З квітня в аптеках почнуть видавати хворим безкоштовні ліки

, Олена Сідорова

8337Уже в квітні жителі Кіровоградщини зможуть отримати в аптеках безкоштовно або з невеликою доплатою, ліки за трьома категоріями захворювань: серцево-судинні, бронхіа­льна астма і діабет ІІ типу. Для відшкодування вартості ліків аптекам область уже отримала два мільйони чотириста тисяч гривень, повідомив директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олег Рибальченко.

– Зараз укладаються угоди з власниками аптек, які братимуть участь у програмі «Доступні ліки». В області 162 юридичні особи-власники аптек, які мають від одного закладу до півсотні. Якщо договір підписується з юридичною особою, то вся мережа її аптек буде задіяна у програмі, – пояснює головний медик регіону.

Ліки в аптеках видаватимуться­ за територіальним принципом, пояснює він – хворий звертатиметься до свого дільничного лікаря, а той видаватиме рецепт на необхідний медикамент і повідомлятиме, в яких аптеках його можна отримати.

– Люди зможуть купити ліки і в іншому населеному пункті, але для цього їм треба звернутися за рецептом до тамтешнього лікаря, – уточнює Олег Рибальченко і додає, аптеки звітуватимуть про кількість виданих препаратів, а лікувальні заклади двічі на місяць перераховуватимуть їм кошти.

Власники аптек на таку співпрацю з державою в принципі налаштовані і кажуть, програма насамперед корисна для людей. Однак побоюються, що держава невчасно перераховуватиме кошти.

– Люди матимуть змогу отримати ліки безплатно або набагато дешевше, ніж вони мусять купувати їх сьогодні. Для власників аптек це теж нормальна співпраця, бо вони гарантовано отримають свій прибуток. Єдиний ризик, що ці кошти надходитимуть із затримкою, – зауважує співрозмовник «КП». – Але ж ніхто аптеки не змушує брати участь у програмі. Це їхнє рішення.

Отже, згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, хворі отримуватимуть безкош­товно трохи більше півтора десятка препаратів від серцево-судинних захворювань, три найменування ліків від бронхіальної астми і два – від діабету другого типу.

 




 

ВІД СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ: Аміодарон (Amiodarone), Амлодипін (Amlodipine), Атенолол (Atenolol), Верапаміл (Verapamil), Гідрохлортіазид (Гідрохлортіазид), Спіронолактон (Spironolactone), Фуросемід (Furosemide), Дигоксин (Digoxin), Еналаприл (Enalapril), Ізосорбіду динітрат (Isosorbide dinitrate), Карведилол (Carvedilol), Клопідогрель (Clopidogrel), Метопролол (Metoprolol), Нітрогліцерин (Glyceryl trinitrate), Симвастатин (Simvastatin), Бісопролол (Bisoprolol).

ВІД БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ: Беклометазон (Beclometasone), Будесонід (Budesonide), Сальбутамол (Salbutamol).

ВІД ДІАБЕТУ II ТИПУ: Метформін (Metformin), Гліклазид (Gliclazide).

e-max.it: your social media marketing partner