Через африканську чуму люди вимушені вирізати свиней. Державна компенсація дістанеться не всім!

,

7687Африканська чума свиней завдає в області все більшої шкоди. Нині протиепізоотичні заходи, а простіше кажучи, карантин, довелося запровадити у двох районах – Кіровоградському і Новоукраїнському. Там люди вимушені повністю знищувати поголів’я худоби. Найбільше свиней – майже дві тисячі голів – утилізувало фермерське господарство в селі Рівне Новоукраїнського району, повідомляють в обласному управлінні Держпродспоживслужби.

– Скажіть, чи мали право на життя мої три свиноматки, які опоросилися б через місяць і кожна привела б по десятку поросят, а мій дохід склав би 15 тисяч гривень? – у розпачі запитує через «КП» посадовців Олена Кочубей із села Грузьке Кіровоградського району. – Я їх вирізала, бо в селі оголосили африканську чуму свиней. Ніхто не каже, яка ж державна компенсація за втрачену худобу! За що мені тепер купити зерна і викормити інших поросят?! Я пропонувала ветслужбі зробити експертизу і якщо мої свині були здоровими, то хай би держава повернула їх мені. Але ніхто й слухати не хоче. Люди гинуть від тяжкої роботи, а хтось на цьому наживається. Що буде, якщо я відмовлюся забити свиней, а перероблю м’ясо, бо у мене четверо дітей і чоловік­інвалід? Моїй родині треба щось їсти!

– У Кіровоградському і Новоукраїнському районах запроваджені протиепізоотичні заходи, серед яких і карантинні пости, що запобігають розповсюдженню африканської чуми свиней. Згідно з інструкціями міністерства і відповідної протиепізоотичної комісії, на територіях, де оголошено карантин, усе поголів’я свиней необхідно утилізувати, – коментує начальник головного управління Держпродспоживслужби в області Ігор Бойчук і пояснює, знищенню підлягає як мертве поголів’я худоби, так і живе. Необхідно утилізувати і м’ясо – його заборонено пускати на переробку, бо ні соління, ні глибоке заморожування не вбивають інфекцію.

– Вірус африканської чуми гине тільки після тривалої термічної обробки. В інших випадках він довго зберігається у м’ясній продукції і може становити небезпеку, – звертає увагу посадовець.

Бойко пояснює, державна компенсація за вирізану худобу передбачена, але не всім.

– На грошову компенсацію можуть розраховувати тільки фізичні особи, які дозволили спеціальній комісії оглянути своє господарство і переписати поголів’я худоби. Тоді, у разі знищення свиней, вони отримають ціну, визначену на день утилізації за кілограм живої ваги, – говорить чиновник. – Якщо люди не допустили комісію до перепису худоби, – то не мають права на компенсацію. Не отримають її і фермерські господарства, які зазнали збитків внаслідок загибелі свиней від чуми. Така грошова виплата передбачена тільки приватним господарям.

Крім того, у Держпродспоживслужбі наголошують: за порушення ветеринарних правил, яке спричинило поширення чуми або інші тяжкі наслідки, передбачена кримінальна відповідальність.

– Таким особам загрожує штраф від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до п’яти років, або обмеження волі до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін, – уточнив посадовець.
e-max.it: your social media marketing partner