з оптимізмом говорили про урожай 2020, хоча безсніжна зима вже тоді мала насторожити. Ще у червні Українська зернова асоціація прогнозувала, що у 2020 році через несприятливі погодні умови, нестачу вологи взимку буде зменшення виробництва зернових у порівнянні з 2019 роком і не очікувала валового збору на рівні 75,1 мільйона тонн. За оптимістичними прогнозами асоціації, валовий збір зернових становитиме 72,4 мільйона тонн, за песимістичними – 63,5 мільйона тонн. Уже у вересневому звіті Українська зернова асоціація знизила майже на мільйон тонн прогноз валового збору врожаю в Україні у порівнянні з серпневим через несприятливі погодні умови для пізніх культур у частині регіонів України. Але і цей показник, припускають експерти, може бути іншим. Ці прогнозні розрахунки насправді дуже скептично сприймають фермери, які уже збирають збіжжя. Кажуть: вони відрізняються від реальної картини, як небо від землі.

– За прогнозами Міністерства економіки та експертів, у цьому році в Україні очікується урожай зернових на 7 мільйонів тонн менше, ніж в минулому році. Основна причина – негативний вплив погодних умов. Це звичайно посуха, яка сталась по всій країні, – заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль і наголосив, зокрема, дуже сильно постраждала Одеська область.

Фермери рахують збитки

Цей рік став випробуванням на міцність для всіх аграріїв області. Звісно, порівнювати зібране в різних районах не варто, бо кожен господар сіяв ті культури, від яких очікував урожаю, і вкладав у своє поле різні добрива. Утім загальна картина не дуже відрізняється – всі у збитку.

– Бобринецький район завжди сіє соняшник, бо степ наступає і треба сіяти культури витривалі до посухи. У нас мало сіють кукурудзи, здебільшого соняшник, бо він витривалий, високорентабельний і завжди дає гарний урожай. Але цей рік, м’яко кажучи, видався зовсім проблемним, – каже фермер із Бобринецького району Олексій Цокалов.

Аграрій констатує, грунт не отримав глибинної вологи, яка зазвичай залишається від танення снігу, а опади навесні не наситили землю до потрібної глибини вологою.

– Цього року зібрали соняшнику 5-7 центнерів із гектара. Такого ще ніколи не було. Згоріли навіть пізні посіви, а на деяких полях соняшник зацвів, але навіть не опилився. Така ситуація не тільки у Бобринецькому, а й у сусідніх Устинівському та Петрівському районах. Якщо немає вологи, то добрива нічого не дадуть. Треба зібрати тонну насіння соняшника, щоб покрити затрати на один гектар – посівний матеріал, добрива, підкормку, лікування рослин. А зібрали тільки п’ять центнерів. Розумієте, навіть не відбили вкладені затрати. Люди взяли кредити, але виплатити їх не можуть. Багато хто стане банкротом. Соя не вродила, на кукурудзі навіть качан не зав’язався. Мінекономіки планує зібрати 70 центнерів з гектара, а вони хоч за вікно виглядали? – риторично запитує Олексій Цокалов.

Те, що не доотримали фермери, ланцюговою реакцією зачепило й інших гравців аграрного ринку, каже фермер. Елеватори не заповнюються, перевізники стоять, бо нічого перевозити.

– В Одеській області пшениця згоріла, у нас хоч трохи дала – 3 тонни з гектара. На Черкащині, Київщині, кажуть мої колеги, картина така ж. За соняшник буде конкуренція. Уже зараз кожного дня на нього ціна піднімається. Але ж те насіння соняшника, що зібрали, запечене, з нього малий вихід олії. Тож очевидно, що ціна на неї також зростатиме. Кукурудзу навіть не збирають, бо на ній немає качана. Он у Компаніївському районі 200 гектар кукурудзи передискували, – каже фермер.

Олексій Цокалов висловлює загальну думку фермерів, які уже готуються затягувати паски. Про купівлю нової техніки мова також не йде. А ще треба ж розрахуватися з людьми за паї. Утім у майбутнє аграрії дивляться з оптимізмом.

– Потрібно думати про наступний врожай. Головне – закупити посівний матеріал. Чекаємо дощів восени, але навіть якщо їх не буде, все одно сіятимемо. Кожен фермер розуміє ризики. Щоб ми не рахували збитки і не ризикували, треба страхувати посіви, як це роблять за кордоном. Але в нашій країні немає довіри до страхових компаній. За кордоном при неврожаї страхові компанії виплачують фермерам збитки, у нас я таких випадків не пам’ятаю. Ніхто не розраховував, що взимку не буде снігу, а весняних дощів так мало. Рік дуже важкий… Але нам треба триматися купи і сіяти далі, – переконаний Олексій Цокалов.

