У Кіровограді подорожчав хліб. І не востаннє до кінця року

–Ми ледь не кожного дня міняємо цінники. Ціни все вище і вище. Людина за звичкою замовить хліб, булочки, бублики, а потім, як почує суму, просить не рахувати і те, і те чи дати хліб дешевший... Усе більше користується попитом соціальний хліб, а дорогого замовляємо мало, бо тоді доводиться повертати, – розповідає «КП» продавець магазину «Формула смаку» Валентина.
– У вівторок зайшла після роботи купити хліба, а він уже подорожчав на 90 копійок! Це вважайте на гривню! Питаю у продавця, чого така ціна? А вона відповідає, мовляв, що ви хочете, все дорожчає. Я все розумію, але ж на гривню – це занадто, – обурюється кіровоградка Ольга Мосейчук.
Жінка каже, тепер відмовиться від улюбленого хліба, бо якщо підрахувати витрати за місяць, сума виходить чималенька.
– У нас велика сім’я. За день з’їдаємо майже дві буханки хліба. Якщо одна коштує тепер під червонець, то за місяць набігає суттєва для нашого бюджету сума. Ось сьогодні вже купила дві круглі хлібини. Нарізний купуватиму лише на бутерброди і на свята, – додає Ольга.
За коментарем «КП» звернулася до керівництва підприємства «Кіровоградхліб 2014». Там пояснюють: подорожчав лише високорецептурний хліб, звичайний – відпускають за старою ціною. Поки що.
– Подорожчала від 5 до 12% високорецептурна продукція і упакований хліб. Це нарізний упакований батон, де у рецептурі, наприклад, і цукор, і гірчична олія, і рафінована олія. Сировина на рецептурну продукцію дорожчає фактично кожні три дні. Ціни на соціальні види хліба намагаємося тримати. Якими вони будуть у наступному місяці, я не можу зараз сказати, – прокоментувала заступник директора ТОВ «Кіровоградхліб 2014» Вікторія Полюхович.
Тим часом в обласному центрі все більше з’являється торгових точок, де реалізують хліб із Новоукраїнки. Ціна на нього значно нижча, порівняно з кіровоградським, навіть враховуючи, що везуть його до обласного центру за сімдесят кілометрів. Хлібина «кирпичика» коштує шість гривень.
–Наш хліб дешевший, бо випікаємо його з власного борошна. Але ціну на хліб теж будемо піднімати. Є чинники, які впливають на вартість виробів, і це зовсім не борошно, а інші виробничі витрати, які дорожчають щодня, це технічні складові: хліборізки, пакувальна плівка тощо. Поки ціна на хліб зросте приблизно на 56% – тобто до 50 копійок. Це залежатиме від вартості електроенергії, рецептурних складових – маргарину, цукру, – пояснює завідувач відділом реалізації ТОВ «СтепАгро» Галина Арсірій і уточнює, що ціна на їхню продукцію зміниться вже з 1 грудня.