Вода по 21,30: хто винен?

,

7805Поганих новин мало не буває – услід за здорожчанням одних комунальних послуг на жителів Кіровоградщини може чекати ще й підвищення тарифу на воду. Підприємство «Дніпро-Кіровоград» планує підняти ціну на 20%! Але якщо тариф на газ і світло нам встановлює Київ, то «Дніпро-Кіровоград» – підприємство комунальне, а власником його є обласна рада. Відтак, рішення з усіх стратегічно важливих питань нібито мають виходити звідти.

Коридорна комісія?

Наразі питання про перегляд тарифу на воду не розглядала жодна сесія. Єдине, що вдалося знайти, – протокол засідання депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, будівництва та використання природних ресурсів від 31 січня цього року. З нього випливає, що восьмеро депутатів, які входять до складу цієї комісії, заслухали інформацію директора водоканалу Романа Ілика про «зростання розміру окремих статей витрат собівартості послуг» тощо. І, в тому числі, «з метою стабілізації фінансово-господарського стану» комунального підприємства, прийняли рішення клопотати перед Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, про встановлення, дослівно: «економічно обгрунтованих тарифів для обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград».

Цікаво, що жодного слова про прогнозовані розміри цього економічно обгрунтованого тарифу у клопотанні депутатів не йдеться.

Натомість депутат обласної ради Іван Довбиш, який входить до згаданої комісії з ЖКГ, відмовився підтримати таке рішення. Він каже, засідання, на якому колеги підписали клопотання, проходило... в коридорі облради, на ходу, одразу по завершенні сесії.

– Все робилося на ходу, підготуватися, зрозуміти аргументи за підняття ціни, було неможливо, – стверджує він.

Чому так тихо?

Сам очільник водогону як один із аргументів наводить зростання мінімалки. Проте в тому ж протоколі засідання депутатської комісії сказано, що «Дніпро-Кіровоград» безрезультатно клопотав про підвищення тарифу перед Нацкомісією ще торік у серпні. А тоді про радикальне підвищення зарплат навіть не йшлося!

Натомість секретар депутатської комісії Артем Погребнюк пов’язує можливе зростання ціни на воду з недавнім приєднанням до обласного комунального підприємства кількох збиткових водоканалів, у тому числі зі Смоліного Маловисківського району, жителі якого платили за куб води по 46 гривень!

Але, як би там не було, жодних конкретних розрахунків, які б пояснювали, чому абоненти «Дніпро-Кіровоград», які живуть у багатоповерхівках, уже навесні, швидше за все, платитимуть саме 21,39 гривні за кубометр води, а мешканці приватного сектору – 20,3 гривні, про що сьогодні говорить директор комунального підприємства, ніхто, схоже, взагалі не бачив.

Більше того, дивує той факт, чому, враховуючи актуальність питання як мінімум для півмільйона жителів Кіровоградщини, підняття тарифів не обговорили в сесійній залі? Нагадаємо, саме обласній раді належить водопостачальне підприємство!

Вочевидь, серед 64 депутатів, які представляють інтереси жителів регіону, особливо міст, знайшлося­ чимало б тих, у кого з’явилися запитання по суті, хто ліг би кістьми, але не дав підвищити ціну. Хоча б доти, поки не буде чіткого обгрунтування, цифра до цифри, навіщо і чому саме на стільки потрібно підняти тариф. Якщо потрібно. І чому, врешті-решт, мовчать навіть традиційно активні політики з активістами, для яких «тарифний геноцид» – один із голов­них приводів поговорити, а то й покричати?

Знову політика?

Схоже, саме в політиці криються істинні причини тиші навколо чергової «інфарктної» теми. Адже голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, який є, по суті, «головним начальником» над директором комунального підприємства Романом Іликом і водогоном у цілому, представляє партію «Батьківщина», очолює її обласну організацію. А ця політична сила на чолі з Юлією Тимо­шенко, у всякому разі, публічно, є одним із головних борців із ростом комунальних тарифів у країні. Саме на цьому політсила будує знач­ну частину своєї риторики.

Складно уявити, що голова облради не в курсі подій, а тим більше не знає про рішення профільної комісії. Проте, резонансних заяв із приводу потенційного подорожчання води від Чорноіваненка не надходило. Як і ініціатив про скликання, наприклад, позачергової сесії чи громадських слухань із цього приводу…

Вочевидь голова облради потрапив у щось на кшталт «виделки» між партійними імперативом і необхідністю підтримувати на плаву водопровідне господарство. Чутки про те, що фінансовий стан «Дніпро-Кіровоград» не такий стабільний, як здається, ходять давно, та й рішення депутатської комісії (пам’ятаєте, «з метою стабілізації фінансово-господарського стану»?) неоднозначно натякає на те ж. А на кону – десятки мільйонів доларів європейського кредиту, які мають бути інвестовані у підприємство цьогоріч...

Не менш цікавий і той факт, що голова депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства Юрій Кайдаш теж обирався до обласної ради від «Батьківщини» і цілком міг опинитися в аналогічній незручній ситуації. Цим пояснюється і поспішне, «на коліні», абсолютно непублічне, обговорення надважливого питання на коридорному засіданні, результатом якого стало клопотання до Нацкомісії про встановлення так і не визначеного «економічно обґрунтованого тарифу», підписаного сімома з 64 депутатів обласної ради. Усе відбувалося тишком-нишком.

Тим часом, згідно з новими регламентними вимогами, на засіданні Національної комісії, де розглядатиметься питання про встановлення нової ціни на воду для половини жителів Кіровоградщини, Олександр Чорноіваненко, як голова обласної ради, має бути присутнім особисто. Але коли воно відбудеться і за яке рішення проголосує регулятор – наразі не відомо. Втім запастися валідолом жителям області буде не зайвим. Адже ще до кінця опалювального сезону на них, схоже, чекають нові фінансові потрясіння.
e-max.it: your social media marketing partner