Гірники Кіровоградщини готові боротися за робочі місця і заробітну плату

,

11087Дива не сталося і з початку року додаткову угоду на 2021 рік про закупівлю уранового концентрату між державною компанією «Енергоатом» та «Східним гірничо-збагачувальним комбінатом» не уклали. На Кіровоградщині працівники Інгульської, Смолінської та Новокостянтинівської уранових шахт державного підприємства «СхідГЗК» досі працюють у напруженому режимі і з недофінансуванням підприємства. Якщо шахти не відновлять роботу, загальні збитки перевищать фінансові потреби для роботи шахт.

Такою ж напруженою ситуація на підприємствах ДП «СхідГЗК» була наприкінці минулого року. Тоді гірники трьох уранових шахт, розміщених на території Кіровоградщини, вимагали виплатити заборгованість із зар­плати і гарантувати подальшу стабільну роботу підприємств. Майже рік вони чекали відновлення нормальної роботи і своєчасної виплати заробленого. На початку року ситуацію вирішили локально, а не кардинально, але додаткової угоди з «Енергоатомом» так і не підписали. Досі робота підприємства дестабілізована, а шахтарі продовжують боротися за свої права.

Свої вимоги трудовий колектив «СхідГЗК» виклав у листі до Кабміну та президента України. Гірники просять вирішити проб­леми урановидобувної галузі, об’єднати державні підприємства «Енергоатом» і «СхідГЗК», а також підписати додаткові угоди на 2021 рік на видобуток ураново-оксидного концентрату і забезпечити підтримку з боку держави. Головна вимога гірників трьох шахт – не закривати підприємство, наголошує голова профкому Інгульської шахти, тимчасово виконуючий обов’язки заступника голови первинної профспілкової організації ДП «СхідГЗК» Михайло Мельник.

11088– Зараз відбуваються наради представників Кабміну, Мінекономіки, Міненерго, «Енергоатому» та «СхідГЗК». На сьогоднішній день виконуючі обов’язки керівників державних підприємств «НАЕК «Енергоатом» і «СхідГЗК» не можуть узгодити свої позиції щодо подовження співпраці в рамках довгострокової угоди. Атомпрофспілка вимагає, по-перше, підписання додаткової угоди на 2021 рік з визначенням ціни й обсягів видобутку ураново-оксидного концентрату; по-друге, об’єднання двох державних підприємств «НАЕК «Енергоатом» і «СхідГЗК». Голов­на вимога – своєчасна виплата заробітної плати, забезпечення виробництва і його модернізація для подальшої результативної роботи підприємства, – повідомив Михайло Мельник.

 

11089

За словами голови профкому Інгульської шахти, сьогодні на підприємстві зарплата виплачується несвоєчасно, працівники звільняються, бо не бачать перспективи. З підприємства йдуть фахівці, тож із часом постане ще одна проблема – кадрова.

Вимоги гірників підтримала обласна влада. Голова обласної ради Сергій Шульга допомагає вирішити проблему на своєму рівні.

– У разі ігнорування вимог, трудовому колективу не залишається іншого виходу, як розпочати рішучі дії для відстоювання свого права на працю, – наголосив Михайло Мельник.

 

текст: Любов Попович

фото: Ігор Демчук, із відкритих джерел

e-max.it: your social media marketing partner