У Кіровограді копи затримали суддю напідпитку чи побили його?

, Олена Сідорова

5561Історія бере свій початок ще з понеділка. Фігурант справи – суддя Кіровського райсуду Кіровограда. Увесь цей час «КП» намагалася отримати бодай якусь офіційну інформацію, однак щоразу натикалася лише на натяки. Конкретних офіційних коментарів досі не надали ані в патрульній поліції – там узагалі вдають, що нічого не відбулося, ані в прокуратурі, ані сам суддя-­фігурант справи.
За однією версією, яку «КП» будує на інформації з власних джерел, патрульні затримали за кермом суддю напідпитку. За іншою – він був тверезий і копи його побили.

  

Темна справа про затримання судді Кіровського райсуду обласного центру з кожним днем викликає все більше запитань, аніж має відповідей


Згідно з наявною в «КП» інформацією, затримання судді здійснювалося в районі Старої Балашівки близько опівночі в понеділок, 25 липня. Зупинили суддю за те, що він начебто був за кермом напідпитку. Джерела кажуть, у крові судді було вище одного проміле (при умовно дозволеній нормі 0,2­-0,3 проміле). Більше того, суддя спершу навіть відмовився від перевірки на алкотестері, а тому його доставили для посвідки до наркодиспансеру. Уже там він показав медику зчесані при затриманні коліна і заявив, що його побили.

Згодом версію побиття продовжили й інші джерела «КП». Більше того, вони повідомили, що суддя зняв побої, поскаржився до прокуратури і за цим фактом вже відкрили кримінальне провадження.

Сьогодні «КП» вдалося напряму задати питання щодо цієї справи прокуророві області Анатолію Коваленку. Той підтвердив: провадження за ймовірним скоєнням злочину копами дійсно є.

– Слідчий відділ розслідує зовсім свіжі два кримінальні провадження за ймовірним скоєнням злочинів патрульними поліцейськими. В одному з них фігурує один із кіровоградських суддів. Зараз тривають першочергові слідчі дії. Більше в ракурсі цього нічого сказати не можу, оскільки триває слідство, – заявив Коваленко.

Водночас «КП» намагалася поговорити з самим суддею­-фігурантом інциденту. Однак, він був то на засіданні, то в дорадчій кімнаті... Зрештою, розмова відбулася з головуючим суддею Кіровського районного суду в місті Кіровограді Романом Петровим. Той, як з’ясувалося, про ситуацію знає, але будує свій коментар на натяках і «лише на основі наявних правових документів». Водночас він абсолютно виключає, що суддя міг бути за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Пояснює: торік його колега переніс серйозне хірургічне втручання і через це зовсім не вживає спиртне.

– Цей суддя – поважна і добра людина, – коментує Петров. – Часто люди мріють, щоб їхня справа потрапила саме до нього. Станом на сьогодні (28 липня, – «КП») у Кіровському районному суді міста Кіровограда відсутні будь­-які відомості, які мають правовий характер, про те, що цей суддя був кимось затриманий. Можливо, його і зупиняли працівники патрульної поліції, можливо, у нього і є тілесні ушкодження, можливо, за цим фактом і проводяться деякі дії, але це поки таємниця досудового розслідування. З патрульної поліції ніяких матеріалів відносно цього судді (станом на ранок 28 липня, – «КП») не надходило. Як не посадова особа, я знаю певні обставини, але вони не є офіційними. Офіційна інформація – це та, яка буде викладена в постанові слідчого, в повідомленні про підозру, в протоколі про адміністративне правопорушення. Поки таких фактів у нас немає. Дочекаємося офіційних відомостей із цього приводу. А якщо їх не буде – будемо вважати, що нічого такого і не було.

Тим часом «КП» чекає відповіді на свої інформаційні запити до прокуратури і до патрульної поліції.

e-max.it: your social media marketing partner