Без вакцин: Як Кіровоградщина вирішує проблему зі щепленнями?

, КП

5837Сьогодні тисячі батьків новонароджених і не лише обривають телефони чиновників та оббивають пороги медзакладів у пошуках препаратів для щеплень. Найбільша проблема з вакциною БЦЖ. Комусь вдається її випросити «по­блату», однак такі випадки поодинокі. Чиновники тим часом лише обіцяють, що от­от все налагодиться. І так уже понад півроку.

Як Кіровоградщина вирішує проблему з браком препаратів для щеплення, що знову обіцяють посадовці і від чого застерігають педіатри – з’ясовувала «КП».

У дитячій обласній лікарні, яка є першоотримувачем вакцин і розподіляє їх по всіх районах області, «КП» запевнили, що Кіровоградщина забезпечена необхідними препаратами для щеплень. Щоправда, визнають, БЦЖ немає. У районах тим часом дивуються такій упевненості і зауважують, вакцини є, бо їх купували або за бюджетні кошти, або ж за батьківські.

– Усе, що у нас наразі є, це «Туберкулін» – препарат, який застосовується для виявлення алергічної реакції в осіб, інфікованих туберкульозними бактеріями та «Еувакс» для профілактики гепатиту В. Отримували «Пентаксим», який використовується для профілактики дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та гемофільної інфекції, але ми вже використали запас десь місяць тому, – зізнаються в Голованівській районній лікарні і додають, що вакцина БЦЖ уже давно не надходила.

Немає її і в Устинівському, Маловисківському та Бобринецькому районах.

– Поки що БЦЖ відсутня, але її немає майже в усіх лікарнях. Проти сказу ми отримали 10 доз із дитячої обласної лікарні. І ще є кілька доз проти сказу, які ми придбали благодійним коштом. У центрі первинної медико­санітарної допомоги є певна кількість вакцин проти гепатиту, кору. Від краснухи немає. Є АКДП та АДП­М, – розповідає голов­ний лікар Бобринецької районної лікарні Лариса Семенюк.

У Благовіщенській, Новогродківській та Новоураїнській райлікарнях, окрім БЖЦ, відсутні також вакцини від кору, краснухи та паротиту.

– БЦЖ, від гепатиту та кору у нас немає, – констатує головний лікар Новгородківської ЦРЛ Олексій Нестройний.

– Наразі у нас немає вакцин БЦЖ, від кору, краснухи. Минулого тижня отримали антирабічну вакцину для профілактики сказу. Також є від гепатиту В, АКДП – комбінована вакцина проти дифтерії, правця та кашлюку, АДП­М, яка також використовується для профілактики дифтерії та правця, і «Пентаксим», – розповідає «КП» головний лікар Новоукраїнської райлікарні Ігор Шилінській.

Добровеличківська та Олександрівська райлікарні забезпечені вакциною БЦЖ, але там немає препаратів для щеплень від сказу, правця та гепатиту.

– У нас немає тільки вакцини від сказу, – запевнив головний лікар Добровеличківської районної лікарні Петро Гинькут.

– Пологове відділення лікарні забезпечене в повному обсязі вакциною БЦЖ, яку ми придбали за кошти районного бюджету. Зараз за рахунок державних закупівель отримали вакцину від сказу. Але від гепатиту та проти правця – немає. Є аптека, яка продає вакцину проти правця, пацієнти купують її власним коштом. Ми не чекаємо на державні закупівлі, адміністрація району реагує на всі наші потреби так, як потрібно, і кошти виділяються, просто нема де купити, – описує ситуацію головний лікар Олександрівської районної лікарні Алла Гресь.

Дещо краща ситуація у Вільшанському й Новомиргородському районах.

– У нас цьогоріч краще з вакцинами стало. Нещодавно отримали препарати. Проти сказу нам виділили з обласної дитячої лікарні десять доз. Також забезпечені БЦЖ. У пологовому всіх новонароджених діток на третій день вакцинують. Так, із початку року вакцин не було, але зараз є. Від гепатиту також роблять новонародженим у першу добу. Зараз іде профілактика туберкульозу і поліомієліту. «Пентаксиму» залишилося ще 35 доз, – розповіла заступник головного лікаря Вільшанської районної лікарні Євгенія Дегтярьова.

– Багатокомпонентну вакцину «Пентаксим» ми отримали. Первинний центр медико­санітарної допомоги отримав і БЦЖ, і від сказу, і для профілактики правця. Наче ситуація більш­менш нормалізувалася, – коментує начальник Новомиргородського центру медико­санітарної допомоги Оксана Криворучко.

Усіма необхідними вакцинами, окрім БЦЖ, забезпечені Знам’янська, Олександрійська лікарні та Кіровоградський центр первинної медико­санітарної допомоги №1.

– Єдине, чого у нас немає, – це БЦЖ, її зараз по всій країні немає. Але ми періодично телефонуємо, дізнаємося. Найближчим часом обіцяють. Та коли саме – не відомо, – скаржиться заступник головного лікаря Олександрійської районної лікарні Тетяна Прошина.

Тим часом очільник обласної дитячої лікарні Василь Хорощак каже, всі вакцини, що надійшли в область, уже розподілили і додає, що препарати продовжують надходити.

– Фактично кожного дня ми отримуємо вакцини з Києва. А БЦЖ взагалі немає. Антирабічну для профілактики сказу отримали кілька днів тому і теж розподілили районами. Сьогодні (18 серпня – «КП») отримали вакцини для профілактики дифтерії, правця, гепатиту. Тобто, практично всі препарати для щеп­лень є, – запевняє він.

В обласному ж департаменті охорони здоров’я вкотре переконують, що вакцина БЦЖ от­от з’явиться в Україні. Втім додають, усе залежить від міністерства.

– БЦЖ має бути вже у вересні, за словами виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Але це від них залежить, від міністерства. Всі інші препарати ми отримали на рівні від 40% до 90%. Рух розподілення вакцин уже почався,­ – запевняє начальник профільного департаменту Олег Рибальченко.

Натомість у МОЗ зазначають, що 28 липня в Україну надійшла друга партія вакцини для профілактики гемофільної інфекції типу b (моновалентна) в кількості 345 тисяч 550 доз, а 5 серпня – для профілактики дифтерії, правця у дорослих «АДП­М» – 1 мільйон 599 тисяч 600 доз.

Станом на 8 серпня в усі регіони надійшла партія препаратів, які використовуються згідно з календарем профілактичних щеплень.

«Це вакцина проти гепатиту В – 350 тисяч доз, комбінована вакцина для профілактики кашлюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, поліомієліту (інактивована), гемофільної інфекції типу b – «Пентаксим» – 414 тисяч 700 доз, вакцина для профілактики кору, паротиту, краснухи – 277 тисяч доз, вакцина для профілактики гемофільної інфекції типу b (моновалентна) – 174 тисяч 400 доз і вакцина проти сказу – 91 тисяча 390 доз», – уточнюють у міністерстві.

За словами Уляни Супрун, проб­лема зараз не лише в доставці вакцин, а й у тому, що дітей не вакцинують.

– Станом на липень тільки 11,5% дітей першого року життя отримали щеплення проти туберкульозу, від поліомієліту – 39%, кашлюку, дифтерії, правця – менше 2%, гемофілії – 4%. Проблема зараз не тільки в доставці вакцин, а в тому, що батьки не вакцинують дітей, – повідомила Супрун.

Відомий український педіатр Євгеній Комаровський підтверджує, в Україні дійсно надто низький рівень вакцинації.

– Суспільство не уявляє, які проблеми в нас із щепленнями. Від дифтерії, наприклад, щеплені 8­14% українських дітей. Для того, аби змінити ситуацію, необхідна ефективна державна політика, злагоджена робота медиків і відповідальне ставлення батьків, – наголошує він.

Начмед Кіровоградського комунального закладу «Центр первинної медико­санітарної допомоги №1» Тетяна Діхтяренко пояснює, якщо вчасно вакцинувати дитину не вдалося – не критично. Головне, щоб батьки узагалі зробили щеплення.

– Так, усі щеплення бажано робити згідно з графіком. Але якщо дитині при народженні не зробили перші необхідні вакцини, то їх можна зробити й пізніше. Втім бувають різні причини, через які не вдається­ зробити щеплення малюку. Мова йде не лише про відсутність необхідних препаратів, а й про медичні показання чи певні вікові обмеження. Наприклад, щеплення від вірусного гепатиту можна робити протягом всього життя, гемофільної інфекції – тільки до п’яти років. Якщо дитинці не зробили при народженні БЦЖ – не біда, можна зробити пізніше. Але ця вакцина робиться до того, як проведуть туберкулінову пробу, реакцію Манту. Якщо реакція буде негативна, дитинку можна вакцинувати БЦЖ у будь­якому віці, – підсумувала фахівець.

 

5836

e-max.it: your social media marketing partner