Вимушені переселенці не можуть отримати свої виплати через помилку держави

,

4689Тисячі переселенців зі сходу на Кіровоградщині стали заручниками державної машини. Остання чи то з умислом, чи несвідомо не наділила повноваженнями місцеві органи самоврядування про реєстрацію біженців. При цьому забравши такі повноваження у міграційної служби. Відтак через штамп, а точніше його відсутність, люди не можуть отримати гарантовані законом соціальні виплати.

Переселенка зі сходу Аліна Лисенко – мама тяжкохворої Соні, каже, що вже відчула на собі наслідки державної помилки.

– Кожні півроку ми подаємо документи у відділ соцзахисту для призначення соціальної допомоги, – розповідає вона. – Я пішла у соцзабез, документи у мене прийняли, але сказали, що міськвиконком має поставити печатку про тимчасову реєстрацію. Пішла туди, а мені відповідають, що новим законом функції державної реєстрації переходять місцевій владі, проте не визначено, хто ставить відмітку про тимчасову реєстрацію. А без такого штампу не призначають соціальні виплати.

Переселенка каже, якщо протягом місяця це питання не вирішиться, їй просто анулюють допомогу.

– Коли я здавала документи, мене зразу попередили у соціальній службі, якщо протягом місяця я не вирішу питання з реєстрацією, моя заява на соцдопомогу буде автоматично анульована, – додає Аліна і зазначає, що для таких, як вона, ці виплати були досить суттєвими, адже вони орендують житло в Кіровограді.

Аби захистити свої права, жінка звернулася до юриста. Останній лише підтвердив – колізія у законі, однак домогтися правди можна. Через суд.

– Відповідно до змін, внесених до закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», довідка діє безстроково. Проте існує колізія норм вказаного закону та постанови Кабміну «Про облік внутрішньо переміщених осіб». Оскільки закон має вищу юридичну силу, то і довідку продовжувати, за логікою, не потрібно. Проте, на практиці управління праці та соціального захисту населення все одно вимагають це робити кожні шість місяців, – пояснює правознавець. – Відповідно до частини першої статті 4 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 цього закону.

У той же час абзацами 3 і 4 пункту 6 «Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи», затвердженого постановою Кабміну №509, визначено, що термін дії такої довідки становить шість місяців із дати її видачі. У разі продовження дії обставин, що визначені в статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», термін дії такої довідки може бути продовжений на наступні шість місяців, для чого внутрішньо переміщена особа має повторно звернутися за фактичним місцем свого проживання до уповноваженого органу. Крім цього, в постанові №509 зазначено, що довідка не є дійсною без проставлення на її зворотному боці зазначеної відмітки.

Разом із тим, статтею 20 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» визначено, що закони та інші нормативно­правові акти діють у частині, що не супере­чить цьому закону. Частина 4 згаданої статті зазначає, що Кабінет Міністрів повинен протягом трьох місяців з дня набрання чинності закону привести свої нормативно­правові акти у відповідність із ним. Тому, оскільки Кабмін не привів норми постанови №509 у відповідність до закону, працівники управління праці та соціального захисту населення, вважають, що термін дії такої довідки становить шість місяців із дати її видачі (продовження) дії.

Відтак ситуація залишається­ не врегульованою навіть не зважаючи на те, що закон має вищу юридичну силу.

Єдине, що порадив юрист Аліні Лисенко, отримати письмові відмови міграційної служби і управління праці та соціального захисту населення, а після цього звернутися до столичних чиновників і обласного управління соцзахисту, аби вони вжили необхідних заходів для вирішення цієї ситуації.

Також правозахисник радить звернутися до суду з адміністративним позовом.

– На сьогоднішній день існує позитивна судова практика з оскарження письмових відмов управління праці та соціального захисту населення в інших регіонах, – повідомив він.

Аби почути версію держави про проблему, «КП» звернулася­ до керівника департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександра Догарова.

Чиновник визнав, що про труднощі з перереєстрацією знає, однак наразі нічим зарадити не може.

– Ситуація нам відома, чекаємо змін до постанов Кабміну. Це питання на рівні області не вирішується, – заявив Догаров і додав, що зі свого боку департамент звертався до голови облдерж­адміністрації, аби той звернувся далі до голови уряду. Сподіваємося, найближчим часом це питання буде врегульовано.

Втім переселенка Аліна Лисенко мало у це вірить. Каже, щойно відбулася передача повноважень між міграційною службою і місцевим самоврядуванням, як люди забили на сполох. Однак минув місяць, а зрушень ніяких.
e-max.it: your social media marketing partner