Учні зі Львова створили інсталяцію «Битва за Донецький аеропорт» (ФОТО)

, Олена Сідорова

06027Учні Львівського художнього ліцею з пластиліну та паперових коробок створили інсталяцію під назвою «Битва за Донецький аеропорт». Робота тривала два місяці. Консультували ліцеїстів справжні «кіборги», які боронили Донецький аеропорт від ворога. Коли бійці побачили аеропорт у мініатюрі, на їхніх очах виступили сльози… Інсталяцію передали до Національної академії Сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного, пише «Високий замок».

– Ця ідея виникла після того, як ми для бійців АТО проводили майстер-клас із писанкарства до Великодніх свят, – каже директор художнього ліцею Оксана Малик. – АТОвці побачили у ліцеї нашу експозицію, приурочену до Революції гідності. Вона їм дуже сподобалася, і вони сказали: «От було б добре таке зробити, взявши за основу Донецький аеропорт». Серед курсантів, які були у нас на майстер-класі, були два «кіборги» – Роман Гребенюк і Артем Ломов. Ми з дітьми все це обговорили. А починаючи з вересня, почали працювати над новою інсталяцією.

Усі фігурки з пластиліну ліпив учень 10-Б класу художнього ліцею Ростислав Андріївський.

– Це дуже копітка робота. Фігурки мініатюрні – сантиметрів сім, – продовжує директор ліцею. – Крім Ростика, працювали ще семеро дітей. Вони створили з коробок так званий жовтий термінал, де тривав бій. «Кіборги» приходили, консультували дітей. Також учні брали деякі матеріали з інтернету та книжок. Дивилися, як це все виглядало, – до того, після того, що там вціліло. Там є навіть чорний котик. Коли ми були в академії, один із «кіборгів», який тепер є курсантом, розповідав, що той котик був упродовж тривалого часу в аеропорту. Він був символом, оберегом для хлопців. Бо за півгодини перед обстрілом ховався. І хлопці знали, що зараз буде або обстріл, або наступ. На жаль, доля цього котика невідома… Там є спалена машина. Виявляється, це був «Порше Каєн». Цю машину перед війною виграв в акції чоловік з Києва. Хотів забрати цю машину. Зв’язувався з командуванням «кіборгів», щоб якось ту машину вивезти. Але машину вивезти не вдалося. Потім у неї влучив снаряд, і машина згоріла. Там є прострілені плазмові телевізори. Розбитий ескалатор, стільці з зали очікування… Діти зробили все так, як розповідали «кіборги». У них, коли це побачили, виступили сльози на очах…

Нагадаємо, п’ятикласник Володимир Колісніченко з обласного центру сконструював із «Лего» модель вежі Донецького аеропорту. На такий витвір його надихнув фільм «Кіборги». Тепер міні-копія вежі зберігається у музеї третього полку, де бою за летовище присвячена ціла кімната.

 

06028

e-max.it: your social media marketing partner