Для чого жінкам треба ставати на військовий облік?

,

11868Восьмий рік в Україні триває війна. Захищати країну на рівні з чоловіками стали й чимало жінок. Це не тільки медики, а й ті, чиї спеціальності також потрібні на війні. За цей час Збройні сили поповнили тисячі жінок, які сумлінно і мужньо виконують свій військовий обов’язок. Вони демонструють стійкість і професіоналізм. Жінка в українській армії стала настільки рівною з чоловіком, що із професійним святом ми вітаємо захисників і захисниць. Чимало жінок свідомо обирають військову професію.

Утім новина про необхідний військовий облік жінок на фоні активізації російських військ поблизу кордонів України розтривожила суспільство. Для чого жінкам треба ставати на військовий облік – з’ясовувала «КП».

Військовий облік жінок – це не призов і не мобілізація, а необхідність з’ясувати, які спеціалісти є в країні та можуть у разі необхідності залучатися до оборони держави. Протягом якого часу треба стати на військовий облік, що для цього потрібно, хто від нього звільняється та яка відповідальність передбачена, якщо на облік не стати – пояснив начальник відділу військового обліку, бронювання та впровадження Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Олег Мозоленко.

Відколи нові правила?

30 березня 2021 року набрали чинності зміни №1357-ІX до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Зокрема, частина 11 статті 1 в редакції Закону визначає, що «Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних».

1186717 грудня 2021 року набув чинності розроблений Генеральним штабом ЗС України та затверджений наказом Міністерства оборони Перелік спеціальностей. Він містить 35 фахових напрямків, кожен із яких представляє десятки окремих спеціальностей.

– Після того, як наказ набув чинності, на нього звернули увагу представники кадрових служб підприємств, установ, організацій. Вони отримали розпорядження, яке зобов’язало їх взяти до відома і виконувати положення, що стосується жінок. Для більшості жінок ця інформація несподівана, бо навряд чи комусь із них у побуті доводилося стикатися з питаннями військового обліку, якщо вони самозайняті особи чи підприємці, котрі займаються власною справою і не були обтяжені військовим обліком до часу, коли потрапляють у ситуацію відповідальності, – каже Олег Мозоленко.

Жінки перебували на військовому обліку і раніше

Постановою Кабміну від 1994 року було затверджено Перелік спеціальностей, за якими жінки, що мають відповідну підготовку, ставали на військовий облік. Перелік спеціальностей у цьому документі дуже обмежений і більша частина з них уже не існує взагалі, наприклад, такі, як картографи, кінотехніки тощо. Це і було причиною внесення змін. Як результат – Міноборони видало наказ, який затверджує новий Перелік спеціальностей і професій.

10 000 жінок уже перебувають на військовому обліку, повідомив начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерій Куценко

Згідно з цим наказом, військовому обліку підлягають усі жінки від 18 до 60 років.

Військово-облікова спеціальність визначається не лише дипломом, але й записом у трудовій книжці – досвідом роботи та КВЕДом фізичної особи-підприємця. Остаточну приналежність до військово-облікової спеціальності визначають у територіальному центрі комплектування.

– Наказ має на меті привести до чинного законодавства Украї­ни повноту даних про можливий резерв. Ця робота проводитиметься до кінця 2022 року і на звичне життя жінок не вплине. Ситуація неоголошеної війни, яка триває в Україні майже вісім років, до цього зобов’язує. Немає нічого поганого в тому, що ми знатимемо, яка кількість жінок за своєю спеціальністю підпадає під певні військово-облікові ознаки, які, можливо, стануть нам у нагоді у разі оголошення воєнного стану чи повної мобілізації. Ми не будемо витрачати час на пошуки необхідних спеціа­лістів, – пояснює Олег Мозоленко. – У переліку є такі дефіцитні для Збройних сил спеціальності, якими, за статистикою, зай­маються тільки жінки. Наприклад, хіміки, лікарі, медсестри, фармацевти, санітари. Перелік цей дуже великий і він розмежовує спеціальності за військово-обліковими ознаками і категоріями. Багато є спеціальностей, які можуть згодитися у Збройних силах, наприклад, спеціальність бухгалтера. 90% працівників із цією професією – це жінки. Раніше, щоб прийти на службу за контрактом за цим фахом, необхідно було закінчувати спеціальні військові навчальні заклади. Відтепер, згідно з цим наказом, вони можуть одразу приступати до виконання обов’язків, бо ця спеціа­льність передбачена військовим обліком. Цей наказ не визначає жінок як військовослужбовців, а дає можливість вирахувати наш ресурс серед цивільного населення.

Взяття на військовий облік – це не призов на службу

У мирний час жінки можуть бути призвані на військову службу та службу у військовому резерві тільки у добровільному порядку (за контрактом), а у воєнний час жінки, що перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави, наголошує співрозмовник «КП». На військовий облік мають стати всі жінки. Від обліку звільняються тільки не придатні за станом здоров’я і які не підпадають у визначену вікову категорію на даний час. В особливий період визначено граничний вік перебування на військовому обліку до 60 років. У мирний час для жінок граничний вік перебування в запасі – 40 років, для сержантів – 45 років, для вищого сержантського складу запасу – 50 років. Не звільняються від військового обліку вагітні жінки, а також ті, які виховують маленьких дітей. Стати на військовий облік потрібно протягом 2022 року. У цей період їх не притягуватимуть до адміністративної відповідальності.

Яка передбачена відповідальність?

За те, що жінка не стала на військовий облік, Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає адміністративну відповідальність.

За порушення правил військового обліку в особливий період передбачено штраф у розмірі 50-100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – це 850-1700 гривень. Якщо є пом’як­шувальні обставини у жінки, чому вона порушила військовий облік, то це буде мінімальний штраф. Для роботодавців передбачені більші штрафи: мінімальний від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів або 3400-5100 гривень, максимальний – 5100-8500 гривень за кожну особу, яка не стала на військовий облік.

На сьогоднішній день до територіальних центрів для постановки на військовий облік звернулися десятки жінок. Але частіше – за направленням керівників кадрових органів. Поки, за рекомендацією Міноборони, нікого не примушують ставати на облік, це робиться добровільно.

Які документи потрібні, щоб стати на військовий облік?

⊲ Паспорт громадянина України
⊲ Документ про реєстрацію
⊲ Ідентифікаційний код
⊲ Дві фотокартки 3х4 см
⊲ Заява на ім’я начальника територіального центру комплектування та соцпідтримки
⊲ Висновок медичної комісії про придатність чи ні для військового обліку (медогляд безкоштовний)
⊲ Документ про освіту (спеціальність), якщо це фізична особа-підприємець – професія визначається за КВЕДом

Щоб стати на військовий облік, звертайтеся в районні територіа­льні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) за місцем реєстрації.

 



11866

 

 

У нас багато жінок, які готові у разі крайньої необхідності долучитись і допомагати Україні за своєю спеціальністю, якщо вона споріднена з військово-обліковою, і виникне потреба саме у таких професійних навичках. Тому військовий облік – це, зокрема, завчасна готовність держави до різних сценаріїв розвитку подій, це важливий процес зміцнення обороноздатності. Це розуміння професійного потенціалу держави. І, власне, це про нашу спільну безпеку, безпеку наших дітей

Ганна Маляр, заступниця Міністра оборони України

 

 



 

текст: Любов Попович

фото: Руслана Францішкевич, Любов Попович




e-max.it: your social media marketing partner