Через підвищення цін жителі області стали менше їсти хліба?

,

1814Шокова терапія для людей триває. За вибухом цін на крупи, цукор і борошно, які жителі регіону буквально змітали з прилавків, поповзла вгору і вартість інших товарів. Минулого тижня виробники оновили цінники на хлібобулочних виробах. Від побаченого хтось голосно обурювався, хтось сварився з продавцями, а хтось про себе гнув матюки... Мовляв, скільки ще триватиме знущання, адже все навколо дорожчає, а от зарплати й пенсії залишаються незмінними.

Отже, найбільший у регіоні виробник хлібобулочних виробів «Кіровоградхліб-2014» (у недавньому минулому відомий як «Кіровоградський хлібозавод») підняв ціни на свою продукцію на 20-30%. Наприклад, найпопулярніший буханець «Сонячного» – звичайного круглого – із 5,10 гривні здорожчав до 7,50.

– Ми дуже довго стримували ціни, – запевняє директор підприємства Владлена Умнова. – Ви ж бачите, що найпершим ціну на хліб підняв Київ. Кіровоград у цій тенденції виявився в останньому ешелоні. Але уникнути здорожчання нам не вдалося, адже буквально увесь спектр складників, з яких виробляється хліб, став дорожчим. Борошно подорожчало на 27-40%, олія, цукор – на 40%, дріжджі – на 15-20%, маргарин – на 20-30%. Та найбільше подорожчав газ – із 1 березня на 60%.

Умнова каже, ціни на хлібобулочні вироби треба було піднімати ще більше, однак стримати їх вдалося за рахунок здешевлення упаковки й оптимізації виробничого процесу. А от чи треба налаштовуватися на новий стрибок – директор прогнозувати не береться. Мовляв, навіть постачальники сировини сьогодні не можуть сказати, якою буде ціна на їхню продукцію завтра.

– Сьогодні мова про рентабельність узагалі не йде, – переконує керівник заводу, – головне – хоча б зберегти те, що є: працівників, зарплату. Ситуацію ускладнює ще й те, що Аграрний фонд і газопостачальне підприємство вимагають від нас попередньої оплати за сировину за новими цінами, а торговельні заклади розраховуються з нами майже через місяць за старими цінами. Ця розбіжність теж впливає на фінансовий стан підприємства.

Водночас Умнова запевняє, що, не зважаючи на ріст цін на хліб, якість і вага його не змінилися. Змінився лише попит населення. Нарікає, якщо раніше кіровоградці більше купували здобних виробів, то сьогодні їх беруть менше. В основному обмежуються лише хлібом, та і його стали купувати менше.

– Якщо раніше люди могли дозволити собі якусь булочку до чаю, то зараз беруть один хліб, а люди похилого віку узагалі по півбуханця. Але сподіваюся, що попит на них вирівняється, – зазначає директор хлібозаводу Владлена Умнова.
e-max.it: your social media marketing partner