Щоб зекономити на електроенергії – купіть дорогу лампочку і поставте правильний лічильник

,

1919Із 1 квітня розпочалося поетапне зростання тарифу на електроенергію. До кінця 2017 року платитимемо за світло майже втричі дорожче. Це поштовх до того, щоб переглянути свої затрати і спробувати на цій послузі заощадити. «КП» підготувала кілька способів, як ефективно використовувати енергоресурси на побутовому рівні.

Фахівці радять: найперше, що варто зробити – замінити в будинку всі лампи розжарювання на сучасні енергозберігаючі, а краще – на світлодіодні (LEDові як на фото, – ред.). Економлять вони від 50 до 80% електроенергії, та й служать набагато довше. Щоправда, вартість так званих «економок» куди вища, проте окупаються вони вже за кілька місяців.

– Енергозберігаюча лампа економніша за лампу розжарювання у п’ять разів, а світлодіодна – орієнтовно в десять. До того ж, звичайні лампи не вигідні ще й тим, що при перепадах напруги вони швидко перегорають, – пояснює продавець-консультант зі світлотехніки Сергій.

На відміну від звичайних лампочок, на «економки» та світлодіодні діє гарантія від року до п’яти.

– Якщо лампочка перегорає, покупець приходить в магазин і ми повністю її замінюємо, – продовжує Сергій. – Для цього потрібна коробка і обов’язково чек. Ще одна умова – колба повинна бути цілою. Колоті, відламані, розбиті – такі не замінюємо. В те, що вона сама тріснула – не віримо.

Для порівняння: лампа розжарювання обійдеться покупцям у десять гривень, енергозберігаюча – до 80 гривень, світлодіодна – аж за півтори сотні. Проте за рахунок гарантії останні окупаються, тоді як звичайна швидко перегорить.

Спеціаліст каже, що, враховуючи усі показники, менше «їстиме» енергії і довше служитиме саме світлодіодна лампочка.

– Із кожним роком ці лампи стають потужніші і надійніші. Цей напрям зараз швидко розвивається. Якщо мова йде про економію коштів, я б радив купувати саме їх, – зауважує консультант.

Помітили зростання попиту на «економки» і продавці світлотехніки на ринку. Кажуть, що зі стрибком тарифів на світло, люди більше цікавляться, як можна заощаджувати, і почали купувати «правильні» лампочки.

– Попит на світлодіодні зріс на 80% порівняно з минулим роком. Все-таки вони більш економні і компактні. Думаю, найближчим часом вони витіснять звичайні лампочки, – говорить продавець Ірина.

Наступний крок після заміни лампочок – заміна звичайного лічильника на дво- або тритарифний. Ціна на них однакова – трохи більше тисячі гривень. Ефективним використання таких лічильників буде у тому випадку, якщо споживач користуватиметься енергією не в час-пік – у нічний і робочий час. Зекономити в такому випадку вдасться від 30 до 60%.

У Кіровоградському міському РЕМі пояснили, що споживачі самі повинні вирішувати, який лічильник установити. Все залежить від того, в який час доби вони найбільше користуються електроенергією.

Для тих, хто приходить додому пізно і одразу вмикає більшість електроприладів, підійде, наприклад, двозонний лічильник.

– Його можна охарактеризувати як «день-ніч», – пояснює заступник начальника міського РЕМу по роботі з побутовими абонентами Олександр Дергачов. – Є час, у який можна економити. З 23:00 до 7:00 оплата за використану електроенергію буде нижчою на 50% від тарифу. У решту часу – за звичайним тарифом. Наприклад, пральну машину можна ставити на таймер, щоб о третій ночі вона автоматично почала прати. Так вигідніше.

Із тризонним лічильником можна заощадити до 40% плати за світло. Але, щоб цього досягти, необхідно дуже чітко контролювати споживання енергії – точно знати час, коли діє вигідний тариф.

– У нічний час із 23:00 до 7:00 платити треба 40% від тарифу. Але є такий нюанс, як «пікова зона». Це п’ять годин на добу – з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00 – коли за викори­стання енергії нарахування відбувається за півтораразовим тарифом, – пояснює енергетик і додає: якщо раніше масово ставили тризонні лічильники, то зараз багато людей звертаються із проханнями перепрограмувати на двозонні.

Олександр Дергачов додає, що ті, хто вирішив таки замінити звичайний лічильник на вдосконалений, повинні прийти в ПАТ «Кіровоградобленерго», надати фахівцю свої дані і чекати, поки їх викличуть для укладання договору на виконання послуг.
e-max.it: your social media marketing partner