Буревій у Кропивницькому. Зносило дахи, виривало з корінням дерева, металеві паркани м’яло, наче фольгу

,

10751Небачена досі стихія накрила два мікрорайони обласного центру – Лелеківку і Стару Балашівку – пообіді у суботу 17 жовтня. Пориви вітру до 20 метрів на секунду, гроза і сильна злива за 10-15 хвилин у прямому сенсі залишили майже три сотні будинків без дахів. Троє людей внаслідок негоди отримали травми. Наслідки стихії вразили навіть бувалих: руйнівний смерч пройшов смугою від території «АгроЕкспо», через Стару Балашівку, Лелеківку і сосновий ліс біля Солдатських ставків, залишивши по собі небачені руйнування – повністю знесені дахи на будинках, зірваний шифер, викорчувані з коренем дерева, понівечені і зірвані паркани, вибиті вік­на, розірвані газові труби і дроти електромереж. Умить обійстя людей перетворилися на руїни, бо після нищівного вітру за справу взявся проливний дощ, заливаючи розкриті оселі. Біда прийшла настільки несподівано, що люди кілька днів не можуть оговтатися від шоку. Утім вона показала й інший бік – кропивничани миттєво організувалися і поспішили на допомогу постраждалим.

Руйнівний смерч, який зачепив обласний центр, не тільки шокував кропивничан, а й показав, якою безсилою є людина проти природної стихії. Вихор наче лезом відрізав частину будинків. Одні – зруйновані майже повністю, сусідні залишилися зовсім неушкоджені. Стихія тривала не більше п’ятнадцяти хвилин, але завдала шкоди на мільйони гривень.

Одразу після негоди на місце виїхали рятувальники, газова служба, енергетики. Сотні кропивничан поспішили на допомогу постраждалим розбирати завали будівельного сміття, розпилювати повалені дерева. Швидко відреагували й обласна та міська влада. Людям, чиї помешкання були зруйновані найбільше, запропонували тимчасовий прихисток, рятувальники на місці стихії розгорнули намети, де можна було зігрітися, волонтери організували підвезення їжі і гарячого чаю. Одразу у міській раді створили спеціальну комісію, аби визначити масштаби руйнувань і оцінити завдану шкоду, а наступного дня спільно з експертами проєктного інституту пішли дворами, щоб зафіксувати руйнування.

10752На ранок понеділка рятувальники, комунальники, волонтери порозпилювали дерева, поскладали гори будівельного сміття обабіч вулиць, яке вивозили спецтехнікою. Першим ділом почали вкривати дахи – де плівкою, де шифером. Утім більшість будинків ще лишаються без покрівлі, вікон, подекуди без дверей. Постраждалі жителі досі не можуть оговта­тися, у більшості відчай і страх, бо не знають, як це все відновлювати і відбудовувати.

– Все почалося раптово. Рвонув такий сильний вітер, зашуміло, все почало сипатися, шифер почав злітати з даху, антену вирвало і відкинуло хтозна куди, величезне дерево горіха просто звалило, повиривало газові труби і повивертало металеві підпорки, що їх тримали. Подивіться он, як зім’яло і сплюснуло водостоки під дахом, – показує завдану шкоду у своєму дворі по вулиці Холодноярській на Лелеківці кропивничанин Юрій. Чоловік каже, добрі люди віддали старі листи шиферу, то дах накрив, але ще багато що треба лагодити. Дякує волонтерам за допомогу і своїм колегам по роботі, які поспішили на поміч.

10753Ще більше зруйнований сусідній будинок, у якому мешкають троє людей із інвалідністю. Тут дах зовсім зірвало з хати, вікна всі вибиті, дерева поламані, всі господарчі будівлі розкриті, стелі впали і в хаті, і в літній кухні. Паркан, гараж – зруйновані.

Пенсіонерка Наталія Колесник, яка ледве пересувається на двох милицях, у повному розпачі.

– Я ледве залишилася живою. Тримала руками двері в хаті, щоб їх не вирвало, то мене так шарпонуло, що ледь не вбило, – плачучи розповідає жінка. – Як тепер усе це відновлювати, ми всі інваліди – я, чоловік і донька. Тільки рік тому перекрили хату, а тут таке… Це був страх Господній, ніде цілого місця не лиши­лося, все зруйнувало, горіх звалило на газову трубу, вікна повибивало, дах знесло повністю. Приїжджали до мене з міської ради, сам Райкович, сказав, що допоможе. Пропонували переїхати поки в готель, але ми своєї хати не покинемо, ночуємо вдома. Спасибі, добрі люди допо­магають прибирати всі уламки.

