У Новомиргородській громаді затонула БРДМ, троє загиблих. «КП» провела розслідування трагедії

, КП

12014Сталося це у селі Мартоноша вдень 12 червня. Перша інформація надійшла від рятувальників – повідомили, що затонула машина. Втім підписники «КП» одразу уточнили редакції, що затонула не звичайна легкова автівка, а БРДМ – бойова розвідувально-дозорна машина. Це колісний, броньований, плаваючий спецтранспорт. То була популярна розвага у селі, про яку навіть телебачення приїжджало знімати сюжети.

Кажуть, БРДМ плавала раніше не раз. Втім День Святої Трійці став фатальним. Всього у машині було п’ятеро людей. Троє змогли вибратися із машини, але із них одна жінка в результаті загинула. Ще одна жінка та дитина залишились у затонулій машині. Водолазно-рятувальна група управління ДСНС Кіровоградщини дістала тіла загиблих. Рятувальники класифікували подію як надзвичайну ситуа­цію соціального характеру місцевого рівня.


Журналістка «Кіровоградської правди» першою знайшла власника транспорту і взяла у нього ексклюзивний коментар. На дзвінки журналістів із інших видань він не відповів. Також працівники редакції знайшли й опублікували в соцмережах газети відео, як БРДМ плавала по ставку в той день.


У поліції області підтвердили факт трагедії.


– Під час використання спецтранспорту загинули три людини, серед яких неповнолітня дитина. Транспорт належить одному з ТОВ. На балансі у жодному військовому формуванні не перебуває. Інформацію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 3 статті 286 Кримінального кодексу України – порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинило загибель кількох осіб. Водія затримали. Наразі проводиться досудове розслідування, – прокоментувала «КП» речниця поліції області Віталіна Бевзенко.


Як з’ясувала редакція, мова йде про сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Степове». Керівник – Сергій Пістоль. Журналістці «КП» вдалося з ним поспілкуватися.


– БРДМ не зареєстрована на наше ТОВ, але машина наша. Колись продавали, ми купили. Вона у нас років 5-6 плаває. Стався такий нещасний випадок… Не знаю, що я можу сказати. У машині були друзі, куми... Я не хочу нічого зараз коментувати. Я бачу, що люди кажуть. Але загиблих не повернеш… Не зрозуміло, чого вона потонула, – коментує «Кіровоградській правді» Сергій Пістоль.


Машину дістали зі ставка наступного дня після трагедії. Хто саме був у транспорті, зокрема і за кермом, та кому вдалося врятуватися, чоловік не сказав.


Також ми поцікавилися, чому, враховуючи воєнний стан, машину не передали до ЗСУ?


– Там немає люків, башти. Це просто корзина, металобрухт. Машина на колесах, яка плаває. Їй років 30, мабуть. На ходу була, але для передачі на ЗСУ не годиться. Хлопці самі кажуть, що вона непридатна для служби. Ми допомагаємо нашим захисникам чим можемо, – сказав чоловік.


ДОПОВНЕНО: 14 червня водія БРДМ взяли під варту на 60 діб без визначення розміру застави. Таке рішення прийняв Ленінський районний суд.


За версією слідства, підозрюваний, керуючи броньованою машиною БРДМ-2, в’їхав у ставок. Всередині машини було 5 пасажирів, ще 7 – поза кабіною. Машина не обладнана місцями для сидіння і не передбачена для перевезення стількох пасажирів.


Перебуваючи посереди­ні ставка, за 80 метрів від берега, нехтуючи елементарними вимогами безпеки дорожнього руху, не впоравшись із керуванням, водій допустив затоплення БРДМ-2 у ставку на глибину 5 метрів.

 

Фото: стоп-кадр «Суспільне»

ВІДЕО З МІСЦЯ ПОДІЇ У НАШОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ https://t.me/k_pravda

 

e-max.it: your social media marketing partner