На Кіровоградщині відбувся сімейний форум

,

03431Сьогодні інститут української родини опинився перед загрозою серйозних викликів, констатують експерти. За даними статистики, за останні два десятиліття кількість дітей в Україні скоротилася вдвічі, 20% з них живуть у проблемних сім’ях, майже 10% хотіли вкоротити собі віку, а половина з них намагалися це зробити. Про проблеми сучасної української сім’ї та шляхи їх вирішення говорили учасники обласного форуму «Щаслива родина – міцна Україна».

Інститут сім’ї сьогодні опинився перед серйозними загрозами і викликами суспільства, вважає кандидат філософських наук, доцент Національного педуніверситету імені Драгоманова, експерт із питань сімейної політики та сімейних відносин Адріан Буковинський.

– Варто порівняти статистику: на початку незалежності нашої держави у 1992 році в Україні було 14 мільйонів дітей, у 2018-му – всього сім мільйонів. 20% дітей виховуються у проблемних сім’ях, понад 60% – ростуть без рідного батька, 8% дітей думають про самогубство, а половина з них хотіли його вчинити, – констатує експерт і анонсує національну сімейну стратегію, яку необхідно реалізовувати через державну сімейну політику та місцеве самоврядування, в освіті, громадському секторі, релігійному середовищі та медіа-просторі.

Форум, організатором якого стали облдержадміністрація та громадські організації, мав на меті консолідувати усіх для захисту родинних цінностей.

Саме про них, як дороговказ до розвитку країни, говорили кіровоградці Сергій та Ірина Ткаченки, які виховують трьох синів.

– Діти для нас є найкращим мотиватором і рушієм до розвитку. Чи легко бути щасливою родиною? Ми вважаємо для себе це викликом. Можна бути активними і щасливими, жити для дітей і бути прикладом для них. Тоді буде багато успішних людей, тоді країна буде успішною, – переконане подружжя.

Підтримка сім’ї є одним із основних пріоритетів державної політики, наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.

– Сім’я завжди була і є центром збереження нації, а одним із основних пріоритетів державної політики є її підтримка. Це один із найважливіших напрямків роботи обласної влади. В області діє програма голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка «Здоров’я наших дітей», спеціальна програма з підтримки сімей учасників АТО, не залишені поза увагою влади діти-сироти. Торік для дитячих будинків сімейного типу в області придбали п’ять осель. Цього року на ці цілі з обласного бюджету виділено ще 23 мільйони гривень, – зазначив посадовець.

Утім не тільки на підтримку держави мають сподіватися родини, а й самі чимало працювати над збереженням сімейних цінностей. На цьому наголошували мати-героїня Лідія Репетило і багатодітний батько Віктор Дорошенко, представники громадських організацій і релігійних громад.

Учасники форуму мали змогу взяти участь у майстер-класах, тренінгах і панельних дискусіях. У підсумку прийняли резолюцію з переліком вимог до всіх органів влади і громадськості, спрямованих на формування і реалізацію державної сімейної політики як складової національної стратегії і національної безпеки.

 

Фото: Ігор Філіпенко

e-max.it: your social media marketing partner