Хто крайній за субсидією?

,

6276Із наближенням опалювального сезону питання субсидій для більшості українських сімей стає найбільш актуальним. Адже ціни й тарифи ростуть, а зарплати і пенсії відносно них зменшуються. Експерти прогнозують, через тотальне збідніння населення, прохачів пільги цьогоріч буде значно більше, аніж торік і позаторік. І хоча урядовці обіцяють, що проблем з оформленням не буде й субсидію отримають усі, поза телевізійним екраном інша реальність. А от яка вона – «КП» зясовувала у директора обласного департаменту соціального захисту населення Олександра Догарова.

«КП»: Олександре Васильовичу, які зміни відбулися у призначенні субсидій, чи всі, хто їх потребує, зможуть отримати державну допомогу?

Олександр Догаров: Станом на вересень, підкреслю – у неопалювальний період, в області житлову субсидію нараховано більш як 155 тисячам домогосподарств на суму майже 993 мільйона гривень. У минулий опалювальний період її отримували 150 тисяч домогосподарств, а в опалювальний період 2014-2015 років – усього 52 тисячі. Як бачите, кількість домогосподарств, які отримають державну підтримку, зросла втричі, бо процедуру призначення субсидій значно спрощено. Враховуючи те, що сталося суттєве підвищення тарифів на комунальні послуги, зміни, внесені у механізм надання субсидій, не обмежують їх, а навпаки впорядковують. Якщо попередні зміни визначали посилений соціальний захист дитячих будинків сімейного типу, то нинішні, внесені постановою Кабміну у вересні цього року, посилюють соціальний захист пенсіонерів. Якщо на час звернення за призначенням субсидії особа є непрацюючим пенсіонером, який не має інших доходів, крім пенсії, до її середньомісячного сукупного доходу враховується розмір пенсії за місяць, що передує місяцю, з якого призначається субсидія.

Якщо змінився склад сім’ї (у помешканні зареєстрували ще особу чи кілька), протягом місяця треба попередити про це відділ соцзахисту. Якщо цього не було зроблено, органи соцзахисту мають право припинити надання допомоги до з’ясування обставин. Але така сім’я не втрачає права на отримання субсидії. Тому, наголошую, про такі зміни треба завчасно повідомляти.

Залишається право на отримання субсидій сім’ями, які орендують житло. Для цього треба укласти договір між орендодавцем і орендарем, який не обов’язково посвідчувати нотаріально, і звернутися у відділ соцзахисту. Зразок такого договору є на сайті Міністерства соцзахисту населення.

Зміни торкнулися і субсидій на придбання твердого палива і скрапленого газу. Кабмін збільшив граничні показники вартості вугілля і скрапленого газу. Людям нараховували субсидію, виходячи з вартості твердого палива 1530,05 гривень за тонну, тепер цю вартість збільшено до двох тисяч гривень. Вартість скрапленого газу зросла до 200 гривень за один балон. Тож управління соцзахисту населення здійснюватимуть відповідні доплати.

Наголошую, субсидія на житлово-комунальні послуги призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального періоду з урахуванням доходів за поперед­ній календарний рік. Потім субсидія буде перерахована на неопалювальний період.

«КП»: Якщо людина не має доходів, як у такому разі призначатиметься субсидія?

Олександр Догаров: Якщо людина не має ніяких доходів, для призначення субсидії обраховуватимуть місячний дохід у сумі двох прожиткових мінімумів – 2756 гривень. Якщо людина має доходи менші прожиткового мінімуму, але отримує хоча б один із видів доходу: пенсію, стипендію, допомогу при народженні дитини, допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомогу інвалідам із дитинства і дітям-інвалідам, допомогу по догляду за психічно хворим, допомогу особам, які не мають права на пенсію, або допомогу по безробіттю, то у такому випадку враховується фактичний розмір таких доходів.

Відтепер до сукупного доходу не враховується вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації, суми, що виплачуються як відшкодування завданої на виробництві шкоди здоров’ю працівника.

Для осіб, які протягом року, за який враховуються­ доходи для призначення субсидії, перебували на строковій військовій службі, середньомісячний сукупний дохід визначається на рівні половини прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на 31 грудня року, за який враховуються доходи. Зараз це 689 гривень. Єдине обмеження, яке не дозволяє призначити субсидію – одноразова покупка на суму 50 тисяч гривень. Але якщо таку суму витратили, наприклад, на операцію, то субсидія може бути призначена на підставі рішення комісії.

«КП»: Торік восени кіровоградці масово скаржилися,­ що не могли довго отримати повідомлення про нараховані субсидії. Багато людей кілька місяців не сплачували за комунальні послуги, бо не знали скільки мають платити. Через цю затримку у них виникла заборгованість. У цьому році субсидії призначатимуть швидше?

Олександр Догаров: Так, торік виникла затримка із нарахуванням субсидій, бо управління соцзахисту переходили на нове програмне забезпечення. Тоді люди почали масово звертатися за субсидіями і комп’ютерна програма просто не могла справлятися з такою кількістю звернень. Комп’ютери просто «зависали», через це виникли такі затримки. Зараз ми вже перейшли на нову програму, тож сподіваюся, що всі перерахунки і нові призначення субсидій будуть зроблені вчасно. Опалювальний період розпочнеться в жовтні і вже наприкінці жовтня – на початку листопада люди отримають повідомлення про призначення субсидій. Ці повідом­лення можна отримати в управліннях соцзахисту, у ЖЕКах, у квартальних. Нині вирішується питання про доставку повідомлень поштою.

«КП»: Чи обов’язково звертатися в управління соцзахисту за повторним призначенням субсидії?

Олександр Догаров: Ні, не обов’язково. Якщо субсидія вже призначалася, її буде перераховано автоматично. Якщо людина вперше хоче отримати державну допомогу, заяву і декларацію для призначення субсидії можна надіслати в управління соціального захисту населення за місцем реєстрації заявника поштою або в електронній формі через офіційний веб-портал Мінсоцполітики. Єдине, що потрібно зробити протягом місяця – підійти в управління і поставити власноручний підпис на документах. Тому звертайтеся за оформленням субсидії завчасно, не чекаючи рахунків на оплату комунальних послуг.

«КП»: Яка ситуація в цілому у державі з призначенням субсидій, скільки господарств її отримає?

Олександр Догаров: Нині в Україні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримують шість мільйонів домогосподарств. Кабмін передбачає, що найближчим часом за цією державною допомогою звернеться майже дев’ять мільйонів родин, але реальна картина стане зрозумілою після того, як будуть нараховані субсидії на опалювальний період. Ми просимо громадян звертатися за оформленням субсидій, бо держбюджету вигідніше надавати адресну допомогу кожній родині, ніж виплачувати дотації комунальним підприємствам.
e-max.it: your social media marketing partner