Гальмуйте долар! За останні кілька днів ріст зеленого б’є рекорди і це ще не межа

,

1267За останні півроку курс американської валюти в українських банках підскочив з восьми гривень у січні до майже чотирнадцяти у серпні. І хоча фінансисти заспокоюють, мовляв, не треба створювати ажіотаж, штурмувати обмінники і скуповувати «зелені», люди беруться за голову. Кажуть, після кризового 2008-го більше не вірять нікому!

У кіровоградських банках до­лари ще можна знайти. Щоправда, не у всіх. Нині в обласному центрі лише кілька фінустанов продають американську валюту. Курс коливається від 13,35 гривень за долар до 13,60. Власне, «КП» і з’ясовувала, де ще можна купити «зелені».

У п’ятьох із 11 банків, де побувала «КП», доларів немає взагалі. В решті – касири могли запропонувати на продаж не більше 200.

В одному з банків «нашкребли» з півтисячі. І лише «Креді Агріколь Банк» погодився продати тисячу американських.

Як кажуть самі касири, доларів немає, бо ще на початку коливання курсу люди масово почали скуповувати валюту. Нині до каси приносять кілька сотень на день, а то й взагалі не здають.

Краще справи йдуть у пунктах обміну. Там долари є, можна купити за курсом 13,56. Не скаржаться на дефіцит «зелених» і валютники. Готові з ходу продати більше трьох тисяч доларів, однак за курсом 13,80.

Поки в суспільстві з кожним днем все більше назріває паніка, керівни­ц­тво Нацбанку тим часом запевняє, що скуповувати масово американську валюту сенсу немає. Мовляв, курс ще знизиться.

– За оцінками, навіть з урахуванням втрат, яких зазнає Україна від війсь­кових дій, рівноважний рівень курсу повинен бути в діапазоні 11,50 – 11,90 гривні за долар США, – заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

Однак люди не вірять таким заявам. Кажуть, доб­ре пам’ятають 2008-й, коли банки теж заспокоювали.

– Той факт, що сьогодні банки утримують валюту і не продають її, вказує лише на те, що на зниження курсу не варто особливо сподіватися. Принаймні, до 29 числа, коли відбудеться засідання МВФ, на якому розглядатиметься питання про виділення Україні чергового траншу, – вважає фінансист однієї з кіровоградських установ Ольга.
e-max.it: your social media marketing partner