Кіровоградцям не дозволяють встановлювати автономне опалення

,

5238Непідйомні тарифи на опалення змусили кіровоградців відмовлятися від централізованої послуги і встановлювати індивідуальне опалення. Шість сотень письмових звернень надійшло на розгляд міжвідомчої комісії міськвиконкому з питань відключення багатоповерхових квартир від мережі централізованого теплопостачання. Проте дозвіл отримали тільки 36 мешканців багатоповерхівок, решта – відмову. Люди переконані: влада їм відмовляє умисно, бо лобіює інтереси теплопостачальних підприємств.

Досі чинний порядок, яким дозволено облаштовувати індивідуальне опалення у квартирах, де є така можливість, – каже член міжвідомчої комісії і заодно голова ініціативної групи кіровоградців Валерій Кравченко. – Проте нині міська влада ініціює заборону на встановлення індивідуального опалення в окремих квартирах. Дозвіл хочуть надавати, тільки тоді, коли від централізованої послуги теплопостачання від’єднується увесь багатоповерховий будинок. Це – обмеження прав громадян, адже, згідно з чинним законодавством, споживач має право обирати один, або кілька видів опалення оселі. Сьогодні міська влада лобіює інтереси і захищає монопольне право на надання послуг теплопостачальними підприємствами, а не людей.

Активісти ініціативної групи кажуть, ні представники міської влади, ні теплопостачальних підприємств не вказали чітких причин відмови кіровоградцям. Натомість самі вони вбачають причину відмов у тому, що теплогенеруючі підприємства не вжили жодних заходів, щоб здешевити тарифи на тепло, поліпшити якість послуг, не збудували за рік жодної міні­котельні. А відмовляють людям, щоб ті й надалі залишалися їхніми споживачами і платили скажені гроші за неякісні послуги.

– Хіба зможе малозабезпечена родина сплачувати за маленьку квартиру півтори тисячі гривень? У Кіровограді залишилося близько 37% квартир, які опалюються централізовано, – продовжує Кравченко і додає, що ініціативна група вже направила звернення жителів Кіровограда мерові, в антимонопольний комітет, прокуратуру з вимогою, щоб рішення про надання дозволу на встановлення індивідуального опалення приймав не виконавчий комітет, а депутати міської ради.

 

5239

Про свою біду з опаленням розказала кіровоградка Тетяна Федорченко. Жінка живе на останньому поверсі п’ятиповерхового будинку, її квартира – єдина на стояку, під’єднана до централізованого опалення. Проте встановити індивідуальне опалення жінці відмовили.

Очевидно, що проблема в обласному центрі набуває надзвичайної гостроти, адже кіровоградці відмовляються від послуг теплопостачальних підприємств таким чином ставлячи під питання взагалі їхнє існування. Проте ніхто з них не говорить, яким чином опалюватимуться заклади соціальної сфери. Як наслідок, міській владі варто подумати, яким чином вирішити проблему. За прикладом далеко ходити не треба. Можна поцікавитися, як це зробили у сусідній Знам’янці, де вже давно люди перейшли на автономки.


e-max.it: your social media marketing partner