Екс-міліціонери з усієї області оголосили безстрокову акцію під стінами ОДА

, Олена Сідорова

4127Більше двох сотень колишніх міліціонерів з усієї області оголосили безстрокову акцію протесту. Вони вимагають повернути їм надбавки за оперативно-розшукову діяльність, яку отримують їхні колеги з усіх областей України, але не отримують ті, хто працював на Кіровоградщині. Друга вимога – щоб Закон «Про Національну поліцію», відповідно, і всі гарантовані ним виплати та соціальні гарантії, розповсюджувався і на колишніх міліціонерів. Кажуть, стоятимуть на площі доти, доки вирішення проблеми не зрушить з місця. Не виключають і перекриття вулиці Великої Перспективної.

Протестувальники розповідають, що така проблема виникла тільки в Кіровоградській області. Майже дев’ять років 955 осіб – колишніх працівників карного розшуку – не в повному обсязі отримують заслужену пенсію.

– Я працював 16 років у карному розшуку, начальником карного розшуку міста Кіровограда, начальником міліції Ленінського району, останні три – був начальником служби безпеки УВС області по боротьбі з корупцією. У 1995 році пішов на пенсію, – розповідає полковник міліції у відставці, організатор акції Микола Швець. – Проте з 2008 року тисячу пенсіонерів нахабно обкрадають. Щомісяця вони недоотримують близько півтисячі гривень. Всього в області близько п’яти тисяч пенсіонерів. Вся Україна цю надбавку отримує, окрім Кіровоградщини. Підозрюю, що у 2007 році якась грабіжницька схема між обласними управлінням внутрішніх справ і Пенсійним фондом призвела до такого.

Згідно з законом «Про Національну поліцію», який прийняли торік у серпні, пенсіонерам встановлюються нові соціальні гарантії, вищі суми надбавок, значно збільшуються оклади за звання та вислугу років.

– За цим законом ми маємо отримувати значно вищу пенсію. Але насправді до цих пір ніхто з нас не отримав жодної копійки, передбаченої належними надбавками. У відповідь на наші звернення нам повідомили, що Яценюк ще не дав розпорядження виконувати даний закон, – каже Швець.

– Вони вирішили, що ми, міліціонери, припинили своє існування і просто нас викинули, – додає колишній старший інспектор з особливих доручень обласного управління внутрішніх справ Микола Гончар. – Якщо порівняти, яку отримують пенсію пенсіонери-поліцейські та пенсіонери-міліціонери, то сума десь у два рази менша. Також я один із перших помітив, що надбавка за оперативно-розшукову діяльність нам не нараховується. Я звернувся до суду, тому мені і ще кільком десяткам наших пенсіонерів її нарахували.

Екс-міліціонери зібрали підписи і направили звернення до голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка, яке той має передати Верховній раді, Міністерству соціальної політики, Пенсійному фонду та до Генеральної прокуратури. Претензій до обласної та міських влад міліціонери не мають, оскільки це питання, впевнені, має вирішувати вище керівництво.

– Ми хочемо, щоб наші чиновники звернулися до Києва, щоб сюди приїхала слідча комісія і розпочала розслідування з приводу розкрадання коштів пенсіонерів протягом усіх цих років, – наголосив Швець.
e-max.it: your social media marketing partner