Цього року Кіровоградщину штурмуватимуть нові штами грипу: «Гонконг» і «Брісбен»

, КП

6280В епідеміологічному сезоні 2016­2017 років очікують циркуляцію грипу трьох штамів – типу A «Каліфорнія» (H1N1), який торік убив п’ятьох людей, і двох нових, які лише цього року зайшли в Україну, – типу А «Гонконг» (H3N2) і типу B «Брісбен». Аби уберегтися від них, фахівці радять населенню потурбуватися про своє здоров’я завчасно і зробити вакцинацію.

– Епідсезон у нас має межі приблизно з вересня до травня, – розповідає в.о. начальника Держспоживслужби у Кіровограді Сергій Сидоренко. – У цей період прогнозують циркуляцію трьох видів грипу – типу A «Каліфорнія», типу А «Гонконг» і типу B «Брісбен». Це три штами грипу, які МОЗ рекомендує цього року виробникам вакцин внести до актуальних цього епідсезону.

За його словами, нині на гострі респіраторні вірусні інфекції захворіло вже майже дві тисячі кіровоградців.

– Зараз ми спостерігаємо зміну погодних умов, стає холодніше, тому люди починають хворіти. На сьогодні на ГРВІ захворіли 1864 містян. У минулому епідсезоні на гострі респіраторні вірусні захворювання хворіли 53 тисячі осіб, 1046 хворіли грипом, п’ять осіб померли (у кожного діагностували пандемічний грип типу А(Н1N1), – додав Сидоренко.

За словами епідеміологів, вакцини проти цих штамів грипу в області поки що немає. Проте до середини жовтня, кажуть, препарати мають надійти.

– Вакцини, які очікуємо, будуть з оновленим штамовим набором з урахуванням нових типів, що циркулюватимуть. Адже у людей немає поки що імунітету проти цих двох нових вірусів – «Гонконг» і «Брісбен». У зв’язку з їхньою появою на території України, прогнозують підвищення захворюваності, – каже заступник начальника епідеміологічного відділу Кіровоградського міськ­міжрайонного управління Держсанепідслужби в області Галина Сабадаш.

Водночас фахівець наголошує: специфічна імунопрофілактика – вакцинація – єдиний ефективний захист від грипу.

– Неспецифічна профілактика – загартовування, теплий одяг, уникання скупчень людей, вживання природних фітонцидів (цибулі, часнику) і тому подібне – є не дуже ефективною, це лише допоміжні заходи. Найкраще зможе захистити лише вакцинація. Жовтень­листопад – найсприят­ливіший період для щеплень, оскільки немає як такого підвищення захворюваності. Кабінети щеплень функціонують на базі територіальних Центрів первинної медико­санітарної допомоги у кожному місті і районі. Тому отримати його не складно і ніколи не пізно, – запевняє Сабадаш.
e-max.it: your social media marketing partner