10754Перед стихією не встояли навіть нещодавно збудовані будинки.

– У цьому році тільки закінчили ремонт, увійшли в будинок і нарешті зітхнули з полегкістю, а тут така біда… – показує завдані збитки Вікторія Мілевська. – Ось дивіться, такий величезний горіх вивернуло прямо з бетоном, пів хати розкрило, а той дах, що лишився, увесь покручений і побитий, його треба міняти. Шифер, цегла залітали прямо в будинок, стіни будинку побиті, наче після обстрілу, це, мабуть, якісь вогняні головешки летіли, бо навіть попри сильну зливу видно обгорілі місця. Усе тривало лише кілька хвилин, ми були безпорадні, щоб щось зберегти. Я просто молилася…

У сусідньому мікрорайоні Старої Балашівки руйнування такі ж великі. Будинки без дахів, паркани знесені, білборди завалені, дерева викорчувані. Кропивничанка Оксана Гулеску показує своє обійстя на вулиці Богдана Хмельницького.

10755– Це така дурна сила була, що просто страшно. Ми були саме в хаті, гахнуло так, що знесло дах, повибивало всі вікна і повиривало навіть міжкімнатні двері. Ось дивіться – в хаті все побите: меблі, посуд, стіни потріскалися, стеля впала. В сусідній хаті живе моя мама, то я дивуюся, як її не вбило. Вона лежала на дивані під вікном, то вікно вибило, а в кімнату летіли і шифер, і цегла, – розповідає жінка.

Оксана Гулеску каже, її родині пропонували переїхати в готель, проте хату не наважилися покинути.

– Ми не кидаємо хати, тут ночуємо, тут вистачає охочих поживитися чужим майном, – каже жінка.

На вулицях, де стихія поруйнувала будинки, цілодобово патрулюють поліцейські. Кажуть, скарг від постраждалих мешканців поки не надходило.

Небайдужі кропивничани швидко організували для постраждалих збір коштів, підвозять і роздають гарячу їжу, збирають будівельні матеріали, одяг. Люди дякують за допомогу і кажуть – є велика потреба у коштах і в підмозі будівельників.

 

1075610757

Тим часом виконавчий комітет міської ради Кропивницького затвердив алгоритм надання матеріальної допомоги жителям, які постраждали від стихійного лиха.

Згідно із затвердженим порядком, підставою для розгляду питання щодо надання одноразової грошової допомоги є особиста заява постраждалих громадян.

Власникам нерухомого майна, пошкодженого буревієм, треба написати заяву на ім’я міського голови. Спеціальна робоча група визначатиме розмір матеріальної допомоги з урахуванням рівня забезпеченості особи чи сім’ї у розмірі 20% від вартості відновлювальних робіт, зазначених у загальному кошторисі капітального ремонту, складеного сертифікованою організацією, але не більше розміру десяти мінімальних заробітних плат, встановлених на 1 січня 2020 року.

Зразки заяв і перелік необхідних документів уже роздали постраждалим. Тепер усе залежить від оперативності людей: заповнені заяви разом із реквізитами карткових рахунків необхідно віддати до мобільних прийомних Андрія Райковича, які працюють у двох мікрорайонах – Балашівці і Лелеківці. Заяви опрацьовуватимуть члени робочої групи, готуватимуть рішення виконкому і після їх прийняття, кошти зараховуватимуться на вказані рахунки.

Допомогти фінансово постраждалим можна, перерахувавши кошти на рахунок благодійного фонду «СМАйЛ»:

Реквізити: ЄДРПОУ 42491113 в АТ «Приватбанк»
код 323583
Розрахунковий рахунок UAUA203052990000026007045103151
Або на картку: 5169 3305 1680 7754 (Аветисян О.В.)
У призначенні платежу вказати, що це благодійна допомога і позначку «СтопСтихія».

 

107581075910760

 

текст: Любов Попович
фото: Ігор Демчук

e-max.it: your social media marketing partner