Активісти оскаржуватимуть новий тариф у кіровоградських маршрутках. Прокуратура поки думає

,

997Проїзд у маршрутних таксі обласного центру коштуватиме три гривні. Таке рішення прийняли члени виконкому міської ради 29 квітня. Проте з таким ходом влади категорично не згодні жителі міста. Вони позиватимуться до суду, аби той визнав рішення незаконним!

Разом із подорожчанням проїзду у маршрутках підвищується ціна на квитки і в автобусах – до 3 гривень, і в тролейбусах – до 1,5 гривні.

Вартість проїзду в автобусах, які працюють на маршруті №274 в експрес-режимі, становитиме 3,5 гривні.

Нові тарифи набувають чинності з моменту публікації інформації в офіційному віснику міської ради – «Вечірня газета», тобто цього тижня.

За тарифом 2 гривні працюватиме лише один маршрут – №17. Причина – перевізник, який його обслуговує, не звертався до міськвиконкому з проханням підвищити вартість проїзду.

– Сподіваюся, з підвищенням тарифів до міської ради більше не надходитимуть скарги від кіровоградців про грубі порушення водіїв маршруток та недотримання графіку руху. Треба, щоб ми нарешті забули про явища, коли водії не беруть чи висаджують пільговиків. Ціна має бути підтверджена якістю, – озвучив уже знайому мантру міський голова Кіровограда Олександр Саінсус.

Передував підвищенню вартості проїзду страйк перевізників. Минулої суботи десятки маршруток на кілька годин заблокували рух центральними вулицями обласного центру, вимагаючи таким чином нових тарифів. Свої вимоги водії обґрунтували тим, що вимушені працювати із збитками через подорожчання пального і деталей.

Проте з юридичної точки зору рішення виконком прийняв із грубим порушенням законодавства, кажуть фахівці.

– Виконавчий комітет міської ради здійснює регулювання тарифів на перевезення у громадському транспорті. Однак, слід враховувати, що видання регуляторного рішення має ряд процедурних особливостей, порушення яких дає підстави вважати такий акт незаконним. Особливості підготовки та прийняття таких рішень встановлено Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Проект рішення в обов'язковому порядку має бути доведений до відома усіх зацікавлених осіб, тобто публічно оприлюднений у друкованому ЗМІ виконкому або на офіційному сайті. Оприлюднення відбувається у два етапи: публікація оголошення про оприлюднення та публікація самого проекту рішення, а також аналізу його регуляторного впливу, – пояснює кіровоградський активіст і юрист Ярослав Турчин.

– Після цього від одного до трьох місяців триває офіційне обговорення проекту громадою, відбувається розгляд пропозицій і зауважень, які мають бути або враховані, або вмотивовано відхилені виконкомом. У нашому випадку складно зрозуміти, яким чином протягом двох тижнів відбулось ухвалення рішення про підвищення тарифів на проїзд. Висновок тут може бути лише один – рішення виконком прийняв із грубим порушенням і воно має бути зупинене міським головою або скасоване судом, – каже Турчин і додає, що зі свого боку готуватиме адміністративний позов про його скасування.

У прокуратурі міста  повідомили «КП», що наразі вивчають стан законності прийнятого міськвиконкомом рішення щодо підвищення тарифів на проїзд.
e-max.it: your social media marketing partner