10646З більшим оптимізмом про зібране цьогоріч збіжжя говорить аграрій із Кропивницького району Микола Тарасенко. Каже, зазвичай сіють різні культури, тому, якщо якась не вродила, на іншій зібрали хороший врожай.

– На цей рік із нинішніми цінами ще можна жити. Ми ще не збирали соняшник і кукурудзу, бо вони ще дозрівають, але й поспішати з цим не будемо, щоб не сушити їх газом, бо це економічно не вигідно, враховуючи врожай нинішнього року. В цілому врожаєм задоволені, бо завжди дотримуємося сівозміни. Вирощуємо різні культури, якщо щось не вродить, то з іншим будемо з врожаєм. Є пшениця, ячмінь, ріпак, соняшник, кукурудза, амарант, сіємо нут. Уже зібрали зернові, ріпак. Порівняно з попереднім роком, врожайність така ж – 4-5 центнерів із гектара дала зернова група, 25 центнерів зібрали ріпаку. Соняшник і кукурудза покажуть себе, коли почнемо збирати, – розповідає Микола Тарасенко.

Не виправдав надії аграріїв цьогорічний урожай і в Маловисківському районі.

– Біда у нас яка? Вклали в один гектар від 10 до 12 тисяч гривень – це вагомі кошти. При такому вкладення торік із гектара взяли 80 центнерів кукурудзи. Цього року, дай Боже, щоб зібраного вистачило хоча б повернути затрати. Поки ще не косили соняшник і кукурудзу, але вже зараз видно, що зберемо на 30-40% менше від очікуваного. Літні зливи змили 10% посівів, а посуха не дала росту зерну. Є незначна надія на соняшник, але зерно не матиме потрібної олійності, бо воно не налилося. Якою буде врожайність, поки сказати складно, – розповідає керівник фермерського господарства «Медведь В.І.», що в Мар’янівці Маловисківського району, Віктор Мєдвєдь.

Хоча аграрій уже підраховує збитки, каже, це не звільняє від зобов’язань перед односельцями.

– Яка б не склалася ситуація, треба дбати про село і про людей. Виплатимо зарплати працівникам, розрахуємося за паї, підтримуватимемо соціальну сферу. Бо поки живе село, поки є надія, – переконаний Віктор Мєдвєдь.

АПК: дефіциту продовольства не буде

На сьогодні очікуваний урожай значно нижчий, ніж у минулому році, констатують у департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

– Високі температури повітря +33…+35, а на поверхні грунту подекуди сягали +59…+67, низька відносна вологість повіт­ря, недостатня кількість опадів не забезпечили очікуваного врожаю. У нинішньому році очікували зібрати 3 743 тонн зернових та зернобобових культур. Але погода завадила цьому.

Недобір урожаю зернових та зернобобових культур у поточному році, за попередніми розрахунками, очікуємо отримати на 785 тисячі тонн менше від прогнозованого показника, в тому числі кукурудзи понад 715 тисяч тонн, загиблі площі становлять – 5% від загальної посівної площі – розповідає директора департаменту агропромислового розвитку обл­держадміністрації Марія Чорна.

Окрім того, менше зберемо й іншого збіжжя, каже очільниця відомства. Не додали очікуваного врожаю понад 470 тисяч тонн соняшник, на 42 тонн буде менше зібрано сої, понад 23 тисячі тонн не додасть цукровий буряк. Загальна площа загибелі культур становить майже 9,7 тисячі гектарів, а орієнтована сума збитків сягнула більше 43,5 мільйона гривень.

Утім Марія Чорна запевнила, що дефіциту продовольства не буде.

– Ми лише 20% урожаю використовуємо для власного споживання та завантаження переробних потужностей. Тому дефіциту хліба, цукру й олії не буде. Чи вплине врожай на ріст цін на продукти? Не можна однозначно говорити, що ціни зростуть через неврожай. Це одна з передумов, але є державні оператори, які стримують зростання. Ціни можуть зрости через збільшення мінімальної зарплати. Передумови є, але заходи вживаються, щоб на основні соціально значущі продукти, ціни лишилися на рівні, – говорить Марія Чорна.

У тому, що вистачить хліба і до хліба, запевняють і землероби.

– Продовольства вистачить. Менше будемо експортувати, більше залишатимемо собі. Так, ціни можуть зрости, але на ринку всього буде вдосталь. Тож голоду не буде, – переконаний фермер із Бобринецького району Олексій Цокалов.

 

10647

текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук
інфографіка: департамент АПК

e-max.it: your social media marketing partner