Шахраї тероризують людей, прикриваючись банком

, КП

4973Уже протягом кількох років жителям області телефонують невідомі та, представляючись працівниками банку, видурюють персональну інформацію. У результаті дехто позбувається з карток чималих сум грошей. До правоохоронців постраждалі звертаються не завжди – кажуть соромно, що їх так обдурили.

У таку аферу потрапив мій знайомий. Він хотів придбати автомобіль. Розмістив оголошення в інтернеті. Йому зателефонували з іншого міста, сказали, що мають автомобіль, який цікавить. Він сказав, що готовий купити. Тоді йому повідомили, що потрібно перерахувати завдаток. Знайомий намагався перерахувати кошти за допомогою телефону через систему «Приват24», але були якісь проблеми з інтернетом. Усе це відбувалося дуже швидко. Тут йому раптом подзвонили з банку, нібито помітили, що він хоче перерахувати гроші, але, мовляв, виникла якась проблема. Попросили назвати прізвище, ім’я, по­батькові і код доступу. Він поспіхом видав їм всю інформацію. Уже вдома, зайшовши з комп’ютера на свій банківський рахунок, зрозумів, що у нього з картки зникло сім тисяч гривень, – розповідає жителька обласного центру Валентина.

Співрозмовниця «КП» каже, її знайомий не став звертатися до поліції, бо не хотів видатися «лохом».

– До речі, разом із грішми зникли і віртуальні продавці автівки, – додала вона.

Ще одна кіровоградка Світлана потерпає від «липових» працівників банку більше року.

– Мені телефонують вже десь півтора року. Раніше часто телефонували по кілька разів у будні з невідомого номера. Представлялися «Приватом». Вимагали повернути дві тисячі боргу за те, що я півроку тому не здійснила останній платіж по кредиту. Я купила в кредит телевізор. Розрахувалася з банком повністю. Коли закривала кредит, то заплатила навіть більше, ніж потрібно було, десь на двадцять гривень. Намагалася пояснити, що я все виплатила. На що мені почали розказувати якісь статті закону, згідно з якими, якщо я протягом дня не заплачу, то з кожним наступним днем борг зростатиме на 720 гривень. Після цієї розмови я пішла в банк. Не розповідаючи про цей дзвінок, попросила перевірити, чи немає боргів. Мені відповіли, що немає, – ділиться своїм досвідом спілкування з банківськими терористами Світлана. – А останні півроку знову дзвонять із невідомого номера. Але роб­лять це тільки у вихідні чи святкові дні зранку. Перший раз, коли подзвонили, підняла слухавку, почула, що з «Приватбанку», одразу відключилася. У мене немає ніяких карток, рахунків, кредитів... Коли телефонують – відбиваю або просто не підіймаю слухавку. Але дзвонять наполегливо майже кожні вихідні разів по п’ять за ранок.

Інший варіант шахрайської схеми розповіла 24­-річна Ольга.

– Якось мені ввечері подзвонили та представилися «Приватбанком». Сказали, що з моєї картки намагалися зняти гроші й вони її заблокували. Для того, щоб розблокувати картку, попросили уточнити деякі дані та назвати пін­код картки і дівоче прізвище мами. Я одразу перелякалася, хотіла сказати, а потім дивлюся, картка моя лежить на столі… Все стало зрозуміло. Я сказала, що не користуюся послугами цього банку. Тоді мене спитали, яким саме банком я користуюся,­ сказала, що ніяким і відключилася,­ – каже Ольга.

У «Приватбанку», зрозуміло, божаться, що до шахрайських схем не причетні і радять, як уберегтися, щоб не втратити гроші.

– Якщо телефонують і кажуть, що картка заблокована або у вас є якісь борги, про які ви не знали, ми рекомендуємо зателефонувати за номером 3700 та перевірити інформацію чи зайти в «Приват24». Якщо просять назвати особисті дані, то в жодному разі не можна цього робити по телефону. Краще прийдіть у відділення «Приватбанку» чи знову ж таки зателефонуйте за номером 3700. Дуже часто дзвонять шахраї, вони навмання набирають номери. Трапляються довірливі особи, які повідомляють їм всі дані, – розповідає прес­секретар Кіровоградської філії «Приватбанку» Анжела Дзинзюра. – Що стосується того, що родичі чи знайомі залишили ваш контакт для зв’язку, то необхідно подзвонити в службу безпеки банку чи прийти у відділення та назвати контакти особи, яка нібито зазначила вас, як довірену особу. Ми перевіримо всі данні і скажемо, чи дійсно це так, чи це знову ж таки шахрайська схема.

У поліції теж виправдовують банки і запевняють, що ті не причетні до шахрайства. Там також додають: винні у всьому самі люди, бо довірливі і не дбають про безпеку персональних даних.

– З початку цього року вже зареєстровано понад півтисячі проваджень із шахрайства. Взагалі банки не розголошують інформацію про своїх клієнтів. Зазвичай це шахраї, які дзвонять, набираючи номер навмання. Якщо вам телефонують, представляючись працівником банку, не розказуйте ніяких особистих даних. Якщо у банку є до вас якісь претензії чи пропозиції, то є офіційна переписка для цього. Або ви можете прийти до відділення фінустанови та проконсультуватися. Телефоном питання такого плану не вирішуються,­ – коментує начальник управління карного розшуку Нацполіції в області Володимир Хвостов. – У нас люди дуже довірливі. Наприклад, у випадку з автомобілем – підкупила низька ціна, нормальний стан, можливо, ще щось. Людина вже повинна звернути увагу, це вже має насторожувати. Коли ви намагаєтесь переказати кошти, а у вас не виходить, то вам із банку не телефонуватимуть і не повідомлятимуть, що ваша система «підвисла», не проситимуть назвати прізвище, ім’я, по­батькові і код доступу, щоб допомогти здійснити операцію. Якщо ж людина повідомляє дані, то в цей момент шахраї реєструються­ у «Приват24» за вашою карткою, прив’язуючи її до свого номера і крадуть кошти. У такому випадку гроші вже ніхто не поверне. Банк не виплачує грошову компенсацію, якщо особа сама назвала свої персональні дані.

Правоохоронець закликає не повідомляти особисті дані телефоном, навіть якщо кажуть, що вас оштрафують. Так шахраї намагаються психологічно розхитати людину. Якщо ж все таки вас ошукали, то потрібно якомога швидше звертатися в поліцію.

– Якщо вже трапилася така ситуація, необхідно одразу повідомити в поліцію, хто телефонував – чоловік чи жінка, коли дзвонили, скільки тривав дзвінок, якщо казали переказати гроші на якусь картку, то повідомити її номер, зберегти квитанції, якщо є такі. Тоді ми проведемо розслідування. Тим, хто був причетний до шахрайства, загрожує до восьми років позбавлення волі, – зауважує Володимир Хвостов.

e-max.it: your social media marketing partner