В Устинівській райлікарні десять років немає води

,

1498Медикам Устинівської районної лікарні протягом багатьох років поспіль доводиться носити воду відрами. Та на це чиновники не зважають – грошей на вирішення проблеми знайти не можуть.

Устинівська районна лікарня відрізняється від інших тим, що тут десять років у кранах не має води. Такий підхід до вирішення медичних проблем обурює багатьох, адже в лікарні роблять операції, народжуються дітки, а для необхідних потреб вода використовується сумнівної якості. Свердловина не функціонує, а до цього чиновникам байдуже.

– Ми давно взяли Устинівку під опіку, бо там дуже велика смертність серед дітей («КП» неодноразово про це писала – ред.). Сім’ї до нас зверталися з цього питання. У них не працювала свердловина. Вода була неякісною, непридатною для вживання. Санстанція нам давала відповідь, що у воді перевищені нітрати, бактеріологічні показники, – описує «КП» проблему голова громадської організації «Флора» Людмила Шестакова. – Вода там привозна. Уявіть собі, лікарня, хірургічне відділення, дитяче – і воду носять відрами… Миють нею все, навіть інструменти. Воду звичайно кип’ятять, але сам факт, що вода в лікарні привозна, не вписується у жодні рамки!

Людмила Шестакова розповідає, що в силу можливостей намагається допомогти лікарні вирішити питання.

– Ми вирішили встановити фільтри. Написали проект. Два роки чекали. Нам підтвердили, що можуть допомогти встановити фільтри. Гроші у нас уже на рахунку, плануємо оголосити тендер на закупівлю. Але найцікавіше, що ставити фільтр нікуди. Якось ми приїхали туди разом із регіональним координатором зі зв’язків із громадськістю уповноваженого Верховної ради з прав людини в Кіровоградській області Віктором Жученею, подивилися на все це, а свердловина, виявляється, в них не працює багато років, – констатує Людмила Шестакова і додає, що воду для потреб медиків і хворих, персонал лікарні набирає з бочки.

– Бочка іржава! З неї воду беруть для користування! Там навіть технічної води немає! – обурюється умовами, в яких доводиться перебувати хворим, керівник «Флори».

Чому не функціонує свердловина, «КП» поцікавилася у головного лікаря районної лікарні Світлани Сербіненко. Медичний заклад жінка очолює півроку.

– Ця свердловина у нас не працює десять років. Кандидат у депутати придбав нам мотор і ми спробували відкачати воду й перевірити, працює свердловина чи ні. З’ясувалося, що працює. Вода прибуває швидко, – розповідає лікар. – Тепер нам треба труби, проект. Розгалуження корпусів значне. Самотужки це зробити не можна!

Головний лікар каже, аби вирішити проблему, поки планують поставити мотор і зробити так, щоб можна було хоча б робити забір води.

– У нас є вакуумна машина, яка возила нам воду. Але якщо питання зі свердловиною вирішити хоча б таким чином, можна було б брати нашу воду, а не їздити і просити, – розмірковує медик, пояснюючи, що нині воду беруть за кілька кілометрів. – По воду ми їздимо за десять кілометрів, там на колишній фермі є колодязь, з якого ми і беремо воду.

Медик переймається тим, щоб питання водопостачання вирішити якомога швидше і бодай у такий спосіб, адже на порозі зима, морози.

– Бочки вистачає на два-три дні. Взимку у неї воду не наливаємо, бо замерзає, тож машиною підвозимо до кожного відділення щодня, – пояснює Світлана Сербіненко.

Керівник медзакладу говорить, що за зиму у планах зробити проект, аби провести розгалудження, а також підготувати систему.

– Це труби, крани тощо. Система, що є у відділеннях, десять років не функціонувала, там все забито. Нам потрібно все змінювати, робити нове! – зазначає жінка.

Медик зізнається, що її попередники неодноразово зверталися до керівництва району з проханням вирішити проблему, однак все безрезультатно.

– Зверталися до адміністрації. Я говорила, що ми перевіримо, чи годиться ця свердловина. Якщо ні – значить, треба розробляти нову. Та вийшло, що вона працює, – каже Світлана Сербіненко. – Свого часу я вже була тут головним лікарем, робила цю свердловину і знаю її добре. Там запас води дуже хороший. Але вона ж десять років не функціонувала! Ми вкинули туди шланг і визначили стік води.

Голова громадської організації «Флора» Людмила Шестакова зауважує, вирішити проблему райлікарні цілком реально і коштів на це багато не потрібно.

– Ціна питання – 35 тисяч. Ми зараз намагаємося добитися і в обласної, і в районної влади виділення цих коштів. Адже для обласного бюджету 35 тисяч – це не такі вже й великі гроші, – каже громадська діячка.
e-max.it: your social media marketing partner