А вам слабо купити гречку за півсотні гривень?

,

5173Останнім часом українці настільки звикли до зростання цін, що, здавалося, здивувати черговим стрибком уже важко. Але ж ні. Цього тижня гречка не просто здивувала, а викликала справжній шок – ціна за кіло у Кіровограді сягнула майже 52(!) гривні.

Оговтавшись біля прилавків від побаченої ціни, у більшості покупців виникає природне запитання: звідки така взялася? Чому злак, який вирощують на рідних чорноземах, а не везуть здалеку, не купують в інших державах, кош­тує так дорого?

Продавці знизують плечима і кажуть: піднялася закупівельна ціна. Фахівці­маркетологи причину «скаженої» ціни вбачають у зговорі ритейлерів, які закуповують гречку у фермерських господарств, а потім продають її через торговельні мережі.

Фермери ж кажуть: гречку сіяти не вигідно, відтак більшість господарств області цю культуру цьогоріч навіть не сіяли.

– Я в шоці від ціни на гречку! – обурюється кіровоградка Марія Іванівна. – Хіба можна віддавати за кіло крупи більш як півсотні гривень?! Краще вже десятку докласти і купити кіло м’яса чи два кіла сала. Коли крупа почала дорожчати, я взагалі перестала її купувати. Обійдуся!

– Навіщо платити такі шалені гроші за гречку, це просто нерозумно, – вважає молодий батько двох дітей Тарас. – Ми навчилися раціонально витрачати гроші, бо їх завжди не вистачає. Зараз краще купувати свіжі овочі, вони дешевшають чи не щодня, та й користі від них більше, ніж від гречки. Якщо ж купуємо крупу, то обираємо рис, пшоно, пшеничну, вівсяну. Без гречки цілком можемо обійтися.

– Я не розумію, чому гречка така дорога. Рис везуть із­за кордону, але він більш як удвічі дешевший від крупи, яку вирощують у нас вдома. Це вже просто цинічне і нахабне здирництво, – обурюється біля прилавка супермаркету кіровоградка Віра Павлівна.

Через високу ціну попит на гречку знизився. Люди стали менше її купувати, віддаючи перевагу дешевшим крупам. Тож дефіциту на продукт немає.

На ринках обласного центру ціна за кіло гречки трохи нижча, ніж у супермаркетах – 40 гривень. Втім і від таких цінників піднімає­ться тиск.

Аби хоч якось зменшити шок від вартості гречки, маркетологи вдаються до своїх викрутасів – радять виробникам пакувати продукт по 700­-800 грамів.

Тим часом експерти заспокоюють: далі дорожчати крупа не буде, бо її взагалі перестануть купувати. А от чи здешевшає вона, залежатиме від нового врожаю. Хоча надій на це мало!
e-max.it: your social media marketing partner