З кіровоградців уже стягують новий податок. Та чи законно?

,

1638Ще не висохло чорнило на урядових документах, проголосованих Верховною радою, як у Кіровограді вже стягують із покупців цигарок, горілки й слабоалкоголки місцевий податок. Жителі обласного центру такій новації обурюються, кажуть, стягнення відбувається «по чорному» – без документальної фіксації, а тому підозрюють, чи, бува, продавці не нагрівають руки «під шумок»?

–На вихідних ми з чоловіком купували цигарки вже з подорожчанням. Чому ціну підняли зараз – не зрозуміло, адже рішення про розмір податку має прийняти наша міська рада. Поки що ж вона, наскільки відомо, нічого не приймала, – обурюються кіровоградці Наталя і Олег Коваленки.

Аналогічними запитаннями задаються і користувачі соцмереж. Люди пишуть, що в чеку стоїть одна ціна, а з них беруть іншу, більшу.

– У магазині «Смак», що по вулиці Комарова у Кіровограді, за пачку цигарок взяли 12,08 гривень, а чек давати не хотіли. Але я наполягла, щоб дали. У результаті, в чеку було вказано 11,05 гривень! Продавець вказує на табличку, де написано, що з 1 січня, згідно з законодавством, вводиться 5% збір у місцевий бюджет. Після того, як я висловила обурення, що гроші йдуть поза касою, мені їх повернули, – написала кіровоградка Людмила Шестакова.

– Я вивчала зміни в законодавстві і можу сказати, що подорожчання наче законне. Але продавці не мають права виставляти одну ціну на цигарки, а продавати їх за іншою. Якщо в чеку вказана одна ціна, значить за нею і мають відпускати. Інакше це шахрайство. Я думаю, що є товар, який не продали за старим акцизним збором, але продавці, власники магазинів вирішили скористатись моментом і «втюхати» товар зі старими акцизними марками за новими цінами, – припускає громадська активістка, керівник ГО «Територія успіху» Інга Дуднік.

Офіційні ж коментарі на тему місцевого податку обмежуються цитуванням законів. Механізм дії змін до Податкового кодексу наразі пояснювати не береться ніхто.

Тим часом юрист, керівник Центру співпраці та підтримки міжнародних проектів Ярослав Турчин зауважує: якщо в чеку не вказані 5% місцевого збору, – продавець діє незаконно.

– Податковим кодексом передбачено, якщо місцева рада не прийняла рішення про сплату акцизного податку в розмірі 5 відсотків, то такий податок справляється у мінімальному розмірі. Тобто, такий податок, незважаючи на відсутність рішення місцевої ради, справлятиметься податковими органами з ­1 січня 2015 року. Акцизний же збір, який справляється з підприємств-виробників та зазначається на відповідних акцизних марках, не може перевищувати суму, яка зазначена на такій марці і сплачена за попередні звітні періоди. Виходячи з цього – вартість пачки не може перевищувати сукупності суми зазначеної на відповідній пачці + 5 % від такої суми, а також, можливо, сума ПДВ у разі, якщо продавець є платником податку на додану вартість.

Крім того, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 23 серпня 2000 року №1336, роздрібна торгівля підакцизними товарами без використання так званих «касових апаратів» (реєстраторів розрахункових операцій) не дозволяється навіть фізичним-особам підприємцям, які сплачують єдиний податок та отримують патент.

Тож при продажу цигарок продавець зобов’язаний видати відповідний чек, у якому мають бути відображені усі передбачені чинним законодавством податки та збори, в тому числі і 5% місцевого, – пояснив Ярослав Турчин.
e-max.it: your social media marketing partner