Олександрієць розповів, як до його рук потрапили викрадені портрети сина та невістки Хмельницького

, КП

6204Житель Олександрії Олександр Маркосян, який продавав на аукціоні викрадені півстоліття тому зі Львівського історичного музею портрети Тимоша Хмельницького та Розанди Лупул-Хмельницької, розповів, як цінності потрапили до його рук, сьогодні, 22 вересня.

– Друг друга купив будинок. Викидував із горища старі речі, які залишилися від попередніх господарів. Серед усього мотлоху він знайшов два портрети, які віддав моєму другу. А той уже продав мені їх за 250 гривень, – розповідає Маркосян. – Я інколи купую різні речі, а потім перепродую їх із невеликою націнкою. На нашому базарі за цей диптих мені пропонували по сто гривень за картину, а я ж їх купив по 125 гривень за кожну. Тому вирішив виставити на аукціон.


Чоловік каже, спочатку виставив лише один портрет.


– Подумав, якщо вийде продати одну, то виставлю й іншу. Я не знав, що це за картини. Стартову ціну поставив одну гривню за портрет жінки. А вже за перші години ціна почала помітно рости і з’явилася купа коментарів, що це за картина, що вона крадена, – каже олександрієць.


Олександр Маркосян одразу ж написав модераторам аукціону, що зупиняє торги. На момент припинення вартість картини сягнула 27 тисяч гривень!

 

6205


– Після того, як картину зняли з торгів, я зв’язався з Львівський музеєм. Вони у свою чергу зв’язалися з СБУ. Потім працівники служби безпеки подзвонили мені, згодом приїхали, ми з ними поспілкувалися. Я розповів, що у мене два портрети і я їх віддам, якщо потрібно. 19 вересня я привіз картини до обласного музею та передав їх на зберігання, – розповів він.


Нагадаємо, про знайдений диптих, викрадений зі Львівського музею, правоохоронці повідомили два дні тому.
Нині картини знаходяться в обласному художньому музеї.

e-max.it: your social media marketing partner