КНТУ і працівники профілакторію домовилися?

,

1697Минулого тижня «КП» писала про те, що санаторій-профілакторій технічного університету ліквідують у зв’язку з припиненням фінансування. Тоді адміністрація навчального закладу заявила – самостійно утримувати його не буде. Минув місяць непорозумінь і КНТУ таки переміг – переконав працівників профілакторію звільнитися.

–Ми пого­дилися піти, – говорить «КП» працівник про­фі­ла­кторію. – Бо якщо чекатимемо незрозуміло чого, то нічого не отримаємо за цей час. У багатьох є діти, їх треба годувати, а грошей не буде. Тому згодні піти, але щоб у трудовій книжці було написано не за згодою сторін, не за власним бажанням, а через ліквідацію або у зв’язку із скороченням. У такому випадку ми матимемо право отримувати допомогу по безробіттю 12 місяців, тоді як за згодою сторін – дев’ять. От у цьому і є різниця.

Такий компроміс ректора університету влаштовує – голов­не, що підуть. Проте виплачувати законні компенсації працівникам наміру не має.

Втім, як коментує юрист, головний правовий інспектор праці Федерації профспілок області Оксана Терлецька, уникнути судових позовів КНТУ не вдасться.

– Якщо видано наказ про ліквідацію, то за два місяці мають попередити працівників про їхнє подальше звільнення, погодити свої дії з профспілками і виплатити компенсацію, – говорить Оксана Терлецька. – Після цього порядку робітників можна звільняти у зв’язку зі скороченням штату, пов’язаним із ліквідацією відокремленого підрозділу. Зараз університет тільки видає наказ про ліквідацію, але в цілому процедура цієї ліквідації не витримана. Так само не витримана процедура звільнення працівників, вона відбувається з порушеннями трудового законодавства.

Наразі увесь колектив профілакторію звільнений, усі стали на облік у цент­рі зайнятості. Працівники вирішили: свою законну компенсацію вимагатимуть через суд.
e-max.it: your social media marketing partner