Стипендії не буде?

, Олена Сідорова

5758Міністерство фінансів пропонує з нового бюджетного року скоротити витрати на стипендії, йдеться у відповіді Міністерства освіти і науки на інформаційний запит «Української правди. Життя». Однак в управлінні освіти і науки Кіровоградщини про такі ймовірні зміни чують чи не вперше і кажуть, ніяких офіційних документів на підтвердження даних змін не отримували.

У Міністерстві освіти і науки пояснили, що Мінфін надіслав головним розпорядникам бюджетних коштів інструктивний лист про підготовку запитів до проекту державного бюджету на 2017 рік та проекту прогнозу державного бюджету на 2018­-2019 роки.

«Мінфін повідомив Міністерство освіти і науки, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені тільки для учнів та студентів із числа дітей-­сиріт, дітей­інвалідів І­-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також аспірантам та докторантам», – йдеться у відповіді МОН.

Тобто у разі, якщо рекомендації Мінфіну будуть враховані у бюджеті на наступний рік, вже з 1 січня 2017 року багато бакалаврів та магістрів не отримуватимуть стипендію.

– Ні наказів, ні листів, ні рекомендацій, ні проекту нормативно­правових актів, спрямованих на зниження рівня забезпечення студентів стипендіями, з міністерства нам не надходило, – констатує начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Володимир Таборанський. – Це, скоріш за все, йде лише обговорення цього питання. Але однозначно, що відсутність стипендій негативно вплине на рівень знань і навчальний процес. Дійсно, на сьогодні стипендія відіграє важливу роль як і у підтримці соціального забезпечення пільгових дітей, так і як одна із форм стимулювання до нав­чання. Якщо стипендій не буде, зрозуміло, що бажання вчитися знизиться.

Начальник фінансово­-економічного відділу управління освіти і науки облдержадміністрації Світлана Гриценко зауважує, що Мінфін в інструктивному листі повідомило лише про те, що на 2017 рік передбачена індексація тільки для соціальних стипендій. Академічні стипендії індексувати наступного року не планують. Ніякої мови про скасування стипендій не йшло.

За минулорічними даними (станом на 1 жовтня 2015 року) всього в області отримувало стипендій 7007 студентів. З них академічних – 6744. І лише 587 – соціальні. Таким чином, якщо Мінфін все ж скоротить витрати на стипендії, майже сім тисяч студентів області залишаться чи не без єдиного заохочення до навчання.
e-max.it: your social media marketing partner