Кіровоградці двічі перекривали дорогу через подорожчання проїзду у маршрутках

,

1001Проти підвищення тарифів на проїзд жителі обласного центру двічі перекривали рух на центральних вулицях. Люди невпинно протягом тридцяти хвилин переходили дорогу на нерегульованому пішохідному переході, змушуючи транспорт стояти у заторі або ж об’їжджати перекриту проїжджу частину.

Перша попереджувальна акція відбулася на травневі свята. Кількадесят городян перекрили рух по вулиці 50 років Жовтня. Не зважаючи на сильну зливу, люди невпинно ходили по колу на пішохідному переході між зупинками «Друкарня» та «Готель «Турист» і в такий спосіб вимагали скасувати рішення про підвищення тарифів на проїзд.

Проте вже за кілька хвилин від початку акції рух магістраллю врегулювали працівники ДАІ, які дозволили маршрутникам та водіям легкових авто продовжувати рух по тротуару.

– Нашою акцією ми хочемо показати міській владі і перевізникам, що після підвищення ціни на проїзд багатьом із пасажирів тепер доведеться перетворитися на пішоходів, оскільки така вартість далеко не всім по кишені, – пояснює громадська активістка Інга Дудник.

Друга аналогічна акція відбулася в неділю, після завершення віче. На цей раз кіровоградці ходили пішохідним переходом на Великій Перспективній, навпроти облдержадміністрації. Проте на неї не відреагували ані представники влади, ані перевізники, а автобус, який стояв у заторі, почав рухатися прямо на пішоходів і таки проїхав.

– Проїзд у маршрутках подорожчав на одну гривню, а у 274-му автобусі – на півтори. Чому ми платимо дорожче, хоча вважаємося кіровоградцями? – запитує городянка Тетяна. – Коли я звернулася до депутатів Новенської селищної ради, вони були здивовані прийняттю такого рішення. Виходить, тарифи підвищили без узгодження з керівництвом сільради, депутатами, жителями. А коли ми подзвонили до директора автобусного парку Голованова і сказали, що перекриємо дороги, бо не згодні з тарифами, він відповів – перекривайте, ходитимете пішки.– У нових тарифах є корумпована складова. Ми порахували, що близько мільйона гривень щомісячно йтиме в тінь, – заявила керівник громадської правозахисної організації «Територія успіху» Інга Дудник. – Минуло два тижні з моменту громадських слухань по транспорту, і ви думаєте, хоч хтось з представників міської влади звернув увагу на ці дані? 29 квітня міськвиконком проголосував за підвищення тарифів всупереч прописаним у законі процедурам.

Активістка повідомила, що наразі підготовлено звернення до міського голови, депутатів міськради та членів виконкому, під яким уже збираються підписи незгодних з новими тарифами на проїзд кіровоградців.

«Підвищити тарифи на проїзд до трьох гривень – це обмеження права вільно пересуватись містом для багатьох жителів обласного центру, – йдеться у зверненні. – Ми будемо платити більше, але так і не отримаємо якісної послуги від перевізників. Розбиті та переповнені маршрутки, які навіть не планують дотримуватися графіку руху, водії, які ведуть себе по-хамськи з пасажирами. Чиновники вже багато років не користуються громадським транспортом, тому їм байдуже, як їздить електорат. Про підвищення тарифів громаду взагалі не запитали, порушуючи норми права, які гарантують участь мешканців у процесі прийняття рішень».

У зверненні невдоволені мешканці обласного центру вимагають проведення громадських слухань у належний спосіб, оприлюднення економічних розрахунків і призупинення дії рішення виконавчого комітету міськради від 29 квітня 2014 року щодо підвищення тарифів до того моменту, доки міська влада проведе всі необхідні заходи, передбачені законодавством України.
e-max.it: your social media marketing partner