У Кропивницькому випустили в природу майже два десятки червонокнижних кажанів (ФОТО)

, КП

07425В обласному центрі випустили в природу вісімнадцять кажанів, яких доглядала кропивничанка Ксенія Ліснічук, вчора, 25 квітня. Усього було три види – один кожан пізній, дві руді вечірниці і 15 нетопирів середземноморських. Усі вони занесені до Червоної книги. Кажанів жінці приносили небайдужі містяни, а вона вже турбувалася про рукокрилих. Доглядає кажанів уже другу зиму поспіль.

– Усіх кажанів мені приносили небайдужі містяни з різних мікрорайонів – Ковалівки, Завадівки, центру. Вдячна людям, які не викинули їх, не вбили, а переймалися питанням як зберегти тваринок, не нашкодити їм і принесли мені. Цьогоріч мене вже швидше знаходять, – посміхаючись, розповідає Ксенія. – Це вже другий раз у нас вдома зимують кажани. Вони живуть у коробочках в холодильнику на нижніх полках. Адже там для них сприятлива температура. Упродовж семи днів раз на місяць мишок діставали з холодильника, щоб зважити, напоїти і погодувати. Робили відповідні записи. На всі ці процедури витрачали близько п’яти годин щодня.


Наразі усі кажани окільцьовані, дані про них внесли до спеціальної бази даних Харківського реабілітаційного центру для рукокрилих «Фельдман Екопарк».


Нині погода стабілізувалася і кажанів випустили у природу. Першою полетіла мишка, яку назвали Тарасик.


– Пам’ятаю, прибігає тато і кричить «Катя, в під’їзді кажан». Ми знайшли коробку і побігли його рятувати – посадили в коробку і забрали додому. Одразу подивилися в інтернеті чим годувати, але вирішили нічого не робити, щоб не нашкодити. Одразу звернулися до професіонала – до Ксенії. Вдома з коробки летуча мишка вилізла одразу і сховалася на балконі, тому весь наступний день ми її шукали, допоки сама не вилетіла. Потім передали Ксенії. Думали, що то хлопчик і назвали його Тарасик. Потім з’ясувалося, що то дівчинка, але вирішили не перейменовувати і стала Тарася, – розповідає Катерина Мурована.


Дівчина годує кажанчика, бажає йому усього найкращого і випускає. Радіє, що Тарася полетіла.

0742607427


За нею один за одним годують у випускають ще 17 рукокрилих.


– Дуже приємно, що до цієї акції долучилися і ті, хто приносив мені кажанів, і діти, і просто небайдужі люди. Дуже було атмосферно і по-сімейному. На справді, хочу, нагади, що кажани у волосся не вплутують, людей не кусають. Вони їдять комашок. Усі рукокрилі занесені до Червоної книги, – підсумувала Ксенія.

 

074280742907430074310743207433

 

Фото: Наталка Маринець, Олена Сідорова, Вадим Мурований, Валерій Лебідь

e-max.it: your social media marketing partner