Кіровоградська облрада проситиме зменшення ПДВ для аптек, що виготовляють ліки

,

02010Депутати Кіровоградської облради проситимуть Верховну раду зменшити ставки ПДВ на лікарські засоби, виготовлені в умовах аптек. Відповідний проект рішення опублікований на сайті самоврядування.

Ініціював питання депутат облради Сергій Хільченко.


Він зазначає, що нині лише дві аптеки регіону виготовляють ліки за індивідуальним приписом лікаря, чого занадто мало.


«Відсутність внутріаптечного виготовлення лікарських засобів негативно впливає на підготовку професійних кадрів для аптечних закладів області, бо існує лише мізерна кількість повноцінних баз для проходження інтернатури та стажування, а за відсутності якісно підготовленого фармацевтичного працівника, аптека перетворюється з закладу охорони здоров’я на торгову точку, де продають ліки, а не надають фармацевтичні послуги, від чого страждають, у першу чергу, пацієнти», – йдеться у зверненні.


У документі також зазначається, що чинним законодавством передбачена ставка ПДВ у розмірі 20%.


«Доповнення пункту «в» статті 193 Податкового кодексу України абзацом про те, що ставка ПДВ у 7% застосовується до операцій із виготовлення лікарських засобів в умовах аптек, дозволить суттєво знизити ціни на такі лікарські засоби і, як наслідок, покращить доступність цих ліків для населення, збільшить мотивацію бізнесу до випуску індивідуально вироблених ліків в умовах аптек, а отже, сприятиме створенню додаткових робочих місць», – вважає Хільченко.


Водночас автор звернення зауважує, що в обласному центрі функціонує 40 мережевих аптек із інших регіонів, які вимивають кошти.


«Вони, фактично не сплачуючи податки до місцевих бюджетів усіх рівнів, погіршують фінансово-економічний стан регіону, не беруть участь у соціальних програмах щодо забезпечення хронічно хворих лікарськими засобами, не прагнуть до створення умов для надання паліативної допомоги тяжкохворим громадянам, не створюють аптечних закладів у сільській місцевості, саме там де утримання аптек є збитковим через низьку купівельну спроможність сільського населення та високих витрат на логістику. Висока концентрація аптечних закладів перешкоджає доступу населення до якісних, безпечних лікарських засобів, і, навіть більше – призводить до погіршення медикаментозного забезпечення через застосування методів недобросовісної конкуренції, таких як демпінгування, маніпулювання назвами аптек», – йдеться у проекті рішення.


Згідно з документом, нині на Кіровоградщині функціонує 582 аптечних заклади, кожен із яких у середньому обслуговує 1,63 тисячі населення. По Україні цей показник у середньому становить 1,85. У той час як за кордоном одна аптека обслуговує від 3 тисяч до майже 5 тисяч жителів.

e-max.it: your social media marketing partner