Вхід до школи – за банківською карткою

,

926У школах обласного центру батьків агітують оформити своїм дітям кредитки у «ПриватБанку». За цими картками учнів пускатимуть до школи та обслуговуватимуть у їдальні. У міському управлінні освіти запевняють: таке нововведення залежить виключно від бажання батьків. Проте останні кажуть, що оформлення банківських карток по суті стало добровільно-примусовим.

Через учнів класні керівники передають батькам «листи щастя», у яких повідомляється, що школа збирається підключитися до програми «ПриватБанку» «Юніор».

«Шановні батьки! Запрошуємо Вашу дитину в ЮніорБанк – фінансову освітню програму ПриватБанку для школярів від 6 до 17 років. Тут Ваша дитина навчиться користуватися банківськими послугами, а також розумно розпоряджатися кишеньковими грошима», – йдеться у листі.

У переліку переваг зазначається, що оформивши таку картку для дитини, батьки зможуть бути спокійними за збереження грошей, у будь-який час поповнювати її та встановлювати розмір кредитного ліміту. А за допомогою проекту «Картка для харчування», діти зможуть «швидко та з інтересом оплачувати свої шкільні обіди». Також ця кредитка дасть змогу контролювати відвідування дитиною занять за смс-повідомленням.

Проте батьки такому нововведенню не раді. Вважають, таким чином за їхній рахунок «ПриватБанк» намагається розширити свою клієнтуру.

– Були збори у школі, на яких заявили, що харчування у школах буде за картками. Я краще платитиму гроші за їдальню на рахунок управління освіти, якщо в школі немає бухгалтерії, але карточку оформлювати сину не буду. Йому тільки сім років. Де гарантія, що мою семирічну дитину не надурять? У буфеті йому, наприклад, знімуть більшу суму – і я уже в боргах перед «ПриватБанком»! Старшокласники можуть забрати у дитини картку, зняти гроші. Що ти потім вдієш? Я взагалі не хочу такій маленькій дитині давати кількасот гривень. Я не даю кишенькових грошей, я даю бутерброд, – каже мати школяра Марина і додає, що таким чином, батьків фактично примушують класти кишенькові гроші своїх дітей на картку. Та й дитина, у якої немає кредитки, почуватиме себе обділеною.

– Уже який вечір поспіль син приходить і каже: «Мама, у всіх картки є, а в мене немає! Мама, постав підпис, учителька сказала!» Розумієте, моя дитина вже почуває себе обділеною, не такою, як усі. Навіть плакав через це не раз, – розповідає Марина.

– У листівці все гарно написано, але коли читаєш повну інформацію в інтернеті, заглиблюєшся у цю тему, то розумієш, що це та ж кредитна картка. Якщо ти один місяць поповнив на 150 гривень, а треба було на 150 гривень 90 копійок, то ті копійки вже йдуть у борг і на них нараховується процент. Ти ж не будеш кожного місяця ходити в банк перевіряти рахунок! До 11 класу «ПриватБанк» нарахує такий борг, що доведеться квартиру продати і ще дитина до пенсії розраховуватиметься  – обурюється мама п’ятикласника Алла.

Інша мама, дитина якої навчається у 18-й школі, нервує через запровадження пропускної системи, за якої учні мають проходити у навчальний заклад за карткою «ПриватБанку». Щодо такого нововведення жінка категорично проти, однак як бути у цій ситуації – не знає.

– Директор каже, це добровільно. Але ж якщо у школі навчається дві тисячі дітей, скажімо, 500 з яких не погодилися оформити картки, як вони мають заходити до закладу? Кажуть, їх пропускатимуть за журналом. Це ж о котрій дитина має прийти до школи, щоб вистояти у черзі, аби записатися до журналу? Батьки обурюються, доходить до того, що, мовляв, міняйте школу, якщо вона вам не подобається,  – каже жінка.

В управлінні освіти Кіровоградського міськвиконкому у коментарі «КП» пояснили: мета участі шкіл у такому проекті… – покращити фінансову грамотність учнів.

– Ми беремо участь у проекті разом із «ПриватБанком», навчаємо дітей фінансовій грамотності. Один із елементів цього проекту – безпека дітей. Коли вони заходять до школи, проводять по терміналу карткою, батькам приходить повідомлення, що їхня дитина в школі. Теж саме, коли вона йде із занять. Це вирішується на батьківських зборах. Якщо батьки погодилися взяти участь у цьому проекті, то долучаються. Якщо вони не згодні  – ніхто не примушує, – запевняє начальник міського управління освіти Лариса Костенко.

927Посадовиця каже, що така система запроваджена у 18-й школі обласного центру: там уже розміщено декілька терміналів. На черзі  – школа №16.

– Стосовно харчування – це вже другий проект. Якщо батьки бажають, щоб діти не носилися з грішми, то вони можуть розраховуватися в їдальні за харчі цією карткою, – додає вона.

У прес-службі регіонального відділення «ПриватБанку» запевняють: оформлення карток батькам не нав’язується, а лише пропонується. І додають: від участі в такій програмі – лише переваги.

Однак батьки кажуть, у «банківсько-шкільних» нововведеннях взагалі немає нагальної потреби. – Навіщо на вході до школи перевіряти відвідуваність, якщо це ретельно відслідковується щодня і класним керівником, і завучем? «ПриватБанк» – це не державна охоронна фірма, яка охороняє режимний об’єкт. Чому за його кредитками дітей мають пропускати до школи? І взагалі, чому саме «ПриватБанк»? Чому не «Ощадбанк»? До чого тут взагалі будь-який банк до цієї пропускної системи? Хай краще все буде, як є зараз, – вважає мама учня Алла.


ПОРАДИ ПСИХОЛОГА
– Можливість мати платіжну карту дитина сприймає ще як і фінансову зрілість , адже картками користуються дорослі люди. До того ж тиск більшості робить сильний вплив на прийняття рішення.
Дитині необхідно пояснити і обґрунтувати фактами причину відмови від такої послуги. Сісти за сімейним столом і зважити разом з дитиною всі плюси і мінуси цього нововведення, дати їй можливість взяти участь у прийнятті рішення. Доступно, дитячою мовою обговорити з нею фінансові аспекти, сімейний бюджет і можливі наслідки. Зробити це слід  з максимально впевненою позицією. Володіння широкою інформацією у фінансовій темі додасть дитині впевненість у цьому питанні і дасть можливість дати відповідь своїм однокласникам, товаришам,  оперувати знаннями при суперечці, – говорить кіровоградський практикуючий психолог Альбіна Печена.

 
  • Знайдіть разом із дитиною переваги вашого рішення, адже відмінності від інших дітей завжди можна зробити унікальністю. Використовуйте чарівне слово «зате». Наприклад: «У мене немає кредитної картки, зате у мене завжди є готівка», «зате мої гроші завжди зі мною, навіть коли відключать електроенергію або виникає технічна неполадка», «зате я самостійно прийняв це рішення і вмію протистояти груповим впливам».
  • Учіть дитину говорити «Ні». Діти, які мають свою думку і вміють відмовити іншим, так само користуються повагою своїх однолітків.
  • Важливо поставити запитання дитині «А буде для тебе важливим це питання через рік?». Вирішення цієї ситуації займе пару тижнів, а емоційний стан дитини куди важливіший.
  • Думка про себе, самооцінка дитини складається із сукупності думок про неї  оточуючих людей, про її зовнішність, стан здоров'я, здібності, недоліки, характер. Тому важливо пам'ятати, що батьківська любов, ласка, підтримка і увага – кращий засіб формування стійкої особистості.
e-max.it: your social media marketing partner