Я розумію, що у фонд групи треба здати... Але грошей у мене немає!

,

1293Влаштувати дитину в дитячий садок в обласному центрі – справа непроста. Заповнені групи, запізнілі звернення – це перші відмовки, які почула Наталя у двох кіровоградських дошкільних закладах. Коли ж звернулася до посадовців, ті знайшли садочок із вільним місцем, проте, як потім з’ясувалося, там спочатку треба зробити благодійний внесок. То скільки ж коштує місце в дитсадку?

Кіровоградка Наталя Сотник, мама двох дітей, незабаром повинна вийти з декретної відпустки. Відтак, заздалегідь почала звертатися до дитсадків, аби в котрийсь оформити маленьку доньку Машу. Каже, як вийде на роботу, не матиме можливості щоразу відпрошуватися, аби бути з дитиною в групі, поки та звикне.

– Торік я записала Машу у чергу в дитсадок №37, що на Катранівці. Мені сказали, що в кінці травня цього року будуть збори, тоді мені зателефонують і повідомлять, зарахована моя дитина чи ні. Я була у квітні, мені сказали ще почекати, мовляв, самі повідомлять. Я прийшла на початку червня, але мені сказали, що ми не пройшли по черзі. Коли запитала чому – відповіли, що вільні місця віддали переселенцям, – розповідає жінка, зауважуючи, що цей дитсадок вибрала через те, що проживає поряд, тож їй було б зручно туди приводити доньку.

Коли Наталя почула відмову, одразу почала бити на сполох, обурювалась, чому її ніхто не попередив, адже такої обставини раніше почала б шукати інший заклад.

– Мені сказали: «У нас 150 дітей, я що, кожному повинна телефонувати?» – каже жінка.

З того часу розпочалися нові пошуки дитсадка для малої. Вибір припав на дошкільний заклад №4, що на вулиці Гоголя, тому до нього і подалася з документами.

– Там завідуюча записала нас, але спитала, чому ми так пізно прийшли. Я пояснила причину. Потім мені сказали так: «Я вас запишу, але 100% гарантії дати не можу, що вдасться взяти дитину, адже вже все сформовано», – переповідає жінка.

Наталя каже, після цього вирішила звернутися за допомогою до чиновників, аби вже ті  підказали, у яких садочках є вільні місця.

– Я пішла у міськвиконком, у відділ освіти. Вони мені наступного дня зателефонували і сказали, у який дитсадок можна звернутися – розповідає вона, додаючи, що хоч він і не зовсім поряд із її будинком, тим не менш, згодна і на такий варіант, адже головне – влаштувати дитину.

– Я одразу туди пішла. Завідуюча була у відпустці, тож я розмовляла з мед­сестрою. Остання мені сказала пройти медкомісію і звернутися вже в середині серпня, якраз тоді керівник вийде з відпустки, – розповідає Наталя.

Однак сподівання, що дитину візьмуть до дитсадка, виявились марними. Наталя зазначає, що завіду­юча їй одразу висунула претензії, одну за одною, врешті розмова завершилася попере­дженням про необхідність зробити благодійний внесок у розмірі півтисячі гривень.

– Така постановка питання мене неабияк обурила. Якщо моя дитина ще не ходила в цей дитсадок, чому я повинна здавати гроші? А де ж боротьба з корупцією? А може, дитині не сподобається в цьому дитсадку, може, я щось краще знайду? – риторично запитує жінка.

Оскільки завідуюча дитсадка вказала Наталії на прострочену медичну довідку, та пішла до поліклініки звірити документи. Вже там дізналася – проблеми як такої не було, бюрократичне питання.

– Як з’ясувалося, треба було довідку взяти від педіатра, що Маша здорова, що в неї нема педикульозу, і всі аналізи нормальні, – розповідає жінка.

З документами на руках співрозмовниця «КП» знову навідалась у дитсадок, який порадили чиновники, але там, зі слів Наталії, від завідуючої на неї чекав наступний «сюрприз» – не вистачало ще одного папірця.

– Завідуюча сказала, що я маю надати довідку, що мій син служить в АТО. Але насправді я не знаю, де він служить, тому що їм заборонили про це говорити. Тоді вона почала питати про мого іншого сина, який помер. Якби я мала диктофон, я б записала розмову, я б вам точно факти дала… – розповідає Наталя, зауважуючи, що намагалася цілком нормально поспілкуватися із завідуючою, пояснити, що в неї поки грошей для благодійних внесків немає, а як тільки будуть, вона заплатить. – Я цього місяця гроші віддала на пам’ятник сину. Я взяла його на виплату, тільки-но останній внесок зробила, бо дитині треба пам’ятник поставити. Ви можете мене зрозуміти? Я не відмовляюся, що не буду платити. Я кажу, що у вересні здам, за два рази. А вона відповідає, що не може бути і мови за наступний місяць. Це були її слова. Я не брешу. Просто мені не було з ким піти, щоб підтвердити ці слова. В мене безвихідне становище…

Аби вийти із ситуації, Наталя навіть намагалася взяти довідку про те, що її син служить у зоні АТО, проте у військкоматі сказали, що такий документ надати не можуть.

– Якщо я принесу довідку, що мій син служить в армії, дитину візьмуть у дитсадок без черги. А мені таку довідку не дають. Кажуть, якби він в цьому році призивався, то довідку дали б. А так він призивався торік, їх ще залишили на півроку, адже йде війна. Мені сказали у військ­коматі, що таку довідку повин­ні давати з частини, де він служить. Тож де я їм візьму документ? – пригнічено запитує жінка і міркує, якби у неї були гроші, питання про влаштування Маші у дитсадок вирішилося б значно швидше. Однак коштів немає.

– Розумієте, всім треба платити гроші, а в мене їх нема! – бідкається Наталя, пояснюючи, якби син був поряд, такого поспіху із дитсадком не було б, він допоміг би поняньчитися з малою.

Наталя й так хвилюється за сина, адже не знає, де він і що з ним.

– Я не знаю, де мій син зараз, він телефонує мені з різних телефонів. Я ж зараз ні грошей не можу йому вислати, ні посилки… – із болем розповідає жінка та просить допомогти. – Я розумію, що у фонд групи треба здати, щоб у діток були однакові зошити, олівці, фарби, пластилін. Це мені в кожному дитсадку казали, щоб ми не приносили самі. Але зараз у мене немає грошей, – розводить руками жінка.

«КП» вирішила з’ясувати, чи можливо влаштувати дитину в дошкільний навчальний заклад без благодійного внеску. За коментарем газета звернулася до начальника управління освіти Кіровоградської міської ради Лариси Костенко. Уточнивши суть питання, посадовиця пообіцяла розібратися у ньому. Буквально за годину Лариса Костенко запевнила «КП», що місце для Маші в дитсадку знайдеться.

– Нехай мама йде в дитячий садок. Завідуюча розібралась. Можливо, коли її не було, вона була у відпустці,  хтось таку інформацію дав мамочці. Нехай підходить у дитсадок. Ми це питання вирішили. Благодійність у нас тільки на добровільних засадах. Якщо батьки хочуть допомагати, допомагають. Ніхто не може вимагати у них кошти, тим більше, якщо є потреба у влаштуванні у дитячий садочок, – запевнила «КП» Лариса Костенко.
e-max.it: your social media marketing partner