Смоліне можуть позбавити єдиного медзакладу

,

1675Минулої п’ятниці у Смоліному Маловисківського району близько двох тисяч жителів протестували проти закриття медико-санітарної частини. Раніше вона фінансувалася з держбюджету, однак у зв’язку зі змінами в законодавстві, медзаклад віднині переводять на баланс місцевої влади. У бюджеті мільйонів на його утримання просто немає.

Жителі Смоліного нині неабияк стурбовані ймовірним закриттям медсанча­стини. Кажуть, вона обслуговує не лише селище, а й навколишні села. Перспектива поїздок у районну лікарню за півсотні кілометрів людей просто лякає.

– Найближчий пункт, де нам можуть надати допомогу, знаходиться за 50 кілометрів. Хто зможе туди їздити? А якщо щось трапиться? – риторично запитує учасниця протесту Людмила.

З огляду на це серед смолінців назрівають радикальні настрої. Люди попереджають: якщо влада найближчим часом не зверне уваги на проблему – перекриватимуть трасу державного значення.

– У нас це єдина лікувальна установа в селищі. Вона обслуговує як населення Смоліного, так і навколишніх сіл. Якщо буде прийняте рішення по її реформуванню, це буде удар по населенню. Те, що зараз держава передає утримання таких установ на місцеві бюджети, я вважаю дуже великою помилкою. Ця медико-санітарна частина витрачає на рік 13 мільйонів із державного бюджету. Якщо ж її передають на місцевий бюджет, вона матиме на утримання трохи більше трьох мільйонів. Чи може вона у такому разі функціонувати, як раніше? Це говорить про фактичне закриття. За Конституцією, така медико-санітарна частина не може бути скорочена. Виходить нонсенс: з одного боку держава збороняє закриття, а з іншого – не дає коштів на утримання. Зараз медикам потрібно платити зарплату, а де взяти кошти – немає ніякого розуміння. Від МОЗу жодного роз’яснювального документу не надійшло. Обурення населення можна зрозуміти. Люди чекають на бачення влади щодо вирішення цього питання, – коментує селищний голова Смоліного Микола Мазура.

Тим часом лікарі, які поки ще працюють у медсанчастині, уже місяць як сидять без грошей. Чого далі їм чекати – не знають. Вони також кажуть, що в інстанціях, куди зверталися, чіткої відповіді на питання, як фінансуватиметься медзаклад, ніхто так і не дав.

Зате журналістам в обласному департаменті охорони здоров’я пояснили, що насправді мова про закриття закладу не йде. Проблема полягає в тому, що коштів на утримання вистачить лише на перший квартал цього року. Питання подальшого фінансування потрібно вирішувати з місцевою владою та облдержадміністрацією уже найближчим часом.

Проте очільник області не став чекати офіційних звернень, а вже відреагував на ситуацію. Сергій Кузьменко повідомив, що адміністрація вже втрутилася в питання і найближчим часом опрацює шляхи вирішення проблеми.

– Треба терміново вирішити питання зі Смоліним. Єдиний медзаклад, який є у цьому населеному пункті, центральним бюджетом фінансуватися не буде. Місцевий же бюджет не в змозі його утримувати. Люди хвилюються. На цьому тижні маємо визначити, які заходи необхідно вжити, – заявив голова облдерж­адміністрації.

Нагадаємо, згідно з ухваленим державним кошторисом, усі відомчі лікувальні заклади цього року фінансуватимуться з місцевих бюджетів. Таких в Україні близько ста. В Кіровоградській області –  п’ять. З державного фінансування їх зняли, однак місцева влада взяти на свій баланс установи не встигла.

Це означає, що лікарів та інших працівників цих установ позбавили заробітних плат, а пацієнтів – можливості отримувати своєчасну та якісну медичну допомогу.

Нардеп від Кіровограда Костянтин Яриніч наразі заявив, що готує депутатське звернення, в якому вимагатиме внести зміни до держбюджету, аби дати місцевим органам влади час на те, щоб взяти на баланс відомчі медичні заклади, а також внести відповідні зміни до місцевих бюджетів.
e-max.it: your social media marketing partner