Верховна рада зареєструвала законопроект про перейменування Кіровоградщини

,

03210Група нардепів зареєструвала законопроект про внесення змін до статті 133 Конституції України про перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Документ уже скерували на розгляд комітетів.

Його автори пишуть, що наз­ва Кіровоградська область походить від Кіровограда, а той – від Кірова, а відтак є комуністичною.

««Кіровоградська область» є символікою комуністичного режиму. А відповідно до статті 4 вищезазначеного Закону України («Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» – «КП») – «публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму... на всій території України заборонено», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Новий варіант назви області автори вважають «промовистим».

«Тому назва «Кропивницька область» звучатиме промовисто і стане ще одним нагадуванням про багату культурну та історичну спадщину краю», – сказано у документі.

Розробники також певні, що «прий­няття законопроекту не потребуватиме додаткових витрат із державного та місцевого бюджетів».

Втім для внесення змін до Конституції проект закону має набрати не менше двох третин голосів.

Нагадаємо, два роки тому у липні Верховна рада перейменувала Кіровоград на Кропивницький, чим викликала хвилю обурень. Жителі міста заявляли, що парламентарі знехтували їхньою думкою. Нині Вищий адміністративний суд продовжує розгляд позову про скасування рішення про перейменування обласного центру.

 

фото: архів «КП»

e-max.it: your social media marketing partner