На Кіровоградщині знайшли викрадені півстоліття тому два портрети сина та невістки Хмельницького

, КП

6160На Кіровоградщині музейники, СБУ та поліція знайшли викрадений 56 років тому раритет – два портрети (диптих) Тимоша Хмельницького та Розанди Лупул-Хмельницької, сина й невістки Богдана Хмельницького, зі Львівського історичного музею. Про це «КП» повідомила директор Кіровоградського обласного художнього музею Тетяна Ткаченко-Суханова.

Згідно з оприлюдненою інформацією, диптих знайшовся у жителя Кіровоградщини. Обидва портрети він виставив на онлайн-аукціон зі стартовою ціною 1 гривня.

На опублікованих учасником аукціону фото, чітко видно інвентарні номери Львівського історичного музею. Нині правоохоронці припускають, що користувач не знав про цінність картин і той факт, що вони викрадені.

– Минулого тижня ми дізналися про те, що диптих Розанди Лупул-Хмельницької та Тимоша Хмельницького гуляють інтернет-аукціоном. До нашого музею звернулися представники обласної СБУ, що є така інформація і надіслали нам фотографії, для того, аби ми уточнили, чи можуть це бути музейні роботи. Я особисто побачила на фотографіях позначку «ЛІМ», тобто Львівський історичний музей перетелефонувала СБУ та підтвердила інформацію, – розповідає «КП» Тетяна Ткаченко-Суханова.

Вона пояснює, портрети викрали у 1960 році зі Львівського історичного музею, а у 62 році їх зняли з обліку. Диптих невеличкий, намальований на дошці олією, обрамлений у дерев’яну раму. Розмір кожного портрета – 15 на 11 сантиметрів.

За словами директора художнього музею, правоохоронці оперативно розшукали власника.

– Він нам розповів, що коли дізнався, що це викрадені музейні експонати, то прибрав їх із продажу, – уточнила вона.

Ткаченко-Суханова зауважила, про те, що на Кіровоградщині знайшли такі експонати, спочатку не розголошували, поки не отримали підтвердження, що диптих не підробка.

Нині картини знаходяться в обласному художньому музеї.

– Вчора (19 вересня) приїхав фахівець з Львівського історичного музею. Ми з ним разом пішли до СБУ, він підтвердив, що знайдені портрети не підробка. Ми не поширювали інформацію про знахідку, поки не отримали підтвердження, що це не підробки, не копії, а саме оригінали, викрадені в 1960 році минулого століття. Власник, який виставив на аукціон картини, приїхав до міста і особисто передав їх на тимчасове зберігання до нашого музею. Зараз вони знаходяться під серйозною охороною, – додала директор обласного художнього музею.

e-max.it: your social media marketing partner