Нардепи назвали голосування за бюджет-2015 масштабною аферою Яценюка

,

1619Уніч проти понеділка народні обранці таки прийняли головний кошторис країни. Голосування було не простим, і багато-хто з парламентарів відверто критикував документ відмовляючись його підтримувати, але коаліція дала необхідні «за».

Нічне засідання Верховної ради, проспавшись, депутати називають по-різному. Опозиція – крахом парламентаризму в Україні, «Свобода» – «бєспрєдєлом часів Віктора Януковича», окремі мажоритарники обходяться менш культурними фразами. Задоволені лише фракції «Народного фронту» і «Блоку Петра Порошенка».

Власне, до розгляду бюджету парламент приступив о 4:00 ночі. При цьому ні друкованої, ні електрон­ної версії документа ні в кого не було, кажуть депутати. Тим не менш прем’єр Арсеній Яценюк закликав голосувати, переконуючи, що документ будуть «серйозно доопрацьовувати», а прийняти рішення потрібно зараз, щоб не зривати переговори з кредиторами.

Парламентарі протестували, але Володимир Гройсман поставив таки бюджет на голосування. У результаті – 233 «за».

– Засідання веде Яценюк, Гройсман відмовляється ставити офіційні поправки депутатів на голосування. У цей вечір парламенту в Україні немає, - коментував депутат від «Свободи» Юрій Левченко.

– Голосувати за неіснуючий, незбалансований і недопрацьований Державний бюджет під загрозою від'їзду депутатів на відпочинок і відсутність кворуму – це грубий шантаж. Неприйнятний, – заявляв Мустафа Найєм, а його колега Сергій Лещенко наголосив, що «раду бюджетом зґвалтували».

Фракція «Опозиційного блоку», депутатом якої є екс-очільник регіону Сергій Ларін, взагалі вважає, що рішення парламенту під час нічного засідання прийняті з порушенням, тож партія все оскаржуватиме в Конституційному суді.

Тієї ж ночі нардепи проголосували також за низку податкових змін. Так Рада відмовилася від ідеї введення обов'язкового декларування доходів громадян, скоротила кількість податків і зборів з 22 до 9, скасувала на два роки перевірки для малого та середнього бізнесу. Водночас парламентарі висловилися «за» підвищення ставки для пасивних доходів з 15% до 20%, а також по дивідендах – 5% або 20%.

Крім того, нардепи ввели 5% акцизний податок із реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів і палива, податок на розкішні автомобілі.

Разом із тим Верховна рада обмежила низку пільг і схвалила скорочення чисельності співробітників правоохоронних органів і органів прокуратури. Таким чином чисельність співробітників Генеральної прокуратури буде скорочена з 20 до 15 тисяч, органів внутрішніх справ – зі 172 до 152 тисяч.

Та найголовніше, депутати підтримали пропозицію Яценюка і з ­1 червня скасували пільги на проїзд, залишивши їх лише інвалідам 1 та 2 груп, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, учням із малозабезпечених сімей та учасникам бойових дій.
e-max.it: your social media marketing partner