Активісти «Пітбуля» розпочали полювання на випивох за кермом

, Олена Сідорова

03215В обласному центрі стартував громадський проект «Пітбуль», активісти якого борються з нетверезими водіями. Перший рейд пройшов у ніч із п’ятниці на суботу. До нього долучилося близько півсотні небайдужих. Результат – один упійманий водій напідпитку і, можливо, чиєсь врятоване життя.

Як розповідає координатор проекту в Україні Олексій Павловський, «Пітбуль» стартував у Києві два з половиною роки тому. Нині він діє в шести містах. Кіровоград – сьоме, жителі якого захотіли допомагати патрульним боротися з пияцтвом за кермом.

– Мій колега, який припаркувався на узбіччі, щоб поговорити по телефону, загинув через нетверезого водія – машина, в якій була п’яна компанія, влетіла в його автівку. Власне, той випадок об’єднав автомобілістів. Спочатку була ініціативна група, а далі – проект. Під нічними закладами ми побачили тенденцію, що після другої години ночі кожен третій відвідувач, який туди приїхав на авто, на ньому ж і їде додому, але, на жаль, уже в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Нас це обурило, бо вони несуть велику небезпеку всім учасникам дорожнього руху. Тож вирішили зробити рейди регулярними і залучати до них якомога більше людей, – розповів координатор проекту в Україні Олексій Павловський.

Схема роботи активістів наступна: вони чергують під розважальними закладами і якщо у них виникає підозра, що водій сідає за кермо напідпитку, через оперативний чат вони передають координати автомобіля патрульним. Далі слідують за ним і фіксують на відео, що той дійсно кермував у нетверезому стані, аж доки не перехоп­­­лять копи.

– Ми не затримуємо водія, не застосовуємо до нього силу, не перекриваємо дорогу, просто фіксуємо правопорушення, координуємо патрульних, куди рухається автівка, і виступаємо свідками для поліції, яка складає протокол, – пояснює ініціатор.

Активісти «Пітбуля» не звертають уваги на соціальний статус тих, хто сідає п’яним за кермо. Передавали поліції суддів, прокурорів, посадовців і навіть поліцейських. За час роботи проекту в Україні за допомогою активістів склали більше двох із половиною тисяч протоколів. Залучають до співпраці й таксистів і працівників заправок.

Ідею соціально корисного проекту підтримують і патрульні, адже такий механізм взаємодії дозволить виявляти більше порушників.

– Ці активісти для нас допомога, а ми – інструмент. Правоохоронці дуже зацікавлені у такій співпраці, адже завдяки активістам, які є свідками, у суді правопорушнику не вдасться уникнути відповідальності заявами про те, що він не керував авто, а просто сидів у машині, – наголосила заступниця начальника патрульної поліції Кіровоградщини Марія Журавель.

У першому рейді вулицями обласного центру за допомогою активістів «Пітбуля» затримали одного водія, який сів за кермо у нетверезому стані.

– На цього водія патрульні склали протокол за статтею 130 Кримінального кодексу України – керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. Тішить, що в Кіровограді зібралася така кількість небайдужих громадян, – додає Олексій Павловський.

Долучитися до проекту можуть усі охочі, написавши адміністраторам групи у Facebook або зателефонувавши за номерами: (098) 177-66-90 (Олексій Павловський) чи (099) 969-77-45 (Олексій Тихонов, координатор проекту в Кіровограді).

 

03216

 

фото: Григорій Зуб, Наталка Маринець

e-max.it: your social media marketing